Kategorier
Manligt & kvinnligt

Rött är verkligen kärlekens färg enligt psykologer

Nu är det vetenskapligt bevisat att rött är kärlekens färg. I alla fall för män. Psykologer vid universitetet i Rochester genomförde i slutet av förra året en undersökning på den röda färgens effekt på kvinnors attraktionskraft på män. Det visade sig att män attraheras mer av kvinnor som klär sig i rött, samtidigt som den röda färgen inte påverkar hur kvinnor uppfattar mäns eller andra kvinnors attraktionskraft.

Det är någonting speciellt med den röda färgen. Färgen har haft en speciell ställning i olika kulturer i årtusenden. Röda hjärtan på Alla Hjärtans Dag, “The Red light district”, “The lady in red” av Chris De Burgh. Det är någonting sexigt och romantiskt med rött. Forskarna misstänker att det har mer att göra med biologiska orsaker än rent kulturella.

I fem undersökningar påvisade man att den röda färgen påverkar mäns attityder utan att de är medvetna om det. Bland annat ställde man frågor av typen “Hur mycket skulle du spendera på en date med denna person?” och “Hur attraktiv tycker du denna person är” i samband med att man visade upp bilder på samma personer iklädda kläder av olika färger, samt bilder med ramar i olika färger.

Det visade sig att män finner kvinnor klädda i rött mycket mer attraktiva och skulle bland annat spendera mycket mer pengar på en kvinna klädd i rött. Det visade sig också att rött endast har en effekt på män. Kvinnor finner inte andra kvinnor eller män mer tilltalande oavsett om de är klädda i rött och presenteras med ett fotografi med röda ramar!

Den röda färgen påverkar dessutom endast hur attraktiva en man finner en kvinna. När männen bads rangordna hur snälla, smarta eller sympatiska kvinnorna såg ut baserade på foton spelade inte färgen någon roll alls.

Det har för övrigt i tidigare undersökningar visat sig att när röda färger är inblandade i tävlingssituationer, som sport eller tentaskrivningar, leder faktiskt färgen till sämre prestationer!

Läs också om attraktion, varför vi blir förälskade.

Ett svar på ”Rött är verkligen kärlekens färg enligt psykologer”

Nej. Hittills har jag inte saknat tiden som garivd alls. Visst kan jag ke4nna att det var en intressant och he4ftig upplevelse att ha varit med om och visst fanns det en del fina bitar med det ockse5 (som tex att ke4nna fosterrf6relser var underbart). Dock kan jag inte komma pe5 en enda sak med garivditeten som jag direkt skulle sakna och vilja e5teruppleva utan skulle helst inte genomge5 en garivditet igen. De4remot kan jag redan te4nka mig ett syskon ne5gon ge5ng i framtiden se5 om den blir aktuellt hoppas jag att en liten le4ngtan efter de fina bitarna infinner sig

Stängt för kommentering.