Kategorier
Stresshanteringsmetoder etc

Stresshantering och fysiska symptom på stress

Vissa med ett stressigt jobb behöver lära sig stresshantering

Stress, är den tystlåtne mördaren som sakta men säkert kryper sig på och slår till när vi minst anar det. Det är den långvariga och kroniska, negativa stressen som är den riktigt farliga stressen för vår hälsa. Det är därför viktigt att vi lär oss känna igen stress och att vi lär oss stresshantering.

Listan över fysiska symptom på stress kan göras hur lång som helst, och kan ofta efterlikna sjukdomen hos diverse sjukdomar eller åkommor. Några av de vanligaste fysiska symptomen på stress är:

 • Bröstsmärtor och oregelbundna hjärtslag
 • Överdrivna mängder luft i magen som yttrar sig i att man rapar mycket, fiser och har uppblåst mage.
 • Man får minskad aptit som leder till viktnedgång.
 • Man får ökad aptit som leder till viktuppgång.
 • Man får kramp i musklerna, man är spänd och öm i kroppen.
 • Man får myrkänningar och klåda lite varstans på kroppen. Det kryper och sticker.
 • Magkramper, halsbränna och andra magproblem är vanliga vid stress.
 • Man får dålig blodcirkulation i händer och fötter, man känner sig frusen.
 • Ont i nacken och ryggen av spänningarna.
 • Man upplever oförklarliga skakningar i kroppen.
 • Man blir förkyld oftare och blir mer infektionskänslig.
 • Man svettas mer.
 • Man får ont i lederna.
 • Man tappar hår.
 • Man får andningsproblem.

Listan över symptom kan som sagt göras ännu längre, och en del drabbas av endast ett eller ett fåtal olika symptom medans andra drabbas av en hel uppsjö olika symptom vilket kan sänka livskvaliteten något oerhört om man inte gör något åt det.

För att ta kontroll över stressen bör du först och främst inse att dina problem bottnar i stress och inget annat. Besök därför läkare för att utesluta någon allvarligare sjukdom. Ofta är det så att man lider av någon liten åkomma vars symptom förstorats av konstant oro och stress (som till exempel andningsproblem på grund av något litet problem med bihålorna).

Om du inte vill uppsöka vård (eller inte får den hjälp du känner att du behöver) så är det ändå av yttersta vikt att du tar tag i dina problem innan det går för långt. För att uppnå verktygen till detta rekommenderar vi framförallt boken “Sluta grubbla börja leva” som är en av de mest hyllade böckerna som någonsin skrivits i ämnet. Vi kan inte rekommendera den nog. Du kan köpa den exempelvis på Bokus. Boken innehåller praktiska övningar som leder till ökad självinsikt och sjukdomsinsikt, samt beskriver ett förhållningssätt till livet som, vid sidan av tabletter (som bara är ett tillfälligt plåster) är det enda som fungerar för att lugna ner nerverna: ATT SLÄPPA TAGET.

Tips på Stresshantering

 • Lär dig andas korrekt. När du är stressad ska du ta djupa och långsamma andetag från magen. Andas in med näsan och ut med munnen.
 • Försök att göra saker och ting lite långsammare. Allt behöver inte göras NU. Ät långsammare, älska långsammare, gå långsammare. Lev långsammare.
 • Försök byta ut tv:n och datorn mot ett varmt bad och/eller en bok innan läggdags. Detta är en mycket effektiv stresshantering. Om du känner att du inte har ”ro i kroppen” för att läsa, men tid över för att surfa eller titta på TV kan du vara säker på att du lider av inre stress.
 • Pengar. Att oroa sig över att ekonomin inte ska gå ihop, eller att ständigt jaga större inkomster är en aldrig sinande källa av negativ stress. Se därför till att ordna upp ekonomin och hitta en nivå som du kan känna dig nöjd med!
 • Ett annat säkert tecken på inre stress är att du blir upprörd över trafiken trots att du bor i Alingsås…
 • Ät nyttigt, och motionera regelbundet så stärker du mekanismerna som bekämpar stressen.
 • Ett av de absolut bästa råden som någonsin yttrats för effektiv stresshantering kommer från en amerikansk b-western (kommer inte ihåg namnet, men det är oväsentligt). Lev livet med två enkla regler i åtanke. 1. Bry dig inte om småsaker. 2. Allt är småsaker.

Har du tips på bra stresshantering får du gärna lämna en kommentar nedan!

Stress kan yttra sig i fysiska symptom

56 svar på ”Stresshantering och fysiska symptom på stress”

Psykolog i Kristianstadsäger:

Hej
Bra blog du/ni jobbar med. Det många behöver höra är att stresshantering är fasberoende, mao ansats för stresshantering bör göras utifrån hur illa det är. En grundregel är att söka hjälp och professionell vägledning om sömnen försämras, intresset för relationer svalnar. Ett symptom är “kognitiva svårigheter”, dvs. minnet sviktar, fokus försämrad, simultankapaciteten försämras. Då är det illa.

