Kategorier
Psykologi

Socialpsykologi – om att förstå människors tankar, känslor och beteende

Socialpsykologi är läran om att förstå människans tankar, känslor och beteende utifrån samspelet med andra människor.

Socialpsykologi är ett brett ämne som rör sig inom såväl psykologins dimensioner som sociologin och handlar om att försöka förstå hur människans tankar, känslor och beteende påverkas av andra människors sociala närvaro. Faktum är att socialpsykologin sägs ha haft sin födelse 1897 då Norman Triplett i sina forskningar om amerikanska tävlingscyklister upptäckte att de tävlande cyklade fortare när de hade sällskap i fältet.

Detta inledde en lång era av experimentell socialpsykologi som bland annat fastslagit att vi är mer benägna att hjälpa en annan människa i nöd om andra ser oss (inklusive videokameror…), att vi är bättre på att räkna matte om vi tror/vet att någon annan kommer bedöma oss, och att vi uppskattar en betalning/gåva mera om den är slumpässig än om den kommer till oss när vi förväntar oss det (tänk på hur beroendeframkallande det kan vara att vänta på jackpot på ett kasino).

Idag är dock den experimentella socialpsykologin inte lika i ropet. Nu handlar det mer om att utforska sociala fenomen och identitetsbildning.

Den stora fördelen med att studera socialpsykologi på egen hand är att det dels ger en bättre förståelse om vem man är i gruppen, om varför man gör vad man gör, och framförallt hur man undviker att bli manipulerad av andra. Det är ingen slump att till exempel marknadsföringsexperter länge studerat, eller använt sig av studier från, socialpsykologin.

Socialpsykologer är verksamma inom de flesta branscher. Till exempel analyserar psykologer hur försäkringsagenter samspelar med sin kund, sammanställer formulär för resenärer i syfte hur flygplatser kan förbättras, analyserar konsumentgrupper, hjälper militären med gruppsykologi, etc.

På senare år har det också uppstått en stor subgrupp (en övervägande majoritet av dessa är män) i västvärlden som förskansar sig i socialpsykologi i syfte att genom subtil manipulation erövra sexuella kontakter. Innan du dömer, tänk dock på att även du som läser detta så gott som dagligen medvetet manipulerar andras beteende för att få din vilja igenom. Människor klarar sig inte i samhället utan denna medfödda sociala kunskap!

2 svar på ”Socialpsykologi – om att förstå människors tankar, känslor och beteende”

Hej, väldigt intressant:)
Men jag skulle gärna vilja se referenser på det som skrivs om detta, hur tillförlitligt är det som står, undrar jag?

mvh Isabella

Hej, Isabella. Om du behöver referenser för till exempel ett skolarbete rekommenderar jag att du letar i befintlig litteratur off line. Detta är en populärvetenskaplig blogg om mänskligt beteende, inte en referenssida. Allt baseras på befintlig information, men om den i sin tur är tillförlitlig eller inte är helt enkelt omöjlig att svara på, och det är alltför tidskrävande att ange exakta källhänvisningar till alla artiklar.

Stängt för kommentering.