Kategorier
Stresshanteringsmetoder etc

En inomhusfontän är en urgammal lösning på ett modernt problem

Ljudet av rinnande vatten är magiskt, och verkar ha en genetiskt programmerad lugnande effekt på våra sinnen.

Människan består till 50-70 procent av vatten, och vatten är en grundförutsättning för livet på jorden. Vatten har i alla tider betraktats som själva sinnebilden för naturens skönhet, behagfullhet och andlighet. Ur vatten föddes livet, och i vatten flyter vi omkring i livmodern väntande på att göra vår entré i världen. Det är inte konstigt att de flesta spädbarn somnar sött när de hör ljudet av rinnande vatten.

Schh, själva ordet för tankarna till en forsande bäck.

the other side
Ljudet av vatten motverkar stress

Redan i civilisationens vagga Mesopotamien visste man vikten av att föra naturens ljud och naturliga rörelser in i storstädernas fyrkantiga och hektiska tillvaro. Fontäner strategiskt placerade på stora torg återfanns hos de gamla grekerna, romarna och alla andra stora imperier som rests och fallit genom världshistorien.

Den urgamla kinesiska läran Feng Shui har vatten som ett centralt element. Vatten, och vattensymboler i allmänhet men rinnande vatten i synnerhet skapar livskraft och harmoni hemmet. Rinnande vatten attraherar förmögenhet, möjligheter, nya kontakter och allmänt välstånd till din person enligt Feng Shui.  I Kina har de stora företagen installerat stora fontäner i närheten av sammanträdesrum där man skriver sina miljonkontrakt. Pengar är någonting som är flödande i sin natur, och som därför är i samklang med vattenelementet.

Företeelsen att skapa en harmonisk atmosfär med hjälp av fontäner har även nått västvärldens företag, och då inte minst köpcentrum. Till exempel har man låtit inreda Bromma Centrum med en stor vattenpelare som sprider harmoni köpcentrets lokaler.

För in en bit av naturen i ditt hem och skapa en harmonisk och lugnande atmosfär

Om du lider av stress, och/eller en inre oro som inte verkar släppa taget om dig kan en fontän vara till stor hjälp! Ljudet av det rinnande vattnet och dess lugnande (många tycker också att ljudet av rinnande vatten får dem att somna lättare och att de sover djupare) effekt verkar vara ett genetiskt minne som verkar i samklang med den delen av vår hjärna som styr basala funktioner som hunger, andning och fly-eller-fäkta responsen som är den grundläggande orsaken till våra stressjukdomar (då vi omedvetet ständigt står i givakt). Om du har en trädgård ska du självklart låta installera en vacker fontän, men du ska också köpa mindre inomhusfontäner som du placerar i rum som du uppehåller dig ofta i.

Dessutom dränker ljudet av rinnande vatten störande ljudkällor i huset eller lägenheten, som olika elektroniska apparater, som datorn. Många upplever också bruset som uppstår av vattnet som någonting som dränker ”oljud” i deras inre.

Andra hälsofördelar med att ha en inomhusfontän

HDR Fountain
I alla tider har man insett fontänens betydelse

Men en inomhusfontän är inte bara lugnande, den är också en helt naturlig luftrenare då det rinnande vattnet binder partiklar i luften. Damm och smuts samlas efter ett tag i fontänen och ger dig en bild av hur din inandningsluft ser ut. Fontänen ger inte bara en renare luft utan skapar också en fuktigare luft i rummet där den placerats, vilket bland annat är mycket bra för de som lider av allergier, eller av torra slemhinnor.

Och så ska vi inte glömma bort eller underskatta betydelsen av att ha en vacker och annorlunda inredningsdetalj i hemmet!

Ett svar på ”En inomhusfontän är en urgammal lösning på ett modernt problem”

Stängt för kommentering.