Hej, Psykolog i Kristianstad. Jag håller med dig till fullo. En grundregel är helt klart att man ska söka hjälp när dessa symptom uppstår!

Hej!
Jag bytte jobb för att kunna stressa av. Underbart. Jag försöker också att varje dag se till att minst ett par gånger vara extra här- och nu-varande. När jag cyklar till jobbet, till exempel, kan jag passa på att andas extra djupt och lugnt, och verkligen ta in omgivningarna, låta tankarna stanna upp och istället lägga märke till vad som finns omkring mig; skiftningarna i naturen… Om jag har någon av mina barns händer i mina ser jag till att verkligen känna dom. Inte passa på att planera middagen. Jag mår så mycket bättre nu! / Lena

Hej! Jag försöker finna vart jag ska söka mig för att få hjålp! Tack Lena, men tyvärr råcker det inte för mig, samt hindrar mitt “komihåg” samt annat mig att göra så!
Mvh Marie ( snälla jag mår verkligen dåligt, hjälp!

Hej, Marie. Ta kontakt med närmaste vårdcentral.

Hej! Vet inte riktigt vad jag lider av, men det är så hemskt. Värsta jag varit med om. Hade mycket besvär med andningsbesvär under hösten/vintern. Slutade med p-piller i januari och sen blev det mycket bättre med det. Men efter tre veckor utan så blir jag jätte yr, hade varit på en lättare massage dagen innan bara på 20 min. Har haft problem med yrsel anfall sen i augusti, men hade bra perioder i mellan åt. Yrseln började bli värre i november, kunde va jätte yr en hel dag. Men sen 1 1/2 månad sedan har det varit ett helvete. Första sex dagarna var jag bara yr, sen fick jag anfall helt darrig i kroppen, inte skakningar. Sökte läkare men allt var bra. Efter ett par dagar blev det värre, hamnar på sjukhuset 2 dagar, blev röntgen av huvudet som var bra. Börjar hos sjukgymnast och Kiroprakter. Blir sämre för varje dag. Söker läkare igen och igen. Blir inlagd igen och allt är bra säger de, ja pulsen är hög. Har starkt illa mående hela tiden och inre skakningar hela tiden. Har även fått darriga ben som syns nu. Är helt orkeslös, har ingen aptit och kan inte äta mer, svårt för att sova. Klarar mig inte själv , hemskt är 45 år. Innan försökte jag ta promenader, men nu är jag så matt. Har som sagt varit hos läkare jätte många ggr nu och träffat många olika. Men de vet inte vad det är, klart man blir orolig de inte kan hjälpa en och inte vet vad det är. Blir tokig av det, har aldrig varit med om något liknande. I början var det någon läkare som trodde det kunde vara Kristallsjukan. Men inte alla, har varit hos två öronläkare, men det ser bra ut sa de. Försöker slappna av och meditera men det hjälper inte.

Kontakta yrselcentrum i Stockholm tel. 08. 42030503
Sveavägen 13 plan 3 Stockholm

Tack, Hadidja!

Yrseln låter som Minieres sjukdom.

Snälla, någon där ute. Med värdefull kontakt till läkare! Jag lider av sån brutal stress att jag inte orkar längre . Bryter ihop varje dag och får blackouter. Min stress är livet. Jag är 25 och vill inte ens leva till 30 om jag ska va sÅhär stressad. Snälla du, som läser detta och vet om en bra stress läkare, HJÄLP MIG!!! Jag har symtom på proppar och min hälsa är helt upp och ner.

Elisabet, ta kontakt med närmaste vårdcentral. De hjälper dig.

Jag ville bara dela med mig av mina tips om man känner oro och stress. När jag hade en väldigt stressig period insåg jag att det var bättre att gå och prata med någon. Hon jag pratade med var väldigt fokuserad på saker som jag gillade att göra och så fick mig att må bättre. Tex att gå ut och springa eller spendera en halvtimme på gymmet kan bli man känner sig som en ny person. Om jag kommer hem på kvällen kan jag gilla att sätta mig med en bok och en kopp te. Det är min egentid där jag bara kan njuta av mitt te och bara koncentrationen på min bok. Jag är väldigt lättstressad och blir lätt orolig för saker jag knappt själv vet om så att vet att det är viktigt för mig att kunna hantera det, annars blir det bara pannkaka av allt!

Jag har sen en tid tillbaka haft skakningar. det känns som marken rör sig. vad beror detta på. det är även när jag sitter och ligger så inget med balansen att göra

Ta kontakt med en yrselklinik.

