Kroppsspråk är den ordlösa, medvetna eller omedvetna, kommunikationen som sker mellan människor. Det sägs att kroppsspråket står för över hälften av det vi kommunicerar. Vissa forskare hävdar att så stor del som 80 % av vår kommunikation sker genom icke-verbal kommunikation. Det är dock mer rimligt att anta att siffran ligger någonstans runt 50 %.
Vårt kroppsspråk skiljer sig åt på många sätt beroende på kulturell och social tillhörighet, men som redan Darwin påvisade har vi samma uttryckssätt för känslor som rädsla, sorg, nedlåtenhet, ånger och raseri oavsett vilken kultur vi tillhör. Många gester är dock kulturella markörer, som till exempel när man med sluten näve riktar tummen uppåt i luften. I västvärlden innebär denna gest oftast någonting positivt, att man uttrycker sitt gillande. I andra delar av världen som Mellanöstern, men även länder som Australien och Grekland uppfattas tummen upp som en förolämpande gest.
Kroppsspråkets betydelse i såväl karriären som vardagen
Många hävdar att ett positivt och kraftfullt kroppsspråk påverkar vår status, vår självkänsla och vårt välbefinnande. Detta stämmer med största sannolikhet, men att det till exempel skulle, som det brukar sägas, krävas mindre muskler i arbete för ett leende jämfört med att göra en sur min stämmer inte. Det går heller inte att bevisa att ett påtvingat leende automatiskt frigör lyckohormoner i kroppen vilket hävdats från vissa håll.
Kroppsspråk som ämne steg i popularitet efter Julius Fasts bok ”Body language”. Julius Fast påpekade att Kennedy framförallt vunnit en skrällseger mot Nixon i det amerikanska valet 1960 på grund av att hans uppsyn och kroppsspråk var mer sympatiskt och bättre lämpat för tv-debatter. Detta hade inte spelat någon större roll innan televisionens genombrott, men TV som medium är mycket personligt och tränger in i folks vardagsrum på ett helt annat sätt än andra medier.
Det sägs också att de som var på plats och såg debatterna mellan Fälldin och Palme på 70-talet bedömde Palme med sitt kraftfulla kroppsspråk och sin skarpa retorik som överlägsen segrare jämfört mot Fälldin, som svettades ymnigt och var märkbart nervös och nästintill förödmjukad i sina rörelser. På TV-apparaterna ute i de svenska folkhemsstugornas vardagsrum framstod dock Palme som arrogant och elak, och tappade följaktligen i popularitet.
Många forskare vill tona ner betydelsen av kroppsspråket eftersom det så lätt kan övertolkas. Ett klassiskt exempel är när en person korsar armarna. Detta uppfattas ofta som ett tecken på att personen ifråga av någon anledning vill avskärma sig från situationen, eller att han eller hon motsätter sig det som diskuteras. Men, korsade armar kan också helt enkelt betyda att personen fryser, eller upplever korsade armar som en bekväm position.
Ögonen och sexuellt kroppsspråk
Ögonen ljuger inte sägs det, och faktum är att när vi ser någonting vi gillar utvidgas pupillerna. Detta kan då vara en markör för sexuellt intresse. Till exempel utförde universitetet i Edinburgh en undersökning som påvisade att kvinnor som fick välja bland olika foton av män föredrog bilderna av män där deras pupiller var förstorade.
Men, utvidgade pupiller kan också ha till exempel fysiologiska eller medicinska förklaringar, så övertolka det inte om någon har ovanligt stora pupiller när de tittar på dig…
Intensiv ögonkontakt kan innebära flera olika saker. Om någon tittar intensivt på en talare kan det dels betyda att denne upplever talaren som duktig, men också att han eller hon inte litar tillräckligt på talaren för att släppa denne med blicken. Intensiv ögonkontakt är också någonting som ofta uppfattas som ett tecken på flirtande.
Generellt sett uppfattas de som håller en stadig ögonkontakt i ett samtal som mer självsäkra. Försök därför träna på att hålla ögonkontakt eftersom detta kan vara ett effektivt ”vapen” vid till exempel anställningsintervjuer.
Om du relativt långsamt först fäster din blick vid någons ena öga, sedan det andra, för att slutligen landa med blicken på personens läppar uppfattas detta ofta som ett tecken på romantiskt intresse – att du vill kyssas. Testa på någon av dina vänner och bedöm reaktionen…
Kärlekens kroppsspråk är för övrigt ett av de områden som de som studerar kroppsspråk ägnar mest tid och energi åt… Visste du till exempel att när mannen pekar mot sitt könsorgan, som när han till exempel sätter handen i fickan men låter ett eller ett par fingrar peka mot skrevet uppfattas som en sexuell invit? Eller visste du att kvinnan anses visa sexuellt intresse när hon för undan håret och blottar sina hals? Andra signaler som tyder på att kvinnan är intresserad inkluderar att hon visar handflatorna, rättar till kjolen, och att hon kopierar kroppsspråket hos den hon är intresserad av.
Det råder ingen tvekan om att man har mycket på att vinna om man lär sig flörta med kroppsspråket. Försök till exempel att föreställa dig hur en grottmänniska – innan språket uppfanns – går fram till en partner han eller hon finner intressant och flirtar upp denne utan ord. SMS-flirtande i all ära, men utan den icke-verbala sexuella kommunikationen hade vi inte kommit långt som art…
Orden ljuger men kroppen talar sanning – eller gör den?
