Kategorier
Märkligt

Mardrömmar – en mardröm har ett syfte – teorier och fakta

Mardröm
Mardröm

Varför drömmer vi mardrömmar? De allra flesta har någon gång haft en mardröm eller ångestladdad och obehaglig dröm indränkt i sorg, oro, skuldkänslor eller ångest. För många är mardrömmar ett återkommande tema i deras drömmar. Faktum är att över 50 % rapporterar att de har mardrömmar tämligen ofta, och kvinnor har ofta mardrömmar än män.

Det är särskilt vanligt för barn att drömma mardrömmar, särskilt då i åldrarna 3-4 och 7-8. Det råder oenighet bland drömforskare huruvida bebisar drömmer mardrömmar eller inte. Vissa hävdar att de gör det medan andra hävdar att mardrömmarna börjar först i 3-årsåldern.

De tre vanligaste mardrömmarna enligt en stor undersökning är att man blir jagad (vuxna drömmer ofta om att de blir jagade av en man medan barn drömmer att de blir jagade av ett fiktivt monster eller djur), att man faller, och att tänderna faller av (tecken på oro).

Man tror också att flera djurarter har mardrömmar även om det är svårt att bevisa. Det är dock bevisat att vår närmsta kusin, gorillan har mardrömmar.

Faktorer som ligger bakom mardrömmar

  • Vissa sjukdomar, som feber, eller mediciner kan trigga en mardröm.
  • Traumatiska händelser som skada, dödsfall i familjen, att bli utsatt för våldsbrott etc. är också en vanlig bakomliggande orsak.
  • Oro och farhågor eller stress är vanliga orsaker till mardrömmar.
  • Sigmund Freud hävdade att vi drömmer om de saker vårt undermedvetna fruktar eller åtrår, därför kan mardrömmarna och ångestdrömmar vara det undermedvetna som bubblar.
  • Vätskebrist kan också få igång mardrömmar, eller obehagliga drömmar på samma sätt som en uttorkad människa lider av obehagliga hallucinationer. Alkohol kan också orsaka mardrömmar, förmodligen för att det leder till just vätskebrist.
  • Det finns också forskning som visar att risken att man ska drömma en mardröm ökar ju kallare rum man sover i.

Boktips. På Bokus kan du köpa bland annat denna fina bok som lär dig att tolka dina drömmar.

Hur botar man mardrömmar?

Det första steget är alltid att finna den underliggande orsaken till mardrömmarna. Har du börjat med en ny medicin, har det hänt något livsomvälvande i ditt liv som ett nytt jobb eller en flytt, är du stressad eller orolig för någonting som ligger i framtiden? Ofta räcker det att man identifierar källan till mardrömmarna för att de ska försvinna. I mer extrema fall finns det hjälp att få, som till exempel kognitiv terapi.

Finns det något syfte med mardrömmarna?

Det finns flera olika teorier men den mest vedertagna är att en mardröm fungerar som en slags stressventil och lättar på det känslomässiga trycket. Mardrömmen är också ett sätt för vårt undermedvetna att skaka tag i oss. Den väcker oss och tvingar oss att ta itu med gnagande problem.

 

88 svar på ”Mardrömmar – en mardröm har ett syfte – teorier och fakta”

tror att det är stressen som ligger bakom mina mardrömmar. Jag vaknar varje natt av oro eller stress och nu har mardrömmarna börjat komma också. Och en sak som är underlig är att jag nästan alltid drömmer om cigaretter, det är väldigt underligt med tanke på att jag inte ens röker :S

Hej, Nathalie. Den här sidan (på engelska) har massor av artiklar om vad det kan betyda att du drömmer om cigaretter. http://en.mimi.hu/dreams/cigarettes.html
Hoppas du hittar en väg ur din stress och oro och att mardrömmarna ger med sig!

Min dotter (16 år) drömmar mardrömmar varje kväll så hon är helt slut och somnar så fort hon typ sitter ner.Hon blir oftast jagad men även att hon har tappat tänderna.
Varför har hon det så??

Hej, Maja. Jag råder dig att ni tar kontakt med kurator eller psykolog om det är så att din dotter har problem med mardrömmar.