Hej
Har varit me om samma symtom…
Be dom ta Sköldkörtel prover…
Med vänlig hälsning, Cicci

Jag har haft yrsel i perioder och mycket kan ha och göra med ångest.Finns så mycket man kan få av det.Jag har även skakningar i benet ibland när jag ska gå och lägga mig.Jag har levt med Panikångest i över 10 år.Och har lärt mig att hjärnan kan verkligen spela ett spratt.Hoppas att det löser sig för er alla

Tack för ditt inlägg Sandra. Det låter väldigt trist att du behövt leva med detta under så lång tid. Ångest kan verkligen skapa de mest skräckinjagande symptom, och framförallt ångestframkallad yrsel är mycket otäck då den ofta känns som om marken bara försvinner under fötterna, eller som om man “faller” i en mikrosekund. Skakningar i benen vid läggdags kan för övrigt röra sig om Restless legs syndrome. Problemet är dock att botemedlen oftare är värre än själva symptomet (det beror på hur mycket det påverkar sömnen, och hur man klarar sig med lite sömn, etc.). Hoppas det ordnar sig för dig snart, och skriv gärna om hur du gör för att komma tillrätta med dina problem!

Hej!
Har inte en aning om de kan ha med stress att göra,
Kände mig bara hemma i en del av symtomerna som va uppradade!
De skakar eller de känns som att de kliar mest i underarmarna/händer och ben,kommer nästan alltid när jag ska sova,brukar gå upp och föra armhävningar tills jag blir trött eller ligga på händerna till de slutar skaka/klia,känns jävligt jobbigt när de kryper sig på för jag ligger ju och rycker och vänder på mig hela tiden!
Som sagt vet inte om de beror på just stress eftersom jag i övrigt känner mig väldigt lugn ibland aldrig har problem med detta,så om någon har tips eller råd så lyssnar jag stora örat/Oscar tack

Hej, Oscar. Det där låter mycket jobbigt.
Det är dock väldigt vanligt att folk får ångestsymptom enbart i samband med att de ska försöka sova. Vore jag dig skulle jag rådfråga läkare. Risken är stor att han ställer sig lika frågande som dig till vad det kan bero på, men kanske du kan få till exempel ett recept på en medicin som hjälper dig, som till exempel Atarax. Den är helt ofarlig och ej beroendeframkallande. Atarax dämpar oro är sömnframkallande och hjälper mot klåda. Låter helt klart som en medicin du borde prova, eller vad tror du?

Hej Googlade precis efter tips. Den första sidan som jagtyckte var bra å lät bra tryckte jag mig in på. Hamnade här. Tack förbenat väldigt bra sida. Upplever ledsmärtor och konstiga skakningar i muskler. Bantar och äter nyttig mat. Men extremt lite. Tappat ca 15 kg på sex dar. Med träningen då. Blev väldigt oroad över skakningarna men känner mig trygg efter att läst ovanstående “fakta”. Konstaterat att jag blivit mkt mkt mer stressad. Ökad energi mängd. Vilket för mig är väldigt lustigt då jag äter som en mus men tränar. Fortsätter detta gör jag som ni rekommenderat. Uppsöka ev läkare. Men tror å känner att jag vet att det är stressen. Få jag är väldigt frisk o kry. Bra välbefinnande å livskvalitet är på topp. Även hälsan. Men fler böcker och mer badmingar istället för snabb dusch. Har hjälpt mig dessa sista fyra dagar. Har nu bara lite ont lite överallt. Ena stunden rygg nästa knä. Sedan armbågarna. Sen nacke. Hoppas detta blir bättre med ökade bok läsning och and övningar kram Patrik Johansson

Lycka till Patrik och återkom gärna längre fram med uppföljning om hur det går för dig!

Hej!

Jag har mått väldigt dåligt sen i oktober. Yrsel, känns som jag ibland ska somna till när jag ex lyfter armen. Domningar och stickningar samt kraftig djupa skakningar i händer armar skuldror axlar. Och allra mest när jag ligger för att slappna av. Är detta stress? Får ingen hjälp av vården. De sa redan vid första symptomet yrsel och hjärtklappning att det var ångest. Men jag har det fint i livet och inte alls deprimerad eller ångest.? Mina värden visade då åxå på järnbrist och lågt blodtryck 80/50. Yrsel och hjärtklappningen är bättre. Men skakningarna som jag haft senaste 2 veckorna gör mig så orolig? Är jag allvarligt sjuk eller är det en inre stress?

Mvh Marie

“Är jag allvarligt sjuk eller är det en inre stress?” Jag är ledsen, Marie. Det är omöjligt att svara på det. Men om inte proverna visar något så är det med största sannolikhet inte något att oroa sig för. Däremot tycker jag inte du ska låta vården nonchalera dina symptom. Kräv en ordentlig utredning, och kräv att få träffa en psykolog om de misstänker att du lider av stress/depression. Ofta kan man bli av med symptomen när en psykolog får förklara varför man har så påtagligt fysiska symptom trots att man inte är sjuk.

