Kategorier
Märkligt

Leende i foton en indikator på om ert giftermål kommer hålla

Jag gillar forskningsstudier som fokuserar på till synes obetydliga och irrelevanta detaljer, men som ändå på något vis lyckas hitta ytterligare en pusselbit till människans beteende.

Psykologer har nu upptäckt att om folk ler eller inte i gamla fotografier är en stark indikator för huruvida deras giftermål kommer hålla eller sluta i skilsmässa. I en undersökning rangordnade man intensiteten i folks leende på bilder från skoltiden (college). Och det visade sig att ingen av de vars leenden befann sig ibland de 10 % starkaste leendena hade skilt sig! Och av de som befann sig den andra ändan av leendeskalan hade så många som 1 av 4 skilt sig!

I en annan undersökning lät man folk över 65 ta med foton från sin barndom, och sedan betygsatte man återigen deras leenden (eller brist på leende) och drog sedan slutsatsen att 11 % av de som ständigt verkade le stort på sina barndomsfoton varit skilda, men hela 31 % av “surpupporna” var skilda.

Studierna konkluderar att folk som inte ler i foton är 5 gånger mer benägna att skilja sig jämfört med sina leende bröder och systrar.

Var exakt denna pusselbit ska passas in är dock svårare att svara på. En teori, som är så god som någon annan, är helt enkelt att leenden är en indikator på att man har en positiv inställning till livet. Och positiva människor drar till sig andra positiva människor, och bilda positiva par.

En lite mer tråkig teori är att människor som lyder fotografen och ler på kommando är mer fogliga, vilket bäddar för långa och varaktiga förhållanden.

Oavsett vad man tycker om dessa undersökningar är det så att det dyker upp fler och fler forskningsrapporter som fokuserar på till synes banala faktorer ur våra liv i syfte att nå en större förståelse för människan!

Källa: The situationist

2 svar på ”Leende i foton en indikator på om ert giftermål kommer hålla”

Man är ju två om både ett äktenskap och om en skilsmässa… hade de i studien påpekat möjligheten att partnern tenderar att behålla en glad livskompanjon och välja bort en sur? Det skulle t o m kunna vara en starkare ingrediens än den glada/sura personens egna egenskaper. 🙂

Stängt för kommentering.