Kategorier
Övrigt

Om jul-hysterins psykologi – stressa ner, använd kontanter och shoppa inte ledsen

Shoppa julklappar med kreditkort kan bli en dyr affär

Julen hänger över oss och kommer som vanligt leda till en ren orgie i mat, godis, glögg – och ohämmad shopping. Svenskens handlande är aldrig så frenetiskt som under julen. För många leder detta till farlig stress, men också att man gör sig av med mer pengar än vad man annars hade gjort.

Ta det lugnt när du handlar julklappar

En studie utförd av University of East London för några år sedan visade att julhandeln påverkar såväl sinne som kropp. Hos de julshoppare som ingick i undersökningen ökade blodtrycket till farliga nivåer hos över 50 %! Högt blodtryck kan leda till hjärtsjukdomar, stroke och problem med njurarna. Även vid mindre ökningar av blodtrycket ökar risken för att drabbas av bland annat migrän, panik-attacker och benskörhet.

I undersökningen konstaterade man att pulsen ökade i genomsnitt med 10 % hos de som var ute i vimlet och handlade julklappar (15 män och 15 kvinnor ombads att handla olika många julklappar under 75 minuter). Männen upplevde dubbelt så mycket stress efter shoppingrundan, och kvinnorna tre gånger så mycket stress som innan de gav sig ut på “experimentet”.

Att shoppa online har alltså sina fördelar men…

Det finns flera intressanta psykologiska mekanismer som man bör ta hänsyn till. Det är till exempel så att vi är mer benägna att slösa med pengarna när vi använder kreditkort istället för kontanter.

Visserligen sparar vi tid, och utsätter oss för mindre stress, genom att köpa våra julklappar på nätet, men undersökningar har visat att när vi använder oss av kreditkort, eller på annat sätt betalar med digitala medel, spenderar vi ofta mer än nödvändigt på shopping.

Detta har att göra med att förlusten av rena kontanter innebär en mer konkret och smärtsam förlust för hjärnan. Vi har ännu inte riktigt vant oss vid hanterandet av kreditkort och dessa fungerar följaktligen som ett slags bedövningsmedel i betalningsprocessen. Ju mer ”ont” det gör att göra sig av med pengar (och visst tar det emot mer att bli av med en tjock sedelbunt jämfört med att betala med kort eller faktura) ju mindre handlar vi för.

Bra tips på julklappar.

Handla inte när du är deppig

Andra undersökningar har visat att när vi är deppiga tenderar vi att betala ett högre pris för det vi handlar! Shoppingen blir en form av belöning eller tröst som kan bli direkt beroendeframkallande.

Men för de allra flesta individer är det helt okej att unna sig själv lite extra vissa tider på året, som till exempel julen.  Och framförallt mår vi bra av att unna andra lite extra, att ge bort gåvor gör oss lite lyckligare! Så se julklapparna som ett tillfälle att verkligen kunna skämma bort din omgivning. Fokusera på hur fint det är att ge bort gåvor istället för hur dyrt det är, och hur svårt det kan vara att hitta rätt julklappar åt andra (läs bra julklappstips för kille och tjej etc. på cityshoppa)

Men skippa som sagt kreditkortet om du vet med dig att din ekonomi är lite ansträngd.