Oscar. Jag hade uppsökt sexuell hälsa/vårdcentral först kolla så du inte fått skabb. Jag har haft det och symptomen är just dom /fredrik

Hej. Sen ca 5 dagar tbax har jag känt som att de skakar i magen å ibland upp hela vägen i halsen å ner enda till vaden. Du vet när man får ryckningar i ögonlocket…så känns de fast som om nerven e lika tjock som en falukorv. När jag sitter still el ligger så känns inget men så fort jag stiger upp så kommer de igen å håller på hela tiden med korta mellanrum. Ibland kan jag blir lite yr men de försvinner lika fort igen. Kan de vara hjärtat som slår konstigt?. Eller vad kan detta vara. Är verkligen orolig. Jag har känt detta tidigare men inte alls såhär kraftigt och det har försvunnit efter några timmar men nu e de 6e dagen. Vad är detta??

Sök på tapping på youtube eller Brad Tates , han hjälpt 1000-tals människor att må bättre genom att man slår lite lätt på energipunkter på ansiktet ,hals. Själv led jag av oro och ångest , nu idag tränar jag på ett gym bland folk , helt otroligt , går inte heller på någon medicin sedan 1 månad tillbaka 🙂 Gick hos psykolog som ansåg att jag skulle acceptera mitt tillstånd och bli vän med den. Visst kan man göra det och sådant. Men ångest och oro över saker och ting är känslomässigt och tappar man på dessa energipunkter så försvinner det mesta. Videos är på 8 min långa , är gratis ! finns över 350 st .Förmodligen Linda har du en nerv i kläm. Du blir förmodligen yr av ångesten då du inte tänker på rätt andning. Kolla alltid med läkare gällande hjärta o sådant . Jag kollat mitt 🙂 Sådant man åter kommer till i sina tankar , att det är inget fel på en ut ” medicinsk synpunkt” då är det psykiskt smärta eller muskelsmärta. Gå ut och spring ! skit bra ! När man anser något händer i kroppen så hamnar man i en trans och det undermedvetna hjärnan styr och ställer då , detta ändar man med tapping, Synd att psykologer inte hjälper folk med detta, det funkar ! Jag var rätt envis om att hitta en förklaring till min oro och ångest av därav hittade jag ett helt nytt tänkande. Finns även en man vid namn Bruce Lipton på youtube som lärde ut hur celler fungerade till läkarstudenter , han slutade med sitt jobb sedan då han insåg att allt han lärt ut är fel. Gener styr inte kroppen , utan gener styrs utav vore 5 sinnen. Tänk hur lite vi vet om våra kroppen igentligen , han drev sin passion av frågan , kan vi må dåligt snabbt , så ska man kunna må bra snart. Tapping rox !

Hej! I våras fick jag en massa stressymptom under en period av stress och problem på jobbet. Samtidigt hände flera jobbiga saker i privatlivet. (nära anhörig med allvarlig sjukdom, upprepade missfall för oss mm.) Min tidsmässiga press har lagt sig så jag har inte bråttom längre, men är fortfarande långt ifrån okej. Jag hade flera panikångestattacker i våras, men nu är det ett tag sedan. Däremot har jag utvecklat enorm hälsoångest. Under den jobbigaste perioden fick jag problem med nacke och rygg och dessa problem lider jag av fortfarande. De fysiska problemen utlöser min ångest och vissa dagar kan jag inte tänka på något annat än om jag är allvarligt sjuk eller inte. Jag har nyligen börjat gå i kbt terapi för hälsoångesten och hoppas på förbättring. Men det jobbiga är att varje gång jag mår lite bättre och känner mig hoppfull inför framtiden, så får jag något nytt symptom. T.ex. de senaste veckorna har det kliat på halsen och huden hettar ibland. Det syns inget, så jag vet inte vad det är eller om det kanske är jag själv som håller liv i klådan genom att vara uppmärksam och känna efter. Klådan började just efter att jag började i terapin, så jag har också undrat om det kan vara någon slags psykosomatisk reaktion på terapin eller på ångesten. Varför får jag aldrig vara lycklig? utan jämt oroa mig för någon ny krämpa… Jag är så trött på det här, på mig. Jag blir liksom arg på mig själv. Jag är relativt nygift med en underbar man, har bra jobb o.s.v och det känns som att jag förstör allt genom att vara så jobbig. har ni några tips eller uppmuntrande ord?

