Otrohet är ett hetare ämne än någonsin, och otrohetsaffärer från offentliga personer som Tiger Woods och Jesse James (Sandra Bullocks make) och Jonas Bergström (Prinsessans Madeleines pojkvän) diskuteras i chattrum och fikarum runtom i hela Sverige. Vad det är som är så fascinerande med otrohet i allmänhet och kändisars otrohet i synnerhet övergår förmodligen till och med de psykologiska forskarnas förstånd. Men i en studie av unga killar och tjejer i Storbritannien försökte en grupp psykologer i alla fall ta reda på vilka faktorer eller omständigheter som gör en människa mer benägen att vara otrogen mot sin partner.
Vad är då otrohet egentligen? Otrohet i det här sammanhanget definieras som kyssar eller sexuella aktiviteter.
Undersökningen avslöjade att det är mer troligt att en människa kommer bedra sin partner om hon eller han uppvisar tecken på hög dysfunktionell impulsivitet och är mindre nöjd med sin nuvarande relation. Dessutom såg man ett samband mellan hur många sexpartners man haft i livet och hur benägen man är att vara otrogen.
Inget nytt under solen alltså. Kön visade sig heller inte spela någon större roll för hur troligt det är att man ska vara otrogen mot sin partner. Det handlar i slutändan om hur impulsiv man är, hur kär man är i sin nuvarande flickvän eller pojkvän, sammanhang och vad man har för syn på sex och intimitet i allmänhet.
Varför är man otrogen?
Enligt en annan studie utförd i Kanada drog man slutsatsen att man är otrogen eftersom man vill distansera sig känslomässigt från sin partner och upprätthålla en känsla av att man är fri och obunden.
Hur många har varit otrogna och hur vanligt är det att man bedragit sin flickvän eller pojkvän?
Enligt samma studie har 54 % av alla människor som befinner sig i en relation någon lekt med tanken på att vara otrogen, och 39 % har vid ett eller flera tillfällen varit otrogna.
Källor: “Predictors of young dating adults’ inclination to engage in extradyadic sexual activities: A multi-perspective study”, British Journal of Psychology, Volume 96, Number 3, August 2005 , pp. 331-350.
University of Montreal (2008, September 13). Infidelity Dissected: New Research On Why People Cheat.