Kategorier
Personligt utvecklande

Målsättning – om hur du når dina mål i livet

Nå toppen

Vissa undersökningar pekar på att bara strax över 10 % av alla som avlägger ett nyårslöfte eller annan målsättning lyckas nå sina mål. Detta trots att över 50 % av deltagarna i starten av målsättningsstudier säger sig vara säkra på att de ska nå sina mål.

Nedan följer några väl beprövade råd och tips för hur du ska uppnå dina mål, vad de än må vara:

Sikta inte på för många mål samtidigt. Om du försöker sluta röka, bränna fett, och lära dig en ny färdighet på samma gång är risken stor att din energi och fokus inte räcker till.

Följ dina egna mål i livet. Bara för att alla andra vill gå ner 5 kilo, och springa en mil tre gånger i veckan betyder inte att det är något du egentligen vill uppnå. Du kanske mår bättre av helt andra mål, som att lära dig kinesiska, skriva ett filmmanus, eller lära dig hur man breakdancar. Tänk igenom noga vad det är du vill, vad det är som skulle få dig att känna tillfredsställe.

Försök undvik att gå tillbaka till gamla mål som du misslyckats med, eller försök komma på en ny anfallsvinkel till hur du formulerar målet. Om du till exempel misslyckats förut med att gå ner i vikt, kan du istället formulera ett mål som går ut på att du tränar mer och/eller äter bättre vilket i förlängningen leder till att du går ner i vikt. Saken är den att det är svårt att ta sig ur mönster av misslyckanden om man börjar i samma spår som ledde till ett misslyckande.

Hur du än formulerar dina mål är det viktigt att du är specifik. Vad är det du ska uppnå? Var, hur och när ska du uppnå det? De flesta uppnår större framgång genom att schemalägga sina aktiviteter. Bestäm dig till exempel för att öva på gitarren måndag och fredag mellan 19:00, och 21:00, eller ge dig ut och spring vid specifika tidpunkter, oavsett väder eller vind.

Det är också viktigt att du sätter en deadline för dig själv när målet skall vara uppnått, och att du är tillräckligt flexibel för att kunna tänja på denna deadline. Se det inte som ett gigantiskt misslyckande om du inte nått ditt mål inom den uppsatta tiden, utan fokusera på dina framsteg istället, och lär dig dina begränsningar.

Det mest effektiva för de flesta är att sätta upp ett mål som är lite mer ambitiöst än vad de egentligen mäktar med, men tillräckligt realistiskt för att man ska uppnå målet kort efter den ursprungliga tidsplanen. Att sätta upp vaga och alldeles för blygsamma mål är nästan värre än att sätta upp orealistiska mål.

PennaSlutligen: ända sedan vi uppfann skriften har det mest effektiva vapnet för att uppnå ett mål varit pennan! Skriv ner dina mål så att de blir mer konkreta, och verkligen etsar sig fast i ditt medvetna. Förvara de skrivna målen någonstans där ser dem minst en gång om dagen. Ett bra ställe kan vara skrivbordsbakgrunden på din dator, eller en postitlapp på kylskåpet. Synliggöra målen är att möjliggöra dem.
Lycka till!