Hej alla drabbade! Fick för ungefär ett halvår sedan ångest blandat med panikattacker, som jag tror var ett resultat utav en traumatisk sjukhus upplevelse som blev mer komplicerad än planerat. Allt gick bra till slut men känslan utav att känna sig sårbar bet sig fast och jag utvecklade även någon typ utav hypokondri. Idag cirka sex månader senare mår jag bra, inte helt hundra, men mycket bättre, detta tack vare vården! Det tog massa prover för att visa att det inte var något rent fysiskt fel på mig, därefter gick jag några gånger och talade med en kurator för att få bukt med mina ångest och stress tankar. Så ni som sitter och googlar och undrar och hamnar här. Gå till vårdcentralen, ju tidigare, ju fortare blir ni antagligen bättre. Ta kontroll över ert liv igen, och gör det snarast! Puss

Kan säga att vårdcentralen är det sämsta du kan kontakta om du har problem med stress. De ger dig bara massa piller som ge bieffekter som förvärrar saken. Jag löste mitt problem genom att “tappa” lite lätt p akupunktur punkter på kroppen . Värsta är att pyskologer idag är beroende av att du inte mår bra. De vill att du ska acceptera att mår som du mår och inte ska söka efter hur du ska må bättre. Detta accepterade inte jag och har hittat lösningen samt 1000-tals andra med. Sök på Tapping på youtube för instruktioner. Detta kommer slå igenom lika dant som LCHF gjorde gällande hur vi ska äta. Jag löptränar för att motverka stress ( att känna sig snygg och värdig ) motverkar många stressfaktorer idag. Sluta med all form av Koffein. Detta ämne är vanbildande , inget man direkt går ut med. Men för nerviga personer är detta ett farligt ämne. Trots att 100 koppar kaffe skulle vara dödligt , men i sig räcker det med 50 mg koffein för en stressad person att öka denna stress på nervsystemet. Tapping är vägen till att heala dig och din kropp. Testa och känna shiftningen efter 4 min ofast. Dessa sektioner är 8 min ungefär. Finns på svenska och engelska över 2 miljoner hits kan inte ha fel. GENER STYR INGET! GENForskningen säger så nu 🙂 20 år av läkarböcker kan behövas skrivas om ;D Bruce Lipton är en sådan läkare GL all och RÖR PÅ er!

snälla behöver hjälp!
har inte sovit på 4 nätter nu, jag har jätte svårt att andas.
när jag är ute så svettas jag fast det är iskallt och när jag är i värmen så fryser jag, jag blir helt dyngblöt av svett.
det bränner i halsen och värker under hjärtat, det känns som att hjärtat slår snabbt som när man är anfådd hela tiden.
kan inte äta heller, även fast min mage känns helt tom så har jag ingen aptit alls.
Snälla är det någon som vet nått!?
jag är bara 18 år och när man mår såhär så vill man inte leva länge till..

Besök närmaste vårdcentral Samuel!

Jag har panik.

Jag är 20 år gammal och har haft problem sen 2003 med min mage framförallt, men på senare år ( började när jag gick på högstadiet ),
så har jag haft stora problem med min hälsa, fast att jag försöker reda ut det.

De saker jag oroar mig över:
– sover i snitt 2 timmar per natt (drömmer mardrömmar ganska ofta )
– äter 2 gånger om dagen, som mest ( känner mig aldrig hungrig )
– känner konstant en smärta mitt i magmunnen ( när jag slappnar av så känns det som att det sitter en boll där inne ), och denna smärtan har jag haft i princip varenda dag sen 2003 då jag opererade bort blindtarmen.
– jag har extremt dåligt minne, sämre än innan ( och tom. då var det dåligt )
– jag har på senare tid fått konstiga och oväntade svettningar, kan ibland räcka med att jag byter om, så känner jag mig lite kallsvettig, och så börjar jag lukta svett…
– jag har väldigt ofta ont i huvudet
– jag har inget bra läkkött längre
– jag är väldigt lättirriterad
– har problem med det intima – väldigt obalanserat
– ibland så kan vissa kroppsdelar bara domna av utan att jag stängt av blodtillförseln
– jag fryser, hela tiden..
– mina naglar “flikar” sig hela tiden

Det är några problem som jag kan komma på.
Har säkert fler.

Jag har varit på vårdcentralen måååånga gånger för att kolla upp detta, men det enda dom säger är:
“Du dricker för mycket kaffe” ( dricker lika mycket som vilken vanlig människa som helst.
“Du äter för mycket klementiner/apelsiner” ( händer väldigt sällan att jag äter frukt…)
“Du har nog lite stressmage” ( Men inte fan vill dom hjälpa mig, utan bara skickar iväg mig och tror att jag ska lösa allt på egen hand )

Va fan ska man göra när man inte känner något stöd från de doktorer som finns där man bor?!
Jag har inte fått veta vad jag har för fel och det har gått 10 jävla år!
Jag har försökt att “läsa en bok på kvällen” – men jag kan inte koncentrera mig, utan tänker på massa annat istället.
Jag har försökt att äta regelbundet – men mår illa av tanken att äta när jag inte är hungrig.

Jag kan också tillägga att jag varit en sportnörd sen barns ben, men kan inte träna på grund av en bristning i min hamstring-muskel.

Snälla, lite hjälp!