När jag sover på dagen kan jag inte vakna när jag vill.Mitt medvetande vaknar och jag vet vad för teveprogram som är på och vem som är i rummet (tillochmed var) jag kan inte röra mig, inte öppna ögonen men jag VET att jag är i det tillståndet i “drömmen”,”sömnen” eller vad det nu är.Jag kallar på folk i rummet -Ibland hör de mig och väcker mig, ibland inte.Har varit så på natten också, I flera år men mer på sistonde.
När jag vaknar känne jag mig illa till mods och lite som om energin tömts ur mig på nytt. Huvudvärk.
Har mycket problem med mardrömmar, kanske inträffar 1-3 ggr i veckan och är jobbigt. Detta med mitt förlamade uppvaknande är dock värre, Jag är som sagt helt medveten om att jag vill vakna och behöver en smäll eller en vidrörning för att kunna öppna ögonen. (detta har jag märkt händer n’stan varenda gång då jag sover på rygg) Jag önskar att jag kunde sova ostört utan mardrömmar och kunna vakna när mitt medvetande vaknat, detta är en fruktansvbärd panikkänsla. För övrigt sover jag normalt, dricker och äter ordentligt, motionerar – ja allt det där. tack på förhand!

hej jag är en kille på 16 år och jag typ drömer att jag faller ner från ett hög hus och de kommer presis när jag somnar ibland, en gång var jag med klassen på en övernattning och jag drömmde de hära 5 gånger efter varandra och jag vet inte vad de beror på? och dom är så värkliga så de är sjukt!

Johanna, vad du beskriver låter som sömnförlamning vilket jag också upplevt vid ett par tillfällen. Första gången det hände fick jag nästan panik vilket inte är så konstigt då det är en mycket otäck känsla. Men det är som det sägs i länken helt ofarligt. Om inte problemet försvinner bör du kanske ta kontakt med läkare för att försöka reda ut de underliggande orsakerna. I mitt fall berodde det på att jag sov på mycket oregelbundna tider.

Mattias, de flesta av oss lider vid tillfälle av att vi “faller fritt” i våra drömmar. När jag var yngre tyckte jag det var otrevligt, men sen insåg jag att det är helt ofarligt och då började jag istället njuta av frihetskänslan i fallet. Då upphörde dessa drömmar.

Min lillasyster berättade att hon hade haft en obehaglig dröm för mig häromdagen, Jag hade tydligen bara gått fram till henne och brutit av hennes ben. . . Så där lagom trevligt. . hmm. . . Låter hemskt och väldigt konstigt med tanke på att vi är bästa vänner annars.

Vad betyder detta?. . .är hon kanske orolig för att jag ska lämna henne eller något sådant?

Tacksam för svar!

Det är en möjlig förklaring Anders. Men saken är den att det är omöjligt att veta varför hon drömde så. Med största sannolikhet så hade inte drömmen något med dig att göra alls.

Jag kommer ihåg en speciell dröm som jag brukade drömma för ett tag sen. Jag har inte haft den på ett tag nu men jag brukade drömma den väldigt ofta förrut, jag kan liksom inte släppa det. Men jag blir jagad och tar i allt jag har för att springa iväg men jag kommer ingenstans. Jag springer i som slow motion fart och jag känner hur jag tar i med hela kroppen men det går jätte sakta medans den bakom mig kan springa helt som vanligt. Det kan vara på helt olika platser och jag blir jagad av olika personer. Vad kan detta betyda? Skulle uppskatta svar! Tack

Först vill jag säga att jag drömmer alla möjliga sorters mardrömmar. Det har att göra med att jag varit med om en hel drös traumatiska upplevelser. Jag drömmer sådana fly-iväg-drömmar som Sophie ovanför och att jag blir rånad, mördad och allt möjligt obehagligt. Jag drömmer omkring 2-3 mardrömmar/natt. Detta pratar jag med min psykolog om.
Men en av de allra jobbigaste drömmar jag har handlar om min pojkvän. Jag drömmer i princip varje natt att han lämnar mig för någon annan, eller att han visar för mycket intresse i en annan tjej. Det brukar oftast vara hans bästa väns tjej eller hans tjejkompis, eller ett ex. Någon som finns i hans närhet. Detta är den värsta drömmen för mig då jag när jag vaknar oftast känner ett hat mot honom för det han gjort i drömmen. Jag vaknar upp lika kallsvettig som ur de “läskiga” drömmarna. Det är jobbigt dels för att jag kan gå runt och tro att det hänt på riktigt, och sen får ju faktiskt min pojkvän lida. Han förstår inte varför han plötsligt inte får röra vid mig. Varför jag blir äcklad av tom. honom.

