Kategorier
Övrigt

Därför borde egentligen Clint Eastwood ha förlorat duellerna i sina western-filmer

Gunslinger man (from absurdies2-19)
Den som drar pistolen tvåa drar snabbare

Ända sedan man började göra westernfilmer har många undrat över den stora gåtan: ”hur kommer det sig att ”the bad guy” alltid förlorar mot ”the good guy” i en pistolduell trots att den förstnämnde drar först och borde ha en klar fördel av detta. Enligt logikens lagar borde ju rimligtvis westerhjältar som John Wayne och Clint Eastwood ha förlorat åtminstone några av alla sina dueller eftersom de i egenskap av sina hjälteroller alltid drar sist.

Den världsberömde danske fysikern Nils Boehr var så fascinerad av detta ämne att han efter lite undersökningar kom fram till teorin att den som drar sin pistol sist i en duell rör sig snabbare eftersom han agerar utan att tänka.

Nyligen utförde psykologer i England undersökningar på ”låtsas” dueller och de ger Boehr delvis rätt. ”Revolvermännen” som drog sin pistol sist i duellerna var nämligen 10 % snabbare. Detta beror enligt psykologerna på att våra hjärnor fungerar som så att vi rör oss något långsammare när vi gör en medveten rörelse.

Men Clint Eastwood och John Wayne borde ändå ha dött flera gånger om

Det visade sig dock i undersökningen att de som drar pistolen tvåa visserligen drar den snabbare, men endast med 21 millisekunder vilket innebär att den som drar pistolen först har en betydande fördel.

Vad har vi då lärt oss av denna undersökning?

Att westernfilmer är orealistiska men att vi rör oss fortare när vi rör oss instinktivt och inte tänker ut i förhand vilken rörelse vi ska utföra. Det finns förmodligen två ”kretsar” i hjärnan för rörelser, en för medvetna rörelser och en som reagerar på yttre stimuli.

Källa: New Scientist.