Sovit dåligt & för lite under 5-6 år, dessutom haft många korta vikariat under tiden med, samt bråk om barnen från & till under en 10 års period med X-frun, en narcissist mor som inte har någon förståelse för någon annan en sig själv, ber aldrig om ursäkt, även om hon nu skulle ha något fel i en diskussion, typ “hon har ju alltid rätt – aldrig fel”!
Förvärrades när dottern ville bo hos mig på heltid för 2-3 år sedan, var ju mitt fel, trots att jag inte visste om dotterns planer, förrän skolans kurator ringde mig. Sedan blev det rena rama kriget, telefonsamtal efter telefonsamtal..X:et gav sig inte, lyssnade inte ens på sin egen dotter vad hon ville eller varför hon ville bo hos mig. X.et & hennes sambo dyker över och skäller ut både mig & dottern i trappen..allt är vårt fel!! Dottern gillar inte mammans sambo – det är ju det som är skälet till dotterns flytt.
Kontaktat Socialen för att få stöd, typ lyssna på min tonårsdotter eller sonen, så det kommer fram vilket beteende X:et har, så jag, “pappan” kan få det lugnt – men de kan inget göra!
“Mamman” ringer och beklagar sig – Socialen ringer upp mig direkt och undrar vad som pågår – undrar om jag går med på familjesamtal!!
All bråk, stress från alla dessa jobbvikariat/problem med kroppen & ledvärk, osäker ekonomi, 3-5 tim sömn under alla år, tjat från andra i sin närhet, alltid konstant trött, hjärtklappningar..
Orkar inte utan kollapsar hos läkaren & berättar allt. Får lugnande medicin..men skall fortsätta som vanligt!!

Pressad att hitta på något annat, så jag slipper Arbetsförmedlingens hot & tjat..börjar plugga 7 januari förra året( men egentligen borde jag fått “vila” från allt som varit, anar jag nu)!
Sommarjobba säger läkaren; bra med arbete & lite stress för dig!!
Sommarjobbar hela sommaren 2013…hemma 2-3 gånger för jag orkar inte komma upp från sängen – helt slut av all stress på jobbet!
Finns timvik anställda som gråter, för de är så stressade & pressade (äldrevården)!
Blir allt sämre under tiden..över 2 år så har jag haft problem med stark lukter nästan hela tiden, försämras av starka dofter typ parfym, torr luft, cigarettrök, doftljus, motorvärmare – diesel, starka matdofter mm.
Sover ännu sämre, hjärtklappningar, spänd & djup andning(kan inte slappna av), hyperventilerar typ ibland hela dagarna, ser dubbelt när jag kollar på text tv:n typ vit text men varannan rad är tjock & grå/känner irriterat i ögonen/svårt att hålla fokus på människor när jag pratar med dom. SÅ jävla förbannad på folk (grannarna) som låter sina barn ha vilket beteende som helst (ljudmässigt).
Åker på infektioner hela tiden, ingen ork. Tappar minnet rätt som det är, ibland så blir jag plötsligt så ledsen & då brister allt..bara gråter, kommer inte ihåg vad jag ställer olika saker ibland, vad dottern säger, tappar bort saker, ingen ork kvar..så trött på allt & allas tjat.
2 veckor sen blev jag kraftigt förkyld & feber igen, kunde knappt andas/få luft kändes det som! Hyperventilerade något som otroligt, fattar inte varför! ringde 2-3 gånger till 1177 – ingen empati eller förståelse som vanligt! Ringde 2-3 gånger till HVC..sista gången så fick jag akut tid..fick nu EEG-röntgen/datortomografi, besök hos Astma-KOL syster & lungröntgen efter 2 års helvete..men ingen remiss hos spec.kurator för stresshantering (det behövde inte jag tyckte de där)! Läkaren säger att jag lider av depression, inget mer eller annan hjälp! Jag tror det är annat också, typ utmattning efter allt som hänt – eller vad tror ni? Vet inte var jag skall vända mig för att få prata av mig detta till någon som förstår & hjälper mig..de som är utbildade för detta vill inte ge mig någon hjälp! Fantastiskt land & medmänniskor det är..orkar inte mycket mer snart!

hej alla ni med stress symptom

kan varmt rekommendera er att först gå
till en läkare och bli sjukskriven. gå sedan till
en terapeut, gå på Qi-gong, yoga ta promenader
vila,
jag är själv sjukskriven sen aug 2012 för ut-
brändhet o utmattning. det går att klara sig igenom utan piller

