Kategorier
Märkligt Tolkning|informationsbehandling

Svininfluensan – ett nytt medialt virus liknande SARS och fågelinfluensan?

Svininfluensan är här. Pesten är tillbaka. Den kommer likt apokalypsens fyra ryttare sprida död och förintelse över världen. Eller kommer den bli ett nytt medialt och digitalt buret antiklimax av bibliska proportioner likt SARS och Fågelinfluensan?

År 2003 sattes stora delar av Toronto och Asien i karantän. Hysterin i media var när den nådde sin topp rent sublim. Resultatet? Cirka 8, 400 smittade världen över. Och det finns inga bevis för att de drastiska åtgärderna i Kanada och Asien hade någon effekt på smittospridningen överhuvudtaget. Viruset var helt enkelt inte så smittsamt som man (medierna?) först befarat.

Och vem kan väl ha undgått Fågelinfluensan? Detta enorma hot mot mänskligheten har hittills resulterat i 257 dödsfall världen över. 257. Masshysteri? Någon?

Rädd för Svininfluensan?

Faktum är att när ett virus når media ökar dess smittsamhet, och dödlighet, med ett par tusen procent.

Rädslan “för att allting ska ta slut” är ett mycket utbrett fenomen bland många befolkningsgrupper i dagens värld.  Hotet om den omedelbara och fullständiga katastrofen är ett postmodernt villkor. Ett naturligt resultat av att vi lyckas uppfinna teknologi så kraftfull att den kan förinta hela städer som genom ett trollslag, och att vår teknologi blivit så avancerad att den till och med (till synes) hotar hela jordens miljö.

Detta fenomen förstärks av att världen blivit sekulariserad. Utan konceptet guds vrede är det bara logiskt att vi behöver någonting annat att kollektivt hänga upp våra rädslor på. Men utan Guds vrede och med det kalla krigets slut (kärnvapenhotet överskuggade det mesta under senare delen av 1900-talet) har hotet ersatts av naturen i första hand. Och nu på senare tid av en ny form av brutal terrorism, som riktar in sig på så omfattande civila skador. Den kan slå till när som helst och var som helst. Precis som naturen är terroristhotet godtyckligt och irrationellt.

Tydliga tecken på att delar av mänskligheten fascineras/skräms av en förestående undergång manifesterade sig i stora delar av världen i form av en Nostradamus-hysteri juli 1999, eftersom hans mest kända profetia, om “terrorkungens återkomst” skulle ske just denna månad. I Japan gick det så långt att miljontals människor bunkrade upp med konserver inför vad de trodde skulle innebära domedagen. Fenomenet fick också aktualitet i samband med millennieskiftet, och det reflekterar sig inte minst i dagens populärkultur, med Hollywoods ständiga massproduktion av katastroffilmer som “The Day after Tomorrow” och “2012” (kommande film om världens undergång enligt Mayakalendern).

Förmodligen är en ny digerdöd tillsammans med miljöförstöringen (terroristattentat kommer på en god tredjeplats) det människan fruktar som allra mest för närvarande. Det är det abstrakta, icke diskriminerande och omedelbara hotet om fullständig utplåning i form av en osynlig kraft vi inte kan kontrollera. Ung som gammal, kines som smålänning, rik som fattig – alla drabbas. Som ormgift eller cancer.

Hotet av att ett virus förstärks också av uttalanden från auktoriteter i stil med att “vårt sätt att leva idag gör riskerna för en världsomfattande epidemi mycket större”.

Det har ingen betydelse hur irrationella våra farhågor är. Det är osannolikt att människan skulle kunna förstöra ekosystemet om vi så gjorde det till ett kollektivt mål. Och farorna med svininfluensan, tillsammans med de senaste årens hysteri kring SARS, torskdöd och fågelinfluensa kommer och har hela tiden visat sig vara överdriven. Men, rädsla är sällan rationell.

Det finns helt enkelt ingen anledning till att tro att svininfluensan skulle bli lika utbredd och katastrofal som till exempel Spanska sjukan som dödade uppåt 50 miljoner människor 1918-1919.

Medialt frossande i eventuella katastrofer har mycket större regelbundenhet än riktiga pandemier. Läs till exempel denna tre år gamla artikel från DN [uppdatering 2013, DN har tagit bort länken]. Den är ett rent mästerverk i skrämselpropaganda. 1. Välskriven och övertygande 2. Citat från en ansedd vetenskapsman/akademiker 3. Hänvisning till historisk statistik 4. Totalt felaktig.

Varje år dör uppåt 3000 svenskar i “vanlig” influensa. Hittills har 152 mexikaner dött. De fyra ryttarna får vänta lite till.

2 svar på ”Svininfluensan – ett nytt medialt virus liknande SARS och fågelinfluensan?”

Fågelinfluensa, SARS, H1N1Svininfluensa terrorism, finnanskris, Iran, Nordkorea, mm mm allt för att skrämma upp oss små myror utan egen vilja och makt. Det finns en väldigt liten del människor på denna jord som bestämmer väldigt mycket på denna jord.

Ja, och låt oss inte förglömma att solen är vår FIENDE i dessa sommartider och leder bara till HUDCANCER och andra otrevligheter. En vän som bott i Spanien i flera år får endast sin bild av Sverige och han får sitt intryck av det gamla hemlandet fårn media. Han är fullständigt förskräckt över vad som hänt med Sverige. Det är inte alls konstigt om man bildar sig en uppfattning om vårt land via medierna… Bara katastrofer och elände.

Stängt för kommentering.