Kategorier
Personligt utvecklande

Sju tips för att bli en bättre människa

Vi vill alla bli lite bättre människor utan att för den sakens skull bli elitistiska. Men vissa vanor och vissa åtaganden är måsten för att vi ska kunna bli en lite bättre människa.

Sju tips för dig som vill bli en lite bättre människa

  1. Läs böcker. Sätt undan en halvtimme om dagen och läs någon av de stora romanerna. I dagens sönderhackade informationsflöde är det viktigt att hålla kontakten med ett djupare och långsammare sätt att tänka. Det kräver energi att sluka en roman, men belöningen är värt det!
  2. Ring upp en gammal vän. Skippa kvällens dokusåpa och ring upp en gammal vän du inte pratat med på evigheter. Vad pysslar han eller hon med nuförtiden. Dela med er av era liv och återuppta kontakten ni inte skulle ha förlorat från första början.
  3. Lär dig något nytt varje dag. Det är när vi lär oss något nytt som vi växer som människor.
  4. Se de osynliga. Många människor i vårt samhälle, ofta de gamla, är mer eller mindre osynliga. Ingen tittar dem i ögonen, ingen hejar spontant på dem. Det är som om de inte existerar. Det är enkelt för dig att råda bot på detta. Titta dem i ögonen och bjud på ett leende, eller ett enkelt hej. Det betyder mer än vad vi någonsin kan ana.
  5. Plocka upp skräp från gatan när du passerar, sortera dina sopor, panta dina burkar. Miljön behöver allas hjälp och om alla bidrar med lite grann kommer den tacka oss.
  6. Ring upp dina föräldrar och säg ”hej, hur är det?” helt utan att du egentligen har ett ärende för ditt samtal.
  7. Donera pengar eller tid till någon som verkligen behöver hjälp. En timmas schackspelande på åldershemmet, eller en femtilapp till de översvämningsdrabbade i Pakistan gör världen till en bättre plats, och dig till en bättre människa. Svårare än så behöver det inte vara.

Har du ett enkelt men genialt tips för hur man blir en bättre människa? Lämna gärna ditt råd nedan.

7 svar på ”Sju tips för att bli en bättre människa”

Ägna lite tid åt människor som inte har så många vänner. Eller som kanske behöver stöd på grund av t.ex skiljsmässa eller pengabrist… Det räcker med att säga att du finns för personen om den vill prata ut, eller bara hitta på något kul med. Det uppskattas verkligen.

Men vad är det som egentligen värdesätter en till en bättre människa? Varför är just dessa “krav,” till att bli en bättre människa? Det finns egentligen ingenting som kan tala för att man kan säga att detta är just hur du blir en bättre människa för att vi alla är helt olika, detta är bara generaliseringar utifrån skribentens perspektiv.

Ta dig tid till att verkligen lyssna på vad dina medmänniskor runt omkring dig har att berätta. Ta dig tid till att reflektera och att ge respons. Om du tar dig denna tiden så kanske du inte känner dig som ” en bättre människa”. Men du kanske kommer märka att det är uppskattat och att människan går därifrån med ett leende. Vem gynnar det inte? Jag blir iaf gladare av att göra andra glada 🙂
Sen tycker jag att vissa folk har tappat en stor del av den gåvan som kallas empati. Empati är en fin egenskap som enligt mina ögon gör individen till “en bättre människa”.

Läs eller lyssna på boken: Universally Preferable Behaviour (UPB)
A Rational Proof of Secular Ethics.

Som finns att ladda ner gratis på https://freedomainradio.com/free/

Kan även rekomendera de andra böckerna på samma hemsida och podcasten.

Hej!

Jag heter Nasrat och jag kommer från Afghanistan. Jag ser mina brister men mycket svårt att bli bättre på dem. Jag skulle gärna vilja att ni ska hjälpa mig med råd och tråd. Det finns så himla mycket negativa tankar som stör mig otroligt mycket och jag kan säga att mitt liv har förstörd av såna tankar. Jag vill gärna bli en annan männikska men som sagt jag vet ej hur.?
Snälla hjälp mig!
Med vänliga hälsningar

Bra tips, ligger en hel del i det. Grunden ligger nog också en del i att man försöker tro på sig själv trots tidigare misslyckanden(dock kanske inte så lätt) Försöka tänka glada tankar, bry sig om en annan människa eller djur, fokusera på upplevelser snarare än materiella saker, vara sig själv, vara en god medmänniska, tänka på miljön m.m.

behandla andra som du själv vill bli behandlad

Stängt för kommentering.