Kategorier
Märkligt

Mardrömmar – en mardröm har ett syfte – teorier och fakta

Mardröm
Mardröm

Varför drömmer vi mardrömmar? De allra flesta har någon gång haft en mardröm eller ångestladdad och obehaglig dröm indränkt i sorg, oro, skuldkänslor eller ångest. För många är mardrömmar ett återkommande tema i deras drömmar. Faktum är att över 50 % rapporterar att de har mardrömmar tämligen ofta, och kvinnor har ofta mardrömmar än män.

Det är särskilt vanligt för barn att drömma mardrömmar, särskilt då i åldrarna 3-4 och 7-8. Det råder oenighet bland drömforskare huruvida bebisar drömmer mardrömmar eller inte. Vissa hävdar att de gör det medan andra hävdar att mardrömmarna börjar först i 3-årsåldern.

De tre vanligaste mardrömmarna enligt en stor undersökning är att man blir jagad (vuxna drömmer ofta om att de blir jagade av en man medan barn drömmer att de blir jagade av ett fiktivt monster eller djur), att man faller, och att tänderna faller av (tecken på oro).

Man tror också att flera djurarter har mardrömmar även om det är svårt att bevisa. Det är dock bevisat att vår närmsta kusin, gorillan har mardrömmar.

Faktorer som ligger bakom mardrömmar

  • Vissa sjukdomar, som feber, eller mediciner kan trigga en mardröm.
  • Traumatiska händelser som skada, dödsfall i familjen, att bli utsatt för våldsbrott etc. är också en vanlig bakomliggande orsak.
  • Oro och farhågor eller stress är vanliga orsaker till mardrömmar.
  • Sigmund Freud hävdade att vi drömmer om de saker vårt undermedvetna fruktar eller åtrår, därför kan mardrömmarna och ångestdrömmar vara det undermedvetna som bubblar.
  • Vätskebrist kan också få igång mardrömmar, eller obehagliga drömmar på samma sätt som en uttorkad människa lider av obehagliga hallucinationer. Alkohol kan också orsaka mardrömmar, förmodligen för att det leder till just vätskebrist.
  • Det finns också forskning som visar att risken att man ska drömma en mardröm ökar ju kallare rum man sover i.

Boktips. På Bokus kan du köpa bland annat denna fina bok som lär dig att tolka dina drömmar.

Hur botar man mardrömmar?

Det första steget är alltid att finna den underliggande orsaken till mardrömmarna. Har du börjat med en ny medicin, har det hänt något livsomvälvande i ditt liv som ett nytt jobb eller en flytt, är du stressad eller orolig för någonting som ligger i framtiden? Ofta räcker det att man identifierar källan till mardrömmarna för att de ska försvinna. I mer extrema fall finns det hjälp att få, som till exempel kognitiv terapi.

Finns det något syfte med mardrömmarna?

Det finns flera olika teorier men den mest vedertagna är att en mardröm fungerar som en slags stressventil och lättar på det känslomässiga trycket. Mardrömmen är också ett sätt för vårt undermedvetna att skaka tag i oss. Den väcker oss och tvingar oss att ta itu med gnagande problem.

 

88 svar på ”Mardrömmar – en mardröm har ett syfte – teorier och fakta”

Hej, Gela. Du svarade ju på din egen kommentar redan i första inlägget. 🙂 Finns inte mycket att tillägga.

Hej Jag hoppas någon kan hjälpa mig med detta,
Har ofta dåliga drömmar men vet i dag vad som ligger bakom de flesta, men när jag var yngre bara ett barn/ tonåring hade jag en dröm som återkom med gämna mellanrum,

Bodde på landet och jag drömde att jag gick från våran mark över på grannens där stod ett hus ett slags förråd som han senare byggde ut och om till gäst rum åt sina barn och barnbarn. Det fanns en flod eller en å bredvid huset (i verkligheten finns ej denna där) jag ramlade alltid i och så blev jag uppäten av hajar och krokodiler, efter ett tag så visste jag att jag skulle bli uppäten efter jag fallit i och jag accepterade detta för jag visste att jag skulle vakna, men jag var fortfarande rädd, så drömmen förändrades, ett tag senare förändrades den igen jag ramlade i som vanligt men denna gången lyckades jag få tag i 1 grässtrå och kunde dra mig upp gick in i gäst rummet där jag blev jagad av en stor råtta /slags påhittat djur, kommer dock ej ihåg hur drömmen slutar precis men jag besegrade djuret och drömde aldrig den drömmen igen, den drömmen pågick i flera år, Antar att jag hade något ouppklarat att ta hand om men jag har haft svårt att få denna drömmen tydda hoppas du Admin eller någon som läser detta kan hjälpa.