Anledningen till att de flesta metoder idag som vi känner till inte fungerar på alla är på grund av att kroppen är programmerad av det “undermedvetna” som kör olika “data program “. Har du varit stressad en gång i ditt liv kommer din kropp ihåg hur den reagerade vid det tillfället och direkt när du känner denna stress i senare livet så kommer kroppen ge ifrån sig olika syreatomer som du beskriver rätt ingående. Oftast är grunden till att man inte mår bra är att ekonomin inte håller eller onödigt gnäll från alla håll och folk ser konstigt på en och inte förstår . Urtidsmänniskan levde inte under dessa stressförhållanden och kunde återhämta sig genom exempelvis fasta. Allt handlar om fly eller slåss mekanismer som aktiveras vid hot. Idag vet vi mer om att man kan faktiskt hjälpa sig själv att må bra. Jag tycker yoga och terapeut och sådant är väldigt missledande och inte direkt bra om du inte förstår vad “acceptans och kroppskännedom innebär. Jag tog med min flykt mot studier , men i slutändan efter 6 år har det givit mig en större stress och åldern flyger iväg. Det bästa du kan göra är Håkan att du talar med 1 person som inte är nära till din familj men också kan hantera belastningen av din berättelse. Sedan finns det något jag nämnde tidigare här som är mycket stort i storbritanien. Jag vet inte om Admin kommer tillåta denna länk , men om admin gör det kommer många må bra av det. ” https://www.youtube.com/watch?v=S5l70B3BA8c” det som är intressant här är antalet som gillar videon i jämförelse med de få som inte gör det. Om du inte kan engelska så finns det EFT på svenska på youtube inga kostnader. Ta tag i era liv och gå ut och visa detta för någon som inte mår bra 😛

En liten fundering! eftersom symptomen vid stress ofta liknar symptomen vid olika sjukdomar hur vet man vilket som är vilket?? Det finns ju en del problem som är oerhört komplexa och som inte alltid syns vid standard provtagning men som ger stress liknande symptom, och när läkaren stannar vid provsvaren kopplar de automatiskt problemet till psyket och behandlar där efter vilket inte ger önskat resultat. Hur säkerställer man att det verkligen är ett psykiskt baserat problem???

Hej, Mr Malm. Det är en bra fråga och den som kommer fram till svaret på den kommer vinna ett Nobelpris. Ofta är det så att om man inte hittar en fysisk orsak till symptomen så drar man slutsatsen att det är relaterat till ångest och/eller stress. Läkarens uppgift är dock att först och främst utesluta om det kan ligga en fysisk sjukdom i grunden. Men det blir riktigt problematiskt när läkaren bestämmer sig för att “det sitter i huvudet” innan hen uteslutit annan fysisk sjukdom. Sedan är det ju också så att det många gånger inte går att skilja med det “fysiska och det psykiska”. Om du är intresserad av hur kraftiga symptom som faktiskt kan orsakas av inre och yttre stress forska i stressymptomen hos soldaterna som deltog i första världskriget. Insikten “Shell Schock” skakade om hela läkarvetenskapen. Ingen kunde ana att hjärnan, att tanken om att bli träffad av en granat kunde skada nästan lika mycket som att faktiskt träffas av en… https://www.youtube.com/watch?v=IWHbF5jGJY0

Känns som har man fått hjälp för psykisk ohälsa så är det lätt att skylla på det framöver. Har tagit antidepressiva i stort sätt hela mitt vuxna liv utan att veta varför riktigt och jag är 35 år så är ett tag. Fick adhd diagnos för två års sen och har medicinerat för det istället och börjat må bra. Stressar inte ihjäl mig mer. Sen har jag haft panikångest i ca fyra år in och ut på akuten utan att de hittar något fel. Sen gick min bror bort av dåligt hjärta så läkaren ville att vi skulle kolla våra och då hitta de att jag hade en extra signalbana som jag bränt bort nu. Har inte fått någon panikångest än och det är en månad sen nu. Börja alltid med hjärtat på mig. Haft lite ångest men är nog för det sitter så långt inne. Så känns som man tänkte det måste vara panikångest för man har sin sjukdomsbild. Så hoppas det håller i sig nu. Har ett fysiskt bekymmer mindre nu i alla fall även om det tog fyra år att hitta 🙂

Hej, det var längesedan någon skrev här så jag vet inte om någon fortfarande läser.
Jag skulle vilja hitta en lista på alla fysiska symtom man kan ha vid stress/ångest/oro/depression mm
Det räknas upp några, sen står det att det är bara några av symtomen som kan uppstå pga stress
Jag har ett tungt liv, haft ångest i över 30 år, ätit antidepressiva i 20 år. Mådde bra till en början, men när det ena jobbiga efter det andra hände och händer hjälper inte tabletterna längre.
Jag har fått diverse sjukdomar och lever med ständig oro i kroppen.
Om jag får ställa EN enda fråga om ETT av mina symtom skulle det avlasta mig lite, vilket jag hade behövt.
Jag har vibrationer i kroppen, ungefär som att jag har någon elektrisk vibrerande maskin inuti mig.
Det började med fötterna för ca 2-3 år sedan, sen har det spridit sig uppåt benen och nu är det ända uppe i mage och bröstkorg.
Hela kroppen vibrerar inuti och det är extremt jobbigt, jag får mer och mer ångest, är lättirriterad och ledsen.
När det började hade vi precis flyttat till hus och jag frågade vad det var som vibrerade i golven.
Det fanns inget och jag förstod ju då att det var inuti migsjälv, det syns inte utanpå.
Varje steg jag tar känns det som vibrationerna ökar och sprider sig uppåt som om jag var en stämgaffel.
Ingen läkare eller andra jag frågat har någon aning om vad det kan vara.
Jag har gjort MR av hela kroppen, i olika omgångar, men de hittar inget.
Det kan också hända att benen inte lyder mig riktigt, det känns som jag halkar på något, vilket jag trodde de första gångerna det hände.
Jag skulle tanka häromdagen och när jag klev ur bilen gick jag som om jag var en full sjöman, bredbent och vinglande.
Jag hoppas någon kan förklara vad det är för fel på mig innan jag går under av oro.
Tack på förhand

