Kategorier
Personligt utvecklande

Om du tror att du kommer bli omtyckt ökar dina chanser att du faktiskt blir det också

Undersökningar om interpersonella relationer visar att ”sociala optimister” som alltid utgår från att de kommer bli socialt accepterade i mötet med en ny människa blir det också. Deras attityd skapar helt enkelt en värmespridande och självuppfyllande profetia. På andra sidan skalan finns de sociala pessimisterna som någonstans nästan alltid utgår från att de kommer bli illa omtyckta av den andra personen. Dessa individer har mycket svårare att skapa positiva relationer i ett första möte.

Sedan har vi de som inte har någon direkt grundutgångspunkt i sin självbild vars möten med andra avgörs mycket av yttre faktorer. I en undersökning gick det bättre för män som gick på en dejt med en okänd kvinna när de i förväg fick information om att kvinnan var väldigt nervös för hur männen skulle uppfatta dem. Detta gjorde männen mindre nervösa över mötet, och som ett resultat av detta blev de mer öppna och varma i mötet jämfört med den andra gruppen män som inte fått någon ledande information.

Så vad drar vi slutsatser av detta? Jo, att vi ska försöka jobba på vår självbild och helt enkelt utgå från att vi kommer bli populära och omtyckta direkt vid första mötet med andra människor. Och om inte detta funkar ska vi försöka påminna oss om att motparten är lika nervösa som oss i det första mötet. Det gör oss mer avslappnade och lättare att tycka om.

Källa: Psyblog.