Kim – äntligen läser jag om nån som drömmer exakt som jag. Gud va jag kände mig mindre ensam nu. Har drömt mardrömmar som den du beskriver sen några år tillbaka men de senaste 5 veckorna har dessa drömmar kommit varje natt. Samma visa varje gång – min pojkvän väljer bort mig för nån annan, det kan vara ett ex eller en random tjej. Detta gör att jag vaknar med enormt hög puls, gråter och panikkänsla som efter några minuter ibland utvecklats till panikångest. Är så jävla arg på honom när jag vaknar, redo att packa mina grejjer och dra på en gång. Lugnar ner mig och slumrar sedan vidare efter några timmar av virrvarrande i sängen. I förrgår var det dock inte pojkvännen som valde bort mig utan min egen pappa. Han hade lämnat min mamma för min pojkväns ex och valde att säga upp all kontakt med sina barn för att starta ett nytt liv. Tjena!
För ett år sedan blev jag bedragen av min pojkvän (ett engångsligg med ett av hans ex, som mycket riktigt ofta figurerar i mina drömmar) och detta tog mycket hårt på oss, jag sa alltid att jag skulle sticka snabbare än blixten om jag blev utsatt för otrohet men så lätt var det inte när allt blev på riktigt. Vi hittade tillbaka till varandra och har kämpat månader för att bygga upp tiliten igen. Allt detta arbete känns nu som om det håller på att raseras av mina drömmar och min hjärna – för i verkligheten händer ju ingenting av detta. Men jag märker att jag börjar bli så där sjukligt misstänksam – psychobitch – sniffa på hans kläder och snoka och ha korsförhör. Vet inte vad jag ska göra med denna rädsla för att bli bortvald – denna enorma skräck som jag upplever natt efter natt. Någon som har några tips? Antar att mycket handlar om självkänsla – hur bygger man upp den? Kan man bli psykiskt sjuk av sina egna drömmar, när man börjar tvivla på vad som är verklighet och vad som är dröm? Betyder dessa drömmar att jag verkligen har nått att vara rädd för eller är det bara hjärnan som försvarar sig mot mina svartsjukedemoner? Jävligt förvirrad och jävligt rädd för att gå och lägga mig ikväll.

Hej, Jonas heter jag och är 19år gammal. Det jag skulle vilja ha hjälp med att kanske försöka tyda vad som faktiskt orsakar dessa drömmar jag har fått i natt och vid ett par tillfällen under en lång period.

Händelse 31-05-2010 kl 00.25 – 01.10;
00.25 gick jag och la mig utan problem, inget som tyngde mig vare sig fysiskt eller psykiskt. När jag väl somnar kort därefter(brukar ta mig cirka 1timma och framåt att somna i vanliga fall) så vaknar jag gång på gång cirka 15 gånger på 40min utav att jag drömde i varje dröm håller på att dö hela tiden och är livrädd när jag vaknar. När jag vaknade och kollade på klockan var den 01.10, alltså hade jag då sovit i ungefär cirka 40min alltså.

Nu sista gången vägrar jag somna om igen, jag har kramp i magen och har haft det fram tills att jag nu skriver det här inlägget kl 02.15.
Drömmarna idag har varit olika varje gång, men av det var kommer ihåg så är det två märkbara händelser. Det första jag drömde var att jag var i något hus med min pappa och troligtvis hans fru, i drömmen så ligger jag och sover men vaknar utav att någon plingar på dörren. När jag väl vaknar kommer det in massor med ungdomar och sätter sig runtom mig på olika ställen, sen blir drömmarna av någon anledning lite “twistade” som att dom byter skepnad av nåt slag. Ifrån att jag ligger i den där sängen så är jag helt plötsligt ute helt ensam i nåt slags skräckscenario i möjligtvis en skog eller något. Jag känner mig livrädd och krampaktig i drömmen som att jag vill ta mig därifrån upp på säker mark men då helt plötsligt blir det som om jag tappar helt kontroll och faller ner i någon slags kvicksand/lera, jag känner att jag sjunker ner mer och mer i den där geggan, men det går inte att ta sig upp och jag håller på att dö, då vaknar jag.

Den andra händelsen jag drömde direkt efter var att jag och någon person till var inne i mitt rum (kan inte tyda vem det är),helt plötsligt blir allting svart, och det blir som om vi hamnar utomhus, jag säger till han/hon att jag är livrädd för mörkret och då är det någon kille som går i någon slags korridor innanför en glasdörr. Jag kommer ihåg att jag kallar honom för “snubben”, vilket han i sin tur hörde och smäller upp dörren skriker nåt i stuk med “vem kallade du snubbe” och jag känner än en gång att jag kommer dö. Då vaknar jag.