Det handlar som man brukar säga inte så mycket om vad du säger, utan HUR du säger det. Forskare menar att det vi säger till varandra handlar väldigt lite om ordens själva innebörd. Tonfallet och betoning är viktigare, och framförallt kroppsspråket, det vill säga hur vi säger det kommunicerar den egentliga innebörden. Skaka på huvudet samtidigt som du svarar ja på en fråga och du kommer göra folk väldigt förvirrade…
Vi lyssnar till exempel på hur fort en person pratar, om hon eller han stakar sig, och vi bedömer deras hållning, hand och huvudrörelser samt ögon när en människa säger någonting för att bedöma trovärdigheten i det som sägs.
Men, hur bra vi egentligen är på att avslöja lögner genom att avläsa kroppsspråk? På Texas University påvisade man för några år sedan att folk från hela världen, från Afrika till Europa, från Sydamerika till Asien, tror att lögnare avslöjar sig genom att vända borta blicken, inte veta var de ska göra av sina nervösa händer samtidigt som deras kroppsspråk är allmänt oroligt. Att detta skulle vara ett speciellt ”lögnbeteende” har dock ifrågasätts av forskare inom socialpsykologi.
Omfattande undersökningar har nämligen bevisat att de som talar sanning är precis lika benägna att uppträda nervöst, eller lugnt, som lögnarna. Orsakerna till att någon till exempel tittar bort eller rör på sig nervöst kan lika gärna vara att denne uppfattar situationen som jobbig eller pinsam. Det finns dock andra tecken man bör titta efter för att avslöja en lögnare.
Det sägs att vissa individer, som till exempel erfarna poliser, jurister och psykologer är experter på att tyda kroppsspråk i syfte att avslöja lögner.
Modern socialpsykologisk forskning har dock, som nämnts ovan, påpekat bristerna i denna uppfattning som i många fall lett till falska anklaganden och misstänkta har pressats till att erkänna sig skyldiga till brott de inte begått. Vad vi tror oss veta om kroppsspråk, och vad vetenskapen säger om den icke-verbala kommunikationen ska således ta med några stora nypor salt eftersom det annars kan leda till inte bara pinsamma situationer, utan också få direkt katastrofala följder.
Boktips
The Definitive Book of Body Language är en intressant introduktion som med utgångspunkten i kroppsspråk går igenom ämnen som ”hur man blir mer omtyckt”, ”hur ser man om någon ljuger”, ”bästa sättet att flörta på”, ”hur man får någon mer villig att samarbeta” och hur “man säljer idéer eller produkter” etc.
Kroppsspråket: lär dig kroppens hemliga språk är också en lättläst och rikt illustrerad bok som många uppskattar.
10 svar på ”Kroppsspråk – om att flirta med kroppsspråket, tyda lögner etc.”
Bra läsning! Jag skulle vilja ha boktips om hur vi kommunicerar med vårt kroppspråk.
Tack Emma. Jag lägger till boktips på sidan snart!
bra läsning.. håller på med ett arbete och skulle behöva vet bra böker och web sider som jag kan gå in på för att skriva ett bra arb =) tack på förhand
Läs “Konsten att läsa tankar” av Henrik Fexeus. Den tar upp det mesta inom kroppspråk 😀
Tack för tipset. 🙂
Skriver att man kan anta att kroppsspråker ligger på någonstans runt 50% av kommunikationen. Vet inte vad den siffran skulle kunna komma ifrån, antagligen en gissningslek.
80% är vad den mesta forskningen visar. Övriga 20% verkar ligga på orden, texten(7%) och rösten, tonläge(13%).
De där med att ta den icke verbala med en nypa salt är förkastligt, det är bara en fråga om att kunna tyda den. Och Fexeus bok tar inte upp det mesta om ämnet. Som att lära sig ett helt nytt språk, tar mer tid än att läsa en bok. Efter en bok kanske du kan säga artighetsfraserna på det nya språket.
är det inte snarare så att det talade ordet fömedlar nånting helt annat än kroppspråk? klart det är! ord använder vi när vi vill förmedla nåt konkret till den som lyssnar som var, när, vad, kroppsråk visar väl i stort hur trygg du är i den situation du är i, vad du tycker om människorna runt omkring, kanske dina motiv (om du är burdus och inte smooth hehe!). oftast helt omedvetet. hur stor del av ett genomsnittligt samtal som består av antingen det ena eller andra beror ju på vem man frågar och vad samtalet handlar om. bara för att de råkar dela på ordet språk betyder inte att att man ska jämföra och dra paralleller mellan dem.
till artikelförfattaren:
Vill du vara snäll och ange dina källor gällande “tummen upp” i Ryssland. Jag kommer från Ryssland och där betyder denna gest precis samma sak som i Sverige. Det är bara ofattbart och med alla “sagor” om Ryssland i svenskmedia:-))
Hej, Julia! Jag kollade upp saken och skäms lite. Plötsligt hade jag också förvandlats till en av alla medier som förvränger bilden av Ryssland. Självklart betyder tummen upp samma sak i Ryssland som i Sverige. извините!
Tack för alla tips! Finns en speciell kurs ni rekommenderar för att fin polera sin kroppsspråk 🙂 ?