Kategorier
Stresshanteringsmetoder etc

Stresshantering och fysiska symptom på stress

Vissa med ett stressigt jobb behöver lära sig stresshantering

Stress, är den tystlåtne mördaren som sakta men säkert kryper sig på och slår till när vi minst anar det. Det är den långvariga och kroniska, negativa stressen som är den riktigt farliga stressen för vår hälsa. Det är därför viktigt att vi lär oss känna igen stress och att vi lär oss stresshantering.

Listan över fysiska symptom på stress kan göras hur lång som helst, och kan ofta efterlikna sjukdomen hos diverse sjukdomar eller åkommor. Några av de vanligaste fysiska symptomen på stress är:

 • Bröstsmärtor och oregelbundna hjärtslag
 • Överdrivna mängder luft i magen som yttrar sig i att man rapar mycket, fiser och har uppblåst mage.
 • Man får minskad aptit som leder till viktnedgång.
 • Man får ökad aptit som leder till viktuppgång.
 • Man får kramp i musklerna, man är spänd och öm i kroppen.
 • Man får myrkänningar och klåda lite varstans på kroppen. Det kryper och sticker.
 • Magkramper, halsbränna och andra magproblem är vanliga vid stress.
 • Man får dålig blodcirkulation i händer och fötter, man känner sig frusen.
 • Ont i nacken och ryggen av spänningarna.
 • Man upplever oförklarliga skakningar i kroppen.
 • Man blir förkyld oftare och blir mer infektionskänslig.
 • Man svettas mer.
 • Man får ont i lederna.
 • Man tappar hår.
 • Man får andningsproblem.

Listan över symptom kan som sagt göras ännu längre, och en del drabbas av endast ett eller ett fåtal olika symptom medans andra drabbas av en hel uppsjö olika symptom vilket kan sänka livskvaliteten något oerhört om man inte gör något åt det.

För att ta kontroll över stressen bör du först och främst inse att dina problem bottnar i stress och inget annat. Besök därför läkare för att utesluta någon allvarligare sjukdom. Ofta är det så att man lider av någon liten åkomma vars symptom förstorats av konstant oro och stress (som till exempel andningsproblem på grund av något litet problem med bihålorna).

Om du inte vill uppsöka vård (eller inte får den hjälp du känner att du behöver) så är det ändå av yttersta vikt att du tar tag i dina problem innan det går för långt. För att uppnå verktygen till detta rekommenderar vi framförallt boken “Sluta grubbla börja leva” som är en av de mest hyllade böckerna som någonsin skrivits i ämnet. Vi kan inte rekommendera den nog. Du kan köpa den exempelvis på Bokus. Boken innehåller praktiska övningar som leder till ökad självinsikt och sjukdomsinsikt, samt beskriver ett förhållningssätt till livet som, vid sidan av tabletter (som bara är ett tillfälligt plåster) är det enda som fungerar för att lugna ner nerverna: ATT SLÄPPA TAGET.

Tips på Stresshantering

 • Lär dig andas korrekt. När du är stressad ska du ta djupa och långsamma andetag från magen. Andas in med näsan och ut med munnen.
 • Försök att göra saker och ting lite långsammare. Allt behöver inte göras NU. Ät långsammare, älska långsammare, gå långsammare. Lev långsammare.
 • Försök byta ut tv:n och datorn mot ett varmt bad och/eller en bok innan läggdags. Detta är en mycket effektiv stresshantering. Om du känner att du inte har ”ro i kroppen” för att läsa, men tid över för att surfa eller titta på TV kan du vara säker på att du lider av inre stress.
 • Pengar. Att oroa sig över att ekonomin inte ska gå ihop, eller att ständigt jaga större inkomster är en aldrig sinande källa av negativ stress. Se därför till att ordna upp ekonomin och hitta en nivå som du kan känna dig nöjd med!
 • Ett annat säkert tecken på inre stress är att du blir upprörd över trafiken trots att du bor i Alingsås…
 • Ät nyttigt, och motionera regelbundet så stärker du mekanismerna som bekämpar stressen.
 • Ett av de absolut bästa råden som någonsin yttrats för effektiv stresshantering kommer från en amerikansk b-western (kommer inte ihåg namnet, men det är oväsentligt). Lev livet med två enkla regler i åtanke. 1. Bry dig inte om småsaker. 2. Allt är småsaker.

Har du tips på bra stresshantering får du gärna lämna en kommentar nedan!