Jag har haft liknande drömmar förut då jag har exempelvis blivit av med alla mina tänder, samt att någon kraft/vålnad av något slag har släpat ut mig ifrån ett fönster och släppt mig som i sin tur orsakat att jag vaknat skakandes.
En annan annorlunda händelse var att jag drömde att jag höll på att bli påkörd av en bil, men i sista stund lyckas jag kasta mig undan ner i ett dike. Problemet var att det där diket var som att jag kastade mig ner i ett hav och var helt förlamad i kroppen när jag väl landade i vattnet och jag kände samma panik att jag faktiskt håller på att dö, då vaknar jag och skakar, är livrädd och det regnar ute.

Jag vore ytterst tacksam för svar för jag mår verkligen dåligt utav det här och vågar rent ut sagt inte att gå och lägga mig igen.

Tack på förhand.

Även jag har haft drömmarna om att tänderna lossnar o man blir tandlös, men det är längesen nu. Tack och lov drömmer jag inte obehagliga drömmar längre. Men för ett par år sedan hade jag en viss dröm som kunde återkomma o den handlade alltid om offentliga toaletter, att jag behövde kissa o skulle gå på toalatten men så fanns tex ingen dörr till toaletten, eller så var toaletten eller toapappret så fruktansvärt ofräsch att jag nästan kunde känna ett illamående o en riktigt obekväm känsla i drömmen. Fler som haft dessa “toalettdrömmar”?

tjao.. drömmer varje natt att jag dödar folk i min närhet.. alltid med vassa föremål elr trubbiga, aldrig med skjutvapen elr något sånt. Jag anser inte att det är några mardrömmar för jag vaknar inte upp med obehag elr mår dåligt av det som man kan tänka sig att man bör. jag fylls av galet mycket vrede och det är mycket svårt att förklara. när jag säger varje natt så menar jag varje natt jag kommer ihåg minna drömmar. jag är 22 år gammal och tycker detta är ganska konstigt, ska det vara såhär?

Hej, har för första gången sökt angående mardrömmar nu, har haft svåra mardröms perioder när jag var yngre (17 – 22) men nästan varit helt fri ifrån dom fram tills ca 4 månader tillbaks, drömmarna i sig kan ibland vara upprepande (samma dröm återkommer) men oftast helt osammanhängande, dock har dom flesta med något övernaturligt väsen att göra, kan inte förklara drömmarna för mycket tyvärr då jag alltid vaknar upp förlamad och skakandes, kan inte röra mig alls under säkerligen 20 minuter efter uppvaknande, men det som satte allt ur spel var nattens dröm, jag vaknade upp, skakandes men var fortfarande i någon form utav “dvala” eller liknande, min katt kom fram till mig och jag hallucinationerar om att katten var ond och jag måste göra mig av med den (såg mig själv strypa katten, NEJ! jag gjorde inte det, för jag kunde inte röra mig) det konstigaste är att katten förvandlades till en kolsvart katt och hade riktigt äckliga blåa ögon och var redan död när jag “greppade” den, sen hört fåglar med skratt liknande kvittrandes och irmed att jag var halv vaken så var min första tanke att jag måste få tag i hjälp och jag på något sätt lyckades få tag i mobilen och i det tillfället vaknade jag upp helt och hade mobilen i handen, jag vet att det inte var ren sömn när jag kom in i “dvalan” vakna skakandes har jag gjort mycket när jag var yngre, börjar bli orolig för detta, har för ca 1 år sedan blivigt utbränd och är nu ute för att söka arbeten igen vet inte ifall detta kan vara tecken på att det gått för fort? men varför kommer drömmarna först nu igen? är 28 år i år och drömmarna började igen för ca 4 månader sedan och inte haft drömmarna sedan i 22 års åldern

Min flickvän har nu berätta för mig att hon drömde att vi var på en musikfest hos en av hennes tjejkompisar ute på landet. Sen åkte vi in till stan till min flickväns ställe och festade där. Sen efter två timmar på festen hos henne så ska hon leta reda på mig och då var jag inte där. Hon letade överallt efter mig ute och ringde, men jag svarade inte. Sen vaknade hon..

Kommer ihåg att i vintras drömde hon ungefär likadant, vi var då också på en fest. Sen hade jag varit borta ett tag då började hon leta efter mig men hitta mig ingenstans..

Tycker det är lustigt, vad tror ni drömmarna kan betyda? Kanske att hon är rädd att jag ska lämna henne? Kom gärna med förslag..
Börjar bli lite läskigt för mig med nu:/

Tack på förhand, Thomas.

Jag drömde inatt att någonting var i mitt rum som skakade på mitt bord och drog i mitt täcke, sen vaknade jag väldigt plötsligt. somnade om och drömde att någonting drog i mitt täcke igen och skakade om bordet, jag kunde inte skilja på om det var dröm eller verklighet. jag gick snabbt upp och tände lampan för att se om något var där men det var helt tomt.
skulle du kunna förklara vad detta är?