Hej 🙂 jo det är så att jag har problem med stress. Många vuxna har ganska svårt att förstå det för att jag är så ung ( jag går på högstadiet ) jag tror att en utav anledningarna till att jag har problem med stress etc är pga relativt hemska grejer som har änt mig under min barndom? Tror du att det kan vara en anledning? En annan grej jag ville fråga om är: Jag har problem med att jag får som skakningar i kroppen,främst ryggen, även benen. Detta händer utan anledning och jag får även väldigt ofta en obekväm känsla i kroppen. kan det här ha med stress att göra?

Ps: jag vet att texten är väldigt flummig och så där men om du har fler frågor som kan hjälpa mig finna svar på saker och ting, så är det bara att kontakt mig via mail.

Hej, Högstadie tjej. Dina problem kan definitivt vara stressrelaterade. Prata med skolans kurator, så leder dig hon/han i rätt riktning.

Hej. Jag är snart 27 år och har haft hjärtklappning i ca 10 år. När allt började fick jag göra ekg och ultraljud på hjärtat men allt såg bra ut.. nu när hjärtklappningarna kommer håller de i sig en timme varje gång och det känns lite trångt i halsen. Antar att det beror på inre stress då jag alltid blivit lätt stressad inuti. Men jag undrar om det är farligt att ha hjärtklappning så pass länge? Mvh

Hej, Malin. Hjärtklappningar och “trångt i halsen” är mycket vanligt, men prata med läkare om det där.

Hejsan!
Mitt namn är Alex och jag tror kanske att jag är den första 14 åringen som skriver här 🙂
Fast det är ju inte så roligt att man måste det.
Det började för drygt en vecka sedan när jag var på skolan, jag började svetta och mina händer bara började skaka så där konstigt, jag känner att mitt anskikte bara blev rödare och rödare (jag brukar bli röd i ansiktet ibland men bara när det händer något pinsamt eller jobbigt, men den här gången blev det extremt.)
Det blev verre för hela tiden, ibland fick jag gå ut ur klassrummet för jag inte klarade av det nå mer, så jag låtsades att jag var tvungen att gå på toa eller hämta en grej som jag hade glömt till lektionen.
Också kändes det som om jag inte kunde andas normalt så att jag måste inte på olika sättt att andas på som tex
-Okej när mitt hjärta dunkar två gånger andas jag ut och sen när det har dunkat 4 gånger andas jag in igen.
Jag vet inte om det bara blev som en en konstig grej som jag fick för mig eller om det faktist hjälpte, men jag har också märkt att när det är många personer i ett rum så blir det alltid dem där symptomen som jag skrev ovan.
Hjälp mig. Jag vet inte vad jag ska göra, om det är kanske bara något med puberteten att göra eller något annat.
PS jag har väldigt oftas en nervositet i kroppen och nästan alltid ont i magan när jag vet att det kommer vara många personer i ett och samma rum.
PSS:) jag kände igen ett par symptom som andra hade skrivit också.
Tack/ den nervösa tonåringen.

Hej, Alex. Jag vet att många känner igen sig i dina symptom, som är mycket vanliga. Jag tror dock det bästa är om du tar kontakt med kurator/skolsköterska så du får prata öga mot öga med någon om detta.

Hej Malin,

Har liknande som dig med hjärtklappningar och som du beskriver typ “trång känsla i halsen” under längre tider. Har nu varit på andningsmassage (Lotorpsmetoden) och ska få hjälp av sjukgymnast. Förhoppningen är ju att det hela är muskulärt orsakat av stress, så att man kan ta tag i det och gå vidare.

Har haft svårt att andas konstant hela tiden i 4 månader nu. Liksom tungt att ta djupa andetag. Även ont i ryggen, ibland ont i huvudet och magen med. Gråter varje kväll för jag är livrädd. Ska på lungröntgen imorgon och är inställd på lungcancer. Är 22 år och har rökt i 4 år. Min fråga är, borde andningen bli bättre på kvällarna när man tar det lugnt eller kan det vara svårt att andas hela tiden om det är stress?

Hej, Bellan. Andningen kan definitivt påverkas konstant om man har höga stressnivåer.

Hej igen, jag önskar att jag fick någon respons på mitt inlägg i september 2016.
Jag mår fortfarande som då och är om möjligt ännu mer rädd
Med vänlig hälsning, Susanne

Stängt för kommentering.