Just nu har mina dåliga drömmar dock bara handlat om barn och bebisar men detta vet jag beror på att jag är gravid och har förståt att det är vanligt.

MVH
Zara

Hej, Zara. Det finns tyvärr ingen som kan hävda att de kan tyda drömmar, särskilt inte vaga och lite surrealistiska drömmar. En psykolog som känner dig och din historia väl skulle säkert kunna komma på en del teorier. Men i slutändan vore det ändå bara teorier.

Hej Admin.
Tack för ett svar, Ja skall sålla vidare i detta och se om jag kan få ett svar på det,

Hej, Sally. De ska göra en undersökning om KBT-behandling via Internet hjälper mot mardrömmar.
För mer information, kontakta:
Viktor Kaldo, Fil. Dr. och leg psykolog
0709-77 55 99, viktor.kaldo@ki.se
http://www.internetpsykiatri.se

Hej Sally,

Vad intressant! Jag har ingen aning om ifall det fungerar, men jag skulle gärna testa… jag har skitjobbiga mardrömmar och har försökt en massa sätt att bli av med dem, men det går ju inte!! Men.. hur gör de egentligen då? Hur ska jag bli av med mardrömmar genom att gå in på en hemsida? Vad måste man göra egentligen? Någon som vet? Det står inte på hemsidan… (och jag vågar inte ringa forskaren…)

Jag kommer ihåg mina mardrömmar, från 3år och uppåt.
Man drömmer mardrömmar av den anledningen om något känns obehagligt under dagen och på natten blossar detta upp.
Barnen hade viljan i skogen och de vuxna hade makten i sina händer. så var det när vi var barn på 60- 70 talet

Alla Drömmar har någon form av mening!

jag tror att Om man skriver ner sina mardrömmar under en lång tid så kan man till slut se ett mönster. kanske att man drömmer mardrömmar under en viss period på året tex Hösten eller innan en resa, innan ett bröllop, några dagar innan semestern tar slut eller när man ska få barn.
man drömmer mardrömmar om man är orolig över något tex att man inte vet vad som ska hända framöver, oro!
oroliga människor drömmer oftare, därför tror jag att man ska gå till botten med varför man är orolig.
när man drömmer mardrömmar är det det undermedvetna som talar om för oss att vi behöver ta tag i något.

Lev sunt och flyt med. kärlek är nog det bästa botemedlet, ge kärlek så får du den och då känner du dig trygg!

Kloka ord Felix! Tack!

Hej Admin!

Jag har haft en mardröm där jag är med i grupp korumperade poliser av något slag det som görs är att lagen tas i egna händer. Det som senare sker är att jag blir separerad ifrån gruppen och jagad av en person och sedan tillfångatagen personen sätter sig gränsle över mig så jag inte kan röra mina armar eller värja mig på något sätt, personen böjer sig fram och andas på mig så jag inte kan få luft. Jag lyckas tvinga mig själv att vakna och känner mig helt urlakad och skrämd jag svettas även. Det är den sista delen i drömmen där personen får tag i mig och framåt som jag mest lurar på vad det kan betyda.

Oj, Arne… Riktigt tung dröm där! Den sista delen av drömmen känns som den ultimata härskartekniken! Att andas på en annan människa så till den grad att man stjäl dennes egna luft…

Tack admin för ditt otroligt snabba svar “ultimata härskar tekniken” vad innebär det? Vad menar du lite mer utförligt. Jag ska ta det med min psykolog.

Hej, Arne. Det är helt klart bäst att du pratat med din psykolog om drömmen och vad den kan betyda just för dig. Han kan ju din historia och situation och kan därför enklare hjälpa dig att tolka!