PS: den natten hade jag en förkylning och enorma problem att sova om det hjälper!

Det är tyvärr omöjligt att svara på Andreas. Eventuellt har du ångest för någonting som manifesterade sig i en sådan dröm.

jag drömmer marddrömmar om att jag blir våldtagen . Varenda natt
drömmer jag att någon våldtar mig. Det är samma person men jag
kan inte se ansiktet på personen..

Hej! jag är en 18årig tjej som har några frågor. Jag drömmer mardrömmar varje natt, har gjort det ungefär hela året nu, de gånger jag inte drömmer mardrömmar är då jag inte minns dom. Vaknar alltid runt 3 tiden av att jag är rädd och kallsvettig. Mardrömmar har nu varit ett stort problem för mig, har jätte svårt att somna även fast jag är jätte trött, vill dock inte sova eftersom jag inte vill drömma. Mina drömmar har oftast en koppling tillvarandra, alltid om män, att jag blir skadad, ska bli våldtagen,jagad, män som står utan för min dörr. Jag orkar inte längre, mår dåligt av dessa drömmar.. vad bör jag göra? och hur kan jag göra för att bli av med dom?
Tack på förhand!

Ta kontakt med Kurator. Det är helt klart det första steget mot att må bättre.

jag hade en jätteläskig mardröm häromnatten. Jag visste att jag drömde och försökte få mig själv att vakna genom att blinka hårt i drömmen och skrika på mamma för att hon kanske skulle vakna och gå och väcka mig. Jag trodde inte att jag skulle vakna.
Men när jag vaknade tyckte jag bara det var skithäftigt, även om det var väldigt fruktansvärt just då.

har varit med om exakt samma sak, va väl medveten om att jag drömde intalade mig själv hela tiden ” jag drömmer VAKNA” slog mig själv hela tiden för att vakna upp ur min hemska mardröm , eftersom jag visste att jag skulle dö, vaknade upp helt gråtfärdig, inte lika häftigt, men vet hur de känns att vara medveten i en dröm 🙂

Hej sitter uppe nu pga jag nyss drömde en mardröm,
mina känns lite extra speciella än era.jag har läst allas här.
Men jag går och lägger mig, och sen känner jag nåt krypa för min rygg och sätter sig fast där, (typ som den håller om mig starkt) och börjar sticka mig eller vad man ska säga, jag kan inte röra mig inge ting och jag har panik svettas och jag vet inte vad jag ska göra, om jag tänker att jag rör mig blir allt bara värre, så jag ligger helt stilla med saken på ryggen, det kändes som en människa också på formen, men när jag vaknar har jag bara legat i sängen 10minuter eftersom jag gick och la mig vid 23:45 sen när jag kolla på klockan när jag vakna var den 23:55. Riktigt läskigt eftersom jag vet inte om jag sov på riktigt.

Hej, jag är 17år och drömmer nästan alltid mardrömmar.
Mina föräldrar säger alltid att jag skriker i sömnen, och min pojkvän har till och med fått väcka mig för att jag har skrikigt och slagits i sömnen.
Det har varit ett problem ett bra tag nu, och jag känner mig aldrig riktigt utsövd när jag vaknar, hur länge jag än sover. När jag upplever dessa drömmar kan jag ibland inte veta ifall jag är vaken eller ifall jag sover. Men jag brukar inte komma ihåg konkret vad jag drömmer om, utan har bara vissa korta minnen.
Finns det något man kan göra åt det?

Hej, Linn. Du ska helt klart ta kontakt med vårdcentralen och kurator. De behöver utreda de bakomliggande orsakerna till dina sömnproblem. Det finns dock inga garantier för att de hittar någon lösning alls. Men jag tycker helt klart du ska ta kontakt med dem.

Hej, Tom. Det låter som att du beskriver en ångestattack!

Varför är detaljer i mardrömmar så oerhört klara?
Varför är det som en film du känner dig hjälplös i?
Hade nog den mest detaljerade mardrömmen i mitt liv i natt, vaknade gång på gång på gång. Vid ett tillfälle var jag så rädd att jag var tvungen att testa vissa saker och se så det verkligen inte stämde.

Det sägs ju att man inte kan vakna och somna om så att man kan fortsätta på samma dröm. Load of crap. Jag vaknade vid 6.30 gick upp, tog en cigg.. Varvade ner mig.. 20 minuter senare gick jag och la mig. Vad händer? jo jag somnar om och påbörjar exakt samma scenario på drömmen igen, inte fullt den samma men samma genren.

