Kategorier
Personligt utvecklande

Tips på hur du kan öka din produktivitet och förbättra din koncentration

Bättre koncentration ger bättre produktivitet

De flesta av oss har problem att behålla koncentrationen under längre perioder. Det är alltid någonting irrelevant som pockar på vår uppmärksamhet, som att titta till Facebook, Aftonbladet, olika bloggar, eller andra nyhetsflöden. Vi blir lätt distraherade när vi försöker jobba och tankarna flyter iväg som ett löv för vinden.  Vi skjuter upp det vi kan göra tills någon annan dag, kliar oss på benet, leker med katten eller slösurfar.

Vi ägnar en oroväckande stor del av vår tid till nonsens vilket hämmar vår effektivitet och produktivitet. Detta gäller i synnerhet dem som försöker arbeta eller studera hemifrån. Det finns dock knep och strategier som kan höja vår produktivitet avsevärt samtidigt som det motverkar stressen som kommer som en följd av att man känner sig oproduktiv.

Få bättre produktivitet genom att arbeta i 48 minuter långa block

Föreläsaren Don Crowther hävdar att 48 minuter är en magisk siffra. Genom att stänga ute alla distraktioner och fokusera på uppgiften i 48 minuter följt av en rast på 12 minuter, uppdelat i fyra arbetssessioner per dag lyckades han att att färdigställa en bok på 200 sidor på endast 2 veckor.

Tricket är att du försöker sätta upp mål som du genomför inom loppet av 48 minuter, som till exempel att läsa två kapitel, eller skriva en artikel. Sedan tar du en rast på 12 minuter där du går på toaletten, rör på dig lite, tar en kopp kaffe eller något annat som innebär en paus i arbetet. Skulle det vara så att uppgiften du håller på med inte riktigt går att slutföra inom 48 minuter så är det ändå viktigt att du tar en cirka 12 minuter lång paus och sedan fortsätter att jobba igen.

Varför just 48 minuter? Siffror är aldrig skrivna i sten, men forskning visar att vår förmåga att koncentrera oss försämras markant efter runt 40 minuter. Om du känner att du ibland behöver överskrida såväl tiden som du arbetar i sträck som när du tar en paus (till exempel när du lagar mat) så gör det!

Det kan dock vara bra att försöka hålla sig så gott det går till 48 minuter eftersom det annars är lätt hänt att man totalt tappar fokus igen och vandrar iväg i tankarna.

Använd dig av en timer för att dela upp dina arbetsblock i 48 minuter. Till exempel en äggklocka, eller ett program som du enkelt kan komma åt via datorns skrivbord.

Jag har precis börjat experimentera med denna metod och tycker att det fungerar mycket bra. Allt som kan få mig att höja produktviten, om än bara med några procent, är väl värt att prova på!

Har du tips på hur man blir mer effektiv, hur man kan öka sin koncentrationsförmåga och därmed produktiviteten får du gärna lämna en kommentar!

Ps. Undersökningar visar dessutom att stillasittande ökar vår risk för hjärtsjukdomar med nästan 50 procent! De där 12 minuternas rast varje timme är inte bara bra för din koncentration, de är dessutom rent nödvändiga för din fysiska hälsa!

Ett svar på ”Tips på hur du kan öka din produktivitet och förbättra din koncentration”

Stängt för kommentering.