Hej, jag har tre nätter i rad haft en mardröm om att jag till först är jagad av ormar, och efter en stund så förvandlas ormarna till en man med en massa brännsår, smält hud och skärsår i ansiktet. Det är samma sak varje natt, jag blir jagad och just före han tar livet av mig så vaknar jag. Är 15 år och har inte sovit på 2 nätter nu eftersom att drömmen är så läskig att jag inte vågar sova så jag tvingar mig själv att sitta uppe hela tiden. Någon som vet vad drömmen beror på och hur man kan bota den?? Behöver verkligen hjälp, börjar bli så kämpigt i skolan utan sömn…

Hej!
Jag förstår inte helt dedär med mardrömmar.. Brukade ha mardrömmar när jag var yngre och det värsta med allt var att de oftast betydde något liknande.. Fast inte helt.
Nu vill jag berätta om vad jag hade för mardröm och de upprepas väldigt ofta!
Brukar drömma om att min mamma dör på något sätt… Men just idag drömde jag om min systers flicka och om att hon råkade dö… Blod är alltid inbladat.
Jag tänkte att det kunde bero på att jag ser på blodiga filmer men tror verkligen inte de. Jag hatar att se blod i verkliga livet men inte när jag ser de på tv.
Jag brukar oftast gråta extremt mycket en bit under mardrömmen och sen när jag vaknar känner jag hur realistiskt det var, och gråter ännu mer.
Nu när jag hade vaknat mitt i natten så förstod jag att det ÄR något fel, för jag drömmer om samma händelse fast i olika personer.
Ingen i min familj (som jag känner till) har dött än.. Mamma råka ut för hjärtinfarkt men allt är bra nu.
Det värsta är att mamma är gammal..+55år (alltså över 55år) och jag vet inte vad jag gör utan hon om hon går bort, själva tanker får mig att gråta. För jag har ingen pappa
Och jag känner att det är fel.. Jag kan inte drömma om liknande drömmar vart 3die vecka.. Är inte orolig för prov eller något och själv vet jag inte vad som är fel…
Borde jag maila då om en KBT-behandling eller något… (Vågar heller inte ringa)
Och just ja! Jag är 16 år och vill verkligen inte gråta över en dröm.. Som upprepas flera gånger. Vill inte gråta hos en kompis om den mardrömmen hoppar upp..

Hej!

Jag vet inte om det jag upplever kan kallas mardröm men det sker i sömnen och det har börjat dyka upp allt oftare den senaste tiden.
Det som sker är att jag i olika stadier av sömnen kan vakna upp och vara helt och fast övertygad om att jag har sett spindlar/ormar/myror eller annat småkryp i någon del av rummet. Det konstigaste är att jag i drömmen har alla detaljer i rummet, även om sängkläderna är bytta, ommöblerat osv. Ibland kan det ta några minuter innan jag “vaknar till” och inser att det hela var en “dröm” och min sambo får alltid tända lampan så jag verkligen ser att det inte fanns något otäckt i sängen eller på väggarna. Kan det kallas mardröm eller är det bara någon slags sömnstörning? Hjärnspöken om småkryp i sängen..

Har i ett tidigare förhållande blivit misshandlad, och drömmer nu flera gånger i veckan att min nuvarande pojkvän slår mig, det är jättejobbigt men jag vet att han aldrig skulle göra det på riktigt. Någon som vet hur man kan få det att försvinna…?

Hej! Jag har en mardröm som kommer och går sen kanske 5 år tillbaka.
När drömmen faller in så känner jag mig vaken, men det känns som någon eller något håller fast mig och det känns som någon gör något med min kropp och huvud, känner mig typ förlamad för stunden, många ggr tänker jag nu dör jag, känns som ett anfall, jag försöker alltid skrika och väcka min sambo på hjälp men känns som om jag inte får fram ett ord, sen helt plötsligt släpper det och jag ligger klar vaken, allt i rummet ser precis ut som det gjorde i sömnen, sambon ligger och sover precis likadant som i sömnen, jag kan vara öm i kroppen precis där det känns som något hållit fast mig, min sambo har hört mig skrika på nätterna precis innan jag “vaknar” den här drömmen Skrämmer mig, för det känns så verkligt, känns som att den kommer bli min död, även fast det kanske inte är så. Men den är vidrig. Vad kan den bero på? Känner mig väldigt stressad i vardagen.

Hej, Jimmy. Vad du beskriver är en så kallad sömnparalys. Det är helt ofarligt och jag har själv haft det massor av gånger. I början var jag precis som dig livrädd (jag trodde jag skulle fastna i tillståndet, och dö av svält, eller panik, fångad i en dröm), men efter att ha läst om det så lugnade jag ner mig. I samband med en sömnparalys är det för övrigt enkelt att uppleva en klardröm (googla fenomenet, det är riktigt spektakulärt att uppleva). På något sätt är dessa två spektakulära sömnfenomen sammanlänkade.
Det bästa tipset för att snabbt ta sig ur en klardröm är att man koncentrerar sig på att vicka på tårna! Fråga mig inte varför, men det fungerar varje gång…
Ps. Ofta upplever man denna typ av sömnfenomen om man är orolig, eller om man sovit dåligt eller väldigt oregelbundet under en längre tid.