Hej! Jag flyttade ifrån mina kompis som jag bott med i ett år för hon och hennes kille skulle flytta ihop. Nu bor jag ensam i en etta, och jag har drömt varje natt sen jag flyttade att alla mina vänner vänder sej emot mej och sviker mej. Jag drömmer samma dröm även när jag har kompisar hos mej som sover över, men jag drömmer det inte när jag sover över hos någon annan. Först brydde jag mej inte så mycket, men mina vänner i drömmarna blir elakare och elakare för varje natt och nu vaknar jag och känner mej riktigt illa till mods, det tar nästan tre, fyra timmar innan jag “kommer över” sveket jag varit med om under natten, och det känns lite jobbigt. vad kan drömmen bero på? varför dyker den bara upp när jag är hemma hos mej? och hur blir man av med dom? tack på förhand

Det kallas sömnparalys när man blir medveten om att man drömmer, medveten om att man ligger och sover men kroppen lyder inte. Sömnparalys är helt ofarligt även om det förstås känns mycket läskigt när det väl händer. När man drömmer och blir helt medveten om att man drömmer till den grad att man till och med kan styra sina drömmar kallas det klardrömmar. Detta är ett fascinerande tillstånd som verkar ganska ovanligt. De flesta som får klardrömmar brukar bli så upphetsade av det att de vaknar kort därpå.

hej
har haft mardrömmar varje natt (i kombination med huvudvärk på dagarna).
Kan detta bero på att jag bytt blodtrycksänkande medicin:
amias mot atacand? Är det nåt annat förutom namn som skiljer dessa två läkemedel?

Det är mycket troligt att ditt byte av läkemedel orsakat detta. Ta kontakt med läkare som skrev ut medicinen.

Hej! Jag drömmer att det står någon bredvid sängen. Det har hänt mig en handfull gånger under det senaste 1-1.5 året. Jag vaknar av att jag skriker (en gång var jag hes i en vecka!) och försöker sparka eller slå bort “personen”. Det är olika ansikten varje gång. Vad kan mardrömmen bero på? Vad kan jag göra för att bli av med den?

jag drömmer ofta mardrömmar. 90% av drömmarna är mardrömmar för mej. jag har oftast samma dröm, exakt samma. när jag var i 6-7 års åldern drömde jag att jag blev jagad av “monster” igenom en fotbollsplan, dom “monstren” får aldrig tag i mej, och jag fortsätter springa springa, men jag kommer ingenstans, jag är liksom fast runt denna planen. denna drömmen drömmer jag nu också, och jag är 17 år. förstår inte hur jag kan “komma ihåg” en sån dröm som jag haft sen jag var 7 år. det är exakt likadan dröm…vad beror de på, att jag drömmer den än? och hur kan jag bli av med den?

Hej!
Jag har nästan bara mardrömmar och kommer ihåg nästan alla mina drömmar. Jag är alltid jagad av något som naurkatastrofer, mördare, terrorister, djur, föräldrar eller vänner, drogbehov (och nej, jag är inte narkoman), läkare, vinden etc… I nästan alla drömmar dör folk omkring mig, både folk jag känner samt folk jag inte känner men jag lyckas alltid komma undan även om jag inte kommer till ett slut i drömmen. Mina drömmer tycks mig fortgå otroligt länge och jag fortsätter alltid att fly. Vissa drömmar återkommer, vissa kan efter månader fortsätta där de slutade och andra är klara i betydelsen att jag vet att det är en dröm och kan ändra händelseförloppet. Tex om jag rundar ett hörn och blir beskjuten kan jag spola tillbaka och ta ett annat håll. Detta är ganska tröttande och jag vet att det borde betyda att jag flyr men jag har en känsla av att det är mer, att mina drömmar vill säga mer än så. Vad kan jag göra för att förstå bättre? Tack på förhand

Jag drömmer ofta att alla tycker samma sak och att de vill att jag ska bli som dem. Ibland drömmer jag att alla försöker vara goda och att de säger att de som inte är goda är onda. Jag drömmer ofta att folk står och pekar på andra människor och säger att dessa andra är sjuka för att de inte är likadana som dem själva. Den värsta dröm som jag har är när människor talar i någon annans namn, exempelvis barnens, och säger vad de behöver och att de som inte förstår vad dessa barn behöver är förvridna. Många gånger drömmar jag att folk använder andra människor för att framstå som att de räddar någon som de vill se som ett offer. Sedan somnar jag och drömmer sött.

