Kategorier
Stresshanteringsmetoder etc

Att sova en timme extra på morgonen är värt en löneökning med 400, 000 kronor

På psykologisk.se gillar vi forskare som utför mer eller mindre, till synes, godtycklig på gränsen till meningslös forskning, men som i slutändan får en att tänka på saken på ett helt nytt sätt, kanske rentav nå en insikt.

En av våra favoriter vad det gäller bisarra jämförelser inom psykologisk forskning är psykologiprofessorn vid universitet i Michigan som kom fram till, genom en undersökning på en stor grupp individer, att en timmes extra sömn ger en sådan kick vad det gäller lycka att den går att jämföra med en årlig löneökning på cirka 400, 000 SEK. Han menar på att människor som lider av kronisk sömnbrist har sämre tolerans mot stresshormonet kortisol vilket är en del av förklaringen till varför de känner sig så eländiga.

Forskare vid Princeton har sedan tidigare dragit en gräns för hur mycket man ska tjäna innan lyckan, så att säga, slår i taket och denna inkomstgräns ligger vid cirka 490, 000 kronor per år, eller 40, 000 i månaden. Undersökningen utfördes på cirka en halv miljon amerikaner, och man konstaterade att efter man uppnått denna årliga inkomstgräns blir man knappt mätbart lyckligare av att tjäna ännu mer pengar. Det finns nämligen en gräns för hur mycket pengar man behöver för att underlätta ett liv som leder till lycka, det vill säga att vi har möjlighet att njuta av fritiden, att vi kan hålla oss friska och undvika smärta, att vi känner att vi har kontroll över vår egen tillvaro, etc.

Man uppskattar för övrigt att pengar påverkar cirka 3-5 procent av vår totala lycka.

Ställer man Michigans och Princetons undersökningar mot varandra skulle det alltså innebära att man kan tjäna 100, 000 kronor om året och se till att sova en timme extra så blir man lika lycklig som om man tjänade en halv miljon… Absurt, men ändå tankeväckande.

Sömn överlag är ett mycket outforskat ämne, som man lyckligtvis börjat fokusera mer och mer på i forskningsteam runtom i världen. Resultaten är dock mycket motsägande, men alla verkar vara överens om att man inte bör understiga 4 timmar, och inte överstiga 9 timmars sömn per natt. Att sova för mycket, och att sova för lite är båda utmärkta grogrunder för depression.

 

3 svar på ”Att sova en timme extra på morgonen är värt en löneökning med 400, 000 kronor”

Oj vad intressant!! Då får vi gå och lägga oss en timma tidigare, och med bra mål satta kan vi säkert skapa ännu mer lycka! Ibland har vi större frihet än vad vi tror att t.ex. förändra saker som hur lyckliga är..

Påverkar pengar bara 3-5 procent av vår totala lycka? Det undrar jag. Det finns mycket “surt, sa räven” i den här frågan. Jag har läst en studie som visade att 43 procent av grälen i förhållanden rör pengar, och skulle man slippa de grälen måste det ju bidra oerhört till lyckan.

The lack of money is the root of all evil.
-Mark Twain

There is only one class in the community that thinks more about money than the rich, and that is the poor.
-Oscar Wilde

Men visst är det värdefullt med god sömn! Och god hälsa. Och jag minns en undersökning som visade att nunnor i kloster har längre medellivslängd än andra kvinnor och är generellt lyckligare. Det är oftast bara när man inte lever för sin egen lycka som man kan bli genuint lycklig. Lever man för sitt eget välbefinnande för man en förlorande kamp, för i många årtionden av våra liv lever vi med en tilltagande ålder som förstör kroppen mer och mer, vårt främsta instrument. Ser man bara till sig själv då måste det vara omöjligt att bli lycklig. Ser man till saker utanför sig själv, går det däremot. Därför är det så viktigt för folk att ha barn och barnbarn. Något att tänka på när man är i tjugoårsåldern och vill leva för festandet i många år till.

Intressant inlägg om lycka men jag tror att folk kan bli lyckliga även utan barn och barnbarn. Det finns så många olika vägar till lycka nuförtiden. Vad det gäller nunnor vet jag inget om deras medellivslängd men kan tänka mig att ett liv utan stress också påfallande ofta är ett långt liv (om det nu ska vara ett självändamål). Dessutom är kosten eventuellt bättre än genomsnittet i klostret, de har god tillgång till läkare, etc. Finns många faktorer att ta med i ekvationen.

Stängt för kommentering.