Känner du dig lite mer deppigt än normalt under hösten? Depressioner kan ta sig olika uttryck och det är inte alltid som man själv är medveten om att man faktiskt har ett allvarligt problem. Att känna sig höstdeppig en bit in på hösten är vanligt, men det är när det blir så allvarligt att det påverkar vardagen/arbetet man bör ta tag i det, och ev. även söka professionell hjälp. Ibland kan det också vara så att en ny årstid (i synnerhet hösten) utlöser en latent depression.
Säsongsbundna depressioner (SAD) drabbar upp till 10 procent av populationen. Mörkersiffrorna misstänks vara mycket stora. En sak är säker, om man verkligen lider av en höstdepression så är detta något som inte bör bagatelliseras då den ofta påverkar hela familjen, arbetet och vänskapsrelationer på ett negativt sätt. Många drar sig undan och tappar lusten till att umgås, och andra aktiviteter som de normalt sett gillar. Det bör också understrykas att SAD inte bara drabbar individer under hösten eller vintern. Många upplever en nedsättning av humöret när det blir ljusare, och vissa drabbas av någon form av mer eller mindre allvarlig depression i samband med varje ny årstid.
OBS! [Uppdatering september 2017. Forskningen som talar för att ljusterapi faktiskt fungerar mot SAD är nu så överväldigande att den bör ses som given metod för var man. Läs mer om dess effekter, om den bästa lampan etc. i denna artikel]
Även om det givetvis är bra att se över sin kost och kanske ta kosttillskott för att motverka depressionen så gäller det att vända sig till en psykolog eller läkare för att verkligen ta tag i det om problemen är allvarliga.
Är det en säsongsbunden depression?
Det första man bör göra är att fundera på om trötthet, ilska, humörsvängningar och stress med fysiska symptom som hjärtklappning och svettningar etc. kan bero på att man faktiskt lider av en depression.
Det är också lätt att tro att depressioner alltid innebär att personen blir ledsen och inåtvänd men riktigt så enkelt är det inte. I vissa fall så kanske det är så att hängigheten helt enkelt beror på att man inte äter ordentligt och att man har brist på viktiga vitaminer och mineraler. Forskning under senare år har även gjort kopplingar med att depression (hos män) kan hänga samman med förhöjda mängder homocystein i kroppen, som i sin tur kopplas samman med brist på vitamin B-12 -, B6- eller folsyra. Se först och främst över din kost. Redan Hippocrates, “läkarvetenskapens fader” sade att “din mat är din medicin”. Se också till att bli mer fysiskt aktiv då detta höjer energinivåerna. Läs 6 tips för att motverka höstdepression på Kostupplysningen.
Du kan med fördel gå till gymmet samt ta kosttillskott (B-vitamin i synnerhet) som ett första led i din egenvård av nedstämdheten. Träning kan släppa loss välgörande endorfiner i kroppen, det ska man inte förringa. Parallellt med detta, om dina symptom påverkar din livskvalitet och/eller din arbetsförmåga, så bör du ta kontakt med en psykolog eller terapeut som kan hjälpa dig att komma vidare. Men i de flesta är allt som krävs att man lägger om sin livsstil.
Inget att skämmas för
Det är viktigt att inse att man verkligen inte behöver skämmas för att man upplever att man inte mår bra mentalt. Även om depression klassas som en sjukdom så är det inte så att man måste se sig själv som en sämre människa för att man råkar ut för detta. Ser man bara till att få hjälp och att följa de instruktioner som man får av sin psykolog eller läkare så finns det en väg ur även djupare depressioner. I vissa fall så kan man behöva hjälp av medicin och det är heller inget man ska se som ett personligt nederlag. Det är en styrka att kunna nå en insikt om sina egna svagheter.