jag drömmer i princip varje natt, och det börjar ta kol på mig nu för det är inga trevliga drömmar. Oftast är det att jag är dum på något sätt mot min pojkvän och han lämnar mig och sen när jag ångrat mig och vill ha tillbaka honom så är det försent..

men ibland kommer det ett inslag av helt overkliga drömmar… En gång var jag två personer i drömmen, jag var en djävul men samtidigt var jag mig själv. djävulen hade jätte långa horn som delade mig i två delar och alla skrattade åt mig när jag dog?… Sen har jag börjat kallsvettats ofta när jag sover också.. något tips på hur man INTE drömmer, eller drömmer mindre.. skulle inte fel att ha en natt där man sover hela tiden utan att vakna med ångest.

Så här funkar mitt drömmande: Jag bearbetar det som hänt i mitt liv för 8-10 år sen,således har jag nu ofta mardrömmar om att jag köpt ett gammalt hus som visar sig vara genomruttet och håller på att falla ihop. Köpte ett gammalt hus med massor av jobb för 13 år sen och sålde det för 8 år sen… Allt som varit lite jobbigt går igen i drömmarna fast många år efteråt, jobb jag haft, ställen jag bott på o.s.v. men i princip aldrig det som hänt i nutid eller senare tid. Varför denna fördröjning???
Vanligaste mardrömmarna som ej handlar om verkliga händelser är:
Tänderna lossnar och jag spottar ut dem.
Står framför spegeln och håret lossnar i stora tussar.
En atombomb finns i stan och ska detonera men jag kan bara inte ta mig iväg utan återvänder gång på gång.
Är på fest med min fru men hon vill inte kännas vid mig,ignorerar och hånar mig inför andra.

Tänkte inte ta den allra värsta mardrömmen som återkommer med jämna mellanrum och har gjort det i många år nu men här är den: Jag har troligen genom en olyckshändelse råkat döda någon och i panik gjort det dåliga valet att gräva ned den personen i skogen eller under ett uthus eller liknande. Jag vet hela tiden att den personen kommer att bli funnen och att jag kommer att sitta i fängelse resten av livet,det är liksom oundvikligt. Drömmen fortsätter med annat men hela tiden ruvar den hemska känslan av det som ska hända när jag blir avslöjad. Drömmen slutar med att det börjar grävas just där personen är nedgrävd…..

Hej! Jag är i ett förhållande just nu. Och jag har varit i det förhållandet snart i 3 månader, Men Nästan varje kväll drömmer jag mardrömmar om han jag är tillsammans med. Tillexempel , att han är med en annan tjej, men allt ordnar sig ändå i ” slutet ” av drömmen , då menar jag att vi blir vänner innan jag vaknar. Och det har hållt på så ett ganska bra tag, men jag vet inte om det är bra eller dåligt? För den här personen betyder otroligt mycket för mig. Jag är väldigt orolig. Det händer att jag får ångest på grund av mina mardrömmar.
Jag vill gärna ha svar.
är det positivt , eller negativt ? :/

Hej, jag har otäcka mardrömmar varje natt och vågar inte sova alls längre. Vet inte vad det beror på men det kan vara stress, finns det någon som vet hur man kan lösa detta innan jag blir galen av brist på sömn? Mardrömmarna är så otäcka att jag vaknar och skriker.

Helena

Började med snarkningar, på senare tid pratat och skrikit, oftast med en annan arg,mörk röst än jag har i vaket tillstånd och de 3 sista åren har jag börjat kasta mej ur sängen (anfall) och ibland skadar jag mej ordentligt , jag kan förnimma vilken kraft jag haft när jag vaknar. Har sökt för detta på vårt sjukhus, men det enda de va intresserade av var om jag hade andningsuppehåll och det är det minsta problemet tycker jag.Varken min sambo, barnen el hundarna vågar sova med mej längre, vågar knapt somna själv. Ledsen och jättetrötta Maggan

Hej! jag har stort problen med mardrömmar, flera gånger i veckan. Minns alltid nästan allt exakt när jag vaknar, som en film jag sett ungefär. Flera gånger i veckan drömmer jag om mina tänder, först att jag tappade dom, sen gick de över till att jag fick nya tänder ditsatta.. jag drömmer att min pojkvän har andra fickvänner, att han är otrogen. jag drömde härromnatten att jag blev misshandlad av ett anta killar och fick hela armen uppskuren, vilket var de första jag kollade när jag vaknade. i natt, drömde jag nog den jag blivit mest rädd av på mkt länge. Var en psyktjej i mitt hem, som inte såg särskillt normal ut. Hon ville döda mig, Slutade med att jag och min familj dödar henne och sätter henne på trädgården längs muren, innan vi tar henne i en säck och slänger i skogen. Vissa dagar blir man nedstämd av sina drömmar, beroende på vad man har drömt. Och rädd. Vad gör man åt detta? Iallafall minska mängden av dessa, så man slipper de flera gånger i veckan. TACKSAM för svar!

