Kategorier
Tolkning|informationsbehandling

Solstormar, solfläckar, Mayakalendern och jordens undergång är tecken på en mental istid

Den mentala istiden breder ut sig i medierna

Man kan tycka att mediernas rapportering om den kommande undergången är harmlös, att det är en form av ”Ding-ding”-värld journalistik som fungerar som någon slags förströelse för uttråkade iphone-människor. Men faktum är att detta är ett problem som leder till en ökad mental ohälsa i allmänhet.

De flesta har säkert under den senaste tiden hajat till när annars sansade kolleger, familjemedlemmar eller vänner nervöst yttrat sig, genom förtäckta skämt, om jordens kommande undergång. Och konstigt vore det väl om de inte gjorde det, det är mänskligt att reagera på alla starka och oroväckande artiklar och apokalyptiska ”dokumentärer”.

Idag kan man läsa i Aftonbladet om hur solen har ”extremt få fläckar” för tillfället och Peter Wintoft, rymdforskare på Lunds universitet, menar att detta mycket väl kan leda till en ny istid inom 5-10 år. Samme forskare fick för övrigt en hel del spaltmeter skrivna om sin forskning (spekulationer) redan i februari 2010 då han, och andra rymdforskare, sett tecken på en ökad aktivitet i solen som inom en snar framtid kan leda till att hela vårt sätt att leva slås i spillror då gasmoln träffar jorden och slår ut GPS-system, el- och tele-nät, och satelliter, etc. Det verkar vara en minst sagt ansvarsfull uppgift att vara rymdforskare nuförtiden. Det är inte utan att tankarna förs till gamla tiders präster som var de enda som var kapabla att tolka guds vrede. Men nu slår vi in öppna dörrar.

För några veckor sedan fick undergångsprofeten Harold Camping ett osedvanligt stort utrymme i medierna eftersom han förutspådde att jordens undergång skulle inträffa lördagen 21 maj.

Slutet av Mayakalendern inträffar 21 december 2012 och ska enligt de som tolkat Mayakalendern inleda början till slutet för världen. Alla dessa substanslösa tolkningar får häpnadsväckande stort utrymme i medierna, och i medvetandet hos ”vanligt folk”.

Jordens undergång säljer

Det stora problemet är att människor alltid haft svårt att värja sig mot auktoriteter i allmänhet och det skrivna ordet i synnerhet. Forskare som uttalar sig i tidningarna eller som är med och producerar annat material som låter påskina att vi lever i slutet av mänsklighetens historia gör det hela så mycket värre.

Aftonbladet och andra oansvariga mediers konstanta bombardemang med budskapet att vi står inför en omedelbar och total utplåning leder till att inte minst yngre labila människor mår mycket dåligt. Detta är något jag sett tydliga tecken på nästan dagligen de senaste åren i mitt arbete med utsatta ungdomar.

Men det är inte bara ungdomar med diagnoser som påverkas av domedagspropagandan. De flesta av oss, oavsett om vi inser att det är irrationellt eller inte, blir negativt påverkade av ständiga, i det närmaste poetiska, påminnelser om vår egen dödlighet.

Tanklösa forskare, vars agendor är på sin höjd luddiga som bäst, uttalar sig eller släpper rapporter som späder på den allmänna hysterin. Det är svårt att avgöra om dessa forskare söker ökade anslag, uppmärksamhet, eller någon form av självrättfärdigande för att de känner att det de håller på med i grunden är meningslöst, eller att de i grund och botten inte förstår sig på universums mekanismer bättre än en vanlig lekman. Det är hur som helst (tyvärr) svårt att bortförklara alla forskarnas uttalanden som felcitering av tidningarna eller att allt ryckts ur sitt sammanhang för att få till en ”säljande artikel”.

Framförallt måste dock utgivare som Jan Helin på Aftonbladet ta ett ökat ansvar. Sedan han tog över Aftonbladet har tidningens nyhetsrapportering mer gemensamt med 1300-talets religiösa skrifter än seriös journalistik.

Den enda istiden vi kommer få uppleva inom de närmaste fem åren är den alltmer bitande mentala istid som breder ut sig över Sverige och stora delar av västvärlden. Detta gäller inte bara intäktstörstiga kvällstidningar som Aftonbladet. Man ser även hur mer ”seriösa” medier som SVT, DN, Discovery Channel, etc. börjar producera alltmer lättviktigt innehåll vars enda syfte är att skrämma lyssnarna eller tittarna att stanna kvar i bruset.

Vi skrev om svininfluensan som ett symptom på den mentala istiden långt innan hysterin nått sådana proportioner att socialstyrelsen ansåg det befogat att injicera mer än hälften av den svenska befolkningen med ett högst osäkert vaccin. Vår förhoppning är att fler bloggar och andra medier ska börja ifrågasätta dagens skrämseljournalistik.

Denna besvärande undergångshysteri och allmänna fascination av Ufos och ”det övernaturliga” kommer om några generationer uppfattas som en genant parantes i världshistoriens medvetande. En osäkerhetens era då människor på allvar, sanktionerat av ledande vetenskapsmän, trodde att helvetet brann samtidigt som det frös till is. Fast det är väl kanske som man brukar säga ”inget nytt under solen”…

[Uppdatering 22/2 2013] Nu har Aftonbladet börja rapportera om solfläckar och gör direkt den högst väntade parallellen till 1859 då en kraftig solstorm påverkade den då helt nya teknologin telegrafen. Nu har man börjat frossa i att datorer och mobiltelefoner och elnät ska kollapsa… När folk tröttnat på dessa “hot” kommer man även att spekulera i att solen kan skicka iväg ett energiklot så kraftigt att det riskerar att slå ut atmosfären. Detta är en mycket gammal myt som NASA för länge sedan har avfärdat. Faktum är att inte ens solen innehåller tillräckligt mycket energi för kunna skicka ett eldklot 150 kilometer genom rymden som sedan slår ut vår atmosfär.

Kan de kommande solstormarna påverka din iPhone, Internet och GPS-satellitter? Kanske, men det kommer inte bli någon total utplåning av elektronik på jorden… För övrigt har forskare blivit allt bättre på att förutsäga solstormar och man har utvecklat teknik som bland annat skyddar viktiga satelliter (som alltså befinner sig utanför vår skyddande atmosfär och därför kan vara sårbara).