Stress kan yttra sig i fysiska symptom

56 svar på ”Stresshantering och fysiska symptom på stress”

Ja det är märkligt hur kroppen och hjärnan jobbar med och emot varandra. Har lidit av ångest till och från i flera år och utvecklat en enorm hälsoångest. För en dryg vecka sedan fick jag stickningar, domningar och känsla av feber utan att ha feber. Började googla på b12 brist, MS, cancer osv osv. Klådan, stickningarna och domningarna var outhärdliga! Jag höll på att bli galen. In på akuten, tog prover på vårdcentralen osv. Ingen hittar något så jag börjar ana att jag skapat dessa fysiska symptom med hjälp av ångest. Nu när jag börjar misstänka att min ångest ligger bakom är det lite bättre, det sticker fortfarande men jag hoppas att det försvinner. Det är dags att ta lite kbt och stressa ner och jobba med ångesten.

Någon mer som haft stickningar, klåda, domningar och känsla av hetta i huden utan att vara varm?

Helena!! Jag har precis som du men inte den brännande känslan. Håller på att bli tokig. Svårt att få hjälp då ingen har hört talas om detta inom sjukvården. Försöker få till en lugnare andning och går på basal kroppskännedom. Jag hoppas på att det ska hjälpa mig.

Hej alla,
För flera år sedan drabbades jag av kraftiga stressreaktioner, och skulle vilja förmedla det viktigaste jag lärde mig av det: att det tar sådan tid att läka.
Det tar månader att varva ner kroppen och själen, och då förutsätter ju det att man verkligen “sköter sig”.
Till Susanne skulle jag vilja säga att det nog inte finns en komplett lista, för kroppen kan reagera precis hur som helst. För mig var det första att det kändes som att jag skulle falla så jag vågade inte gå ut, att jag sprang och pinkade litervis, kunde gå 6-7 ggr på en timme, yrsel, känsla av att inte kunna styra min egen kropp, trånga luftrör, illamående m.m. Min läkare berättade om en patient (inga namn såklart och det var inte vårdcentralen där jag bor) som haft en otrolig smärta i ena höften. Det röntgades och kollades utan att något fel hittades, men så började patienten bete sig som om det handlade om stress och efter ett tag började smärtan avta tills den helt försvann. Jag tänker att de vibrationer du känner, och som du ju har kollat upp, mycket väl kan handla om stress. Du är orolig för vad det kan vara och när man känner oro så är den ju alltid mycket starkare än man tror, därinne i själen. Och då blir du sämre. Finns det saker du kan göra för att verkligen minska stressen i ditt liv under några månader, för det tar ju tid och är sedan två steg fram ett steg bak eller tvärtom ibland, så kan det vara något att prova (men jag vet att det inte alltid är så lätt att ta bort det som stressar).

Hej! Känner igen symptomen. Efter att ha gått på högvarv och koffein plus sjukdomsfall i familjen så drabbades jag av alla möjliga saker. Brännande fötter och händer, sedan kom ‘bubblandet’ i fötterna, benen vibrerar när jag sover likaså käkarna, enorm spänningshuvudvärk, ont i öron och extremt känslig för ljud. Vaknade en morgon och fick en extrem yrsel attack. Har dåligt minne och nu har jag smärtor i mina fötter. Folk sa åt mig att börja träna för att må bättre och jag försökte. Det slutade med att jag slocknade varje gång efter träning med extremt ont i kroppen. Vet inte hur jag ska komma ur detta.

Hej, ursäkta för min svenska är dålig. Men det som jag vill säga om stress är jag själv lever med stress just nu.det symtom som jag har är dålig mage,yrsel,kraftiga huvudvärk,ont ledarna, den som jobbigaste är huvudvärken och dålig balans. Jag har gjort blodprov men ingen som hittades och jag lider fortfarande av stress. det som kan hantera stressen är mest att träffa folk och umgås, sima,träna, spela biljord,läsa bok

Helena! Du tog orden ur min mun. Känner exakt som du. Gått igenom ett missfall och en jobbig graviditet med sängläge efter det. Efter missfallet brakade allt samman. Stickningar och domningar runt om i kroppen. Har sökt oberäkneliga gånger för art detta men på papper är jag kärnfrisk. Gått hon kurator med hopp om att mindfullness skall hjälpa, men utan resultat. Det har vart ett jobbigt år och jag börjat väl kanske inse att det är stress. Trots det googlar man och jag kommer bara in på sjukdomarna du beskriver, vilka förvärrar mina symptom. Tror attt träning vore det bästa för mig, dessutom för att bygga upp muskler efter sängläget i 3 månader. Känner av allt än, inget försvinner.

Stängt för kommentering.