Hej! Är 19 år och har det senaste året haft problem med mardrömmar. Det är inte varje natt, utan mer i perioder. Drömmer jag mardrömmar en natt så följs det med kanske 3-4 nätter med mardrömmar (ofta när det är dåligt väder som storm och åska).
Drömmarna kan handla om precis allt möjligt, som t.ex. att USA passade på när det var storm att komma till mitt kvarter och peppra med kulsprutor osv. och det enda jag tänkte på i drömmen var att jag lämnat min cykel någon annanstans och sprang då iväg för att hämta den. Men när jag kommit en bit hörde jag bilen dom for omkring i och någon räddade mig genom att öppna en dörr och skrek att jag skulle komma in. Precis när jag kastade mig in så pepprade dom huset.

Efter den drömmen så var jag så “nere” och orkeslös i typ 3 dagar efteråt. Kände mig nojig och orolig hela tiden jag var ensam.
Känns lite som att det är vädret som spelar in med mardrömmarna? Kan det vara så? Tacksam för svar!

Hej jag är en 19 årig tjej som hade en sjuk mardröm härom dan. Jag var med 3 killar ifrån klassen och vi skulle ha prov (i värkligheten också) men jag missade provet, på väg ut så stod en 9 årig flicka med svart blött hår, blek hy och röda ögon (typ the grudge flickan) framför dörren tittade på mig och till slut låste in mig. en stund efter blev rummet till en metall bunker och bakom mig stod min säng centrerad i mitten. mina kill kompisar har förvandlats till zombie liknande personer (som flickan) och jag sprang upp¨på sängen för att akta mig för killarna som stod i varsit hörn. till slut sprang jag mot dörren och lyckades få upp låset men när jag öppnar dörren strömmar blod in, vad kan denna dröm betyda? Den sjukaste drömmen jag varit med om!?!?!?!? innan hade jag en trevlig grillkväll med några kompisar
Jag brukar kolla ibland på skräck film men har inte gjort det den senaste månaden. Tack i för hand!! — Mint

Hej!
jag drömmer alltid mardrömmar/otäckadrömmar. det finns en tjej som jag drömmer väldigt ofta om, det har jag gjort ända sen jag var liten. tjejen ser helt vanlig ut från början och vi är kompisar, sen börjar vi bråka och hon förvandlas till ” ett monster ” , eller aa, ett läskigt ansikte jag såg i någon skräckfilm för väldigt många ¨år sedan. sen drömmar jag alltid att jag blir jagad och inburad, och sen blir jag mördad. vaknar inte upp förens jag verkligen ska dö, alltså dom kan börja skära i mig och så och jag känner smärta i drömmen. det är jätte hemskt för det känns så verkligt. sen har jag även drömt att min bror tänker slå ihäl mig och att mamma är på hans sida. förstår inte varför, finns det någon vettig förklaring till allt detta?

Hej!
Jag drömmer mardrömmar varje natt, samma saker händer varje natt i början visste ja inte om ja var vaken eller om ja sov. Men nu vet ja, har ja inge känsel i benen då vet jag att ja sover och den där saken som bråkar med mig kommer efter en kort stund så ja försöker alltid väcka mig själv… Och nu till drömmen. Jag ligger i min säng antingen så är det armar som kommer fram från kudden och drar tag runt min hals, eller så är det nån som står och skakar på mig , den senaste tiden har jag vaknat av att ja har slagit in i väggen eller sparkat på en stol som brukar stå bredvid mig typ, jag försöker sparka eller slå nu förtiden på “DET” som kommer och jag äter inga mediciner, vågar knappt sova längre….. Tacksam för svar!

Hej jag oftast mardrömmar när jag behöver gå på toaletten men jag vet nog
varför jag ha mardrömmar mina söner börjar bli stora o ska inom en tid flytta hemifrån o dottern gör der me men inte än på några år men sen vet man inte om det beror på att jag var så undernärd när jag kom hit till Sverige o allt jag varit med om där som gjort att jag känner mej rädd för att bli lämnad ensam o döden blir hotande kommande dröm mvh gela.

Hej admin varför ha du inte svarat på min dröm ? Mvh
gela.

Stängt för kommentering.