Hej, det är så här att sen jag och min flickvän blev tillsammans så har hon haft olika upprepande mardrömmar om att hon är otrogen eller att jag på något sätt tänker/har dumpa/dumpat henne. Och varje gång vaknar hon upp och är jätte ledsen. Vi har pratat om dom flera gånger och drömmarna fortsätter att komma.

Hon har även sen tidigare haft en depression under en längre tid, och jag vet av erfarenhet att det kan ge drömmar. Men idag är hon frisk förklarad och man märker inga tecken på att hon är på väg in i en ny depression.

Så har du några tips och idéer på hur man kan gå tillväga med detta?

Hej!
Jag har nu drömt mardrömmar cirka 300dagar om året i tre års tid nu, men jag har liksom ändå inte blivit avtrubbad och van än utan vaknar på samma vis varje morgon ; svettig och näst intill anfådd. Jag noterade tidigare inlägg att trauman och våld kan vara en stor faktor vilket jag tror de är för mig, går det få smidig hjälp hos någon psykolog eller är detta en monster process jag måste ge mig in på för att ta tag i det här?

Hej, Oskar. Det är klart du kan få och ska få hjälp. Hör av dig till din vårdentral så hjälper de dig.

Hej! Varje gång drömmer jag om något ! Jag vet själv att jag drömmer i drömmen. Ibland hoppar jag ner för trappan eller ett fönster så jag kan vakna. Alltid en man som jagar mig. Jag svettas helA tiden när jag vaknar ! Jag somnar om det kommer en dröm
. Vaknar somnar om det är en värre dröm. Så jag vill va vaken länge så jag inte drömmer. Finns det nån sak så man inte kan drömma mardrömmar?

Hej Admin.
Jag har drömt en dröm som går ut på att jag är ute och springer och blir jagad av en kille på cykel och han ska tydligen ha en sorts kniv i en påse men jag tror han tappar den innan han har kommit ikapp mig eftersom jag ökar takten när jag ser honom komma med en kniv på cykeln, och sen så springer jag hem till min dåvarande pojkvänshus (eftersom jag boddde där) och hans föräldrar har gott och blivit människoätande zombies och min dåvarande kille syns inte till och jag blir livrädd och skriker och sen vaknar jag.
Vad kan det betyda?

Hej, jag har drömt samma dröm flera gånger och jag hoppas/undrar om nån kanske har svar på vad den kan betyda..

Jag drömmer om att jag blir jagad utav en kvinna i en mans hus, hon jagar mig med kniv och jag kall-svettas typ, hon jagar in mig i någons garderob i huset. Jag gömmer mig bakom ett skåp och medan hon kollar bakom kläderna så springer jag ut! Hon ser mig och hon springer efter, jag springer in till någon konstig skolgård och så ser jag en helt svartklädd man som är minst 2 meter lång. Jag kan inte se hans ansikte och jag blir såklart rädd! Kvinnan som jagar mig hinner ifatt men plötsligt så kommer den där långa killen och slår ner henne, och så säger han till mig “va inte rädd jag försöker hjälpa dig”.
Jag springer till ett träd några meter bort och klättrar upp i de. Det är runt 00:00 tiden och det är mörkt ute och det finns ingen där. Jag somnar uppe i trädet och när det blir morgon så vaknar jag och så står den svart klädde mannen fortfarande nere vid trädet. Det är fullt med elever på skolgården nu. Jag springer runt framför alla men ingen kollar på mig, ingen ser mig, ingen reagerar när jag springer förbi dom.. Jag frågar den svart klädde mannen varför ingen ser mig och han säger “för att du är död”. Sen blev allt svart och jag vakna!

Det är ganska läskigt för att jag har drömt samma sak några gånger nu, kan nån snälla tyda eller hjälpa mig och förklara vad den betyder?!

Hej!
jag drömde att jag sprang i väg från mina kompisar och skrek efter den jag älskade jättehögt, sen kom det från himmelen svart luft som försökte skräcka mig men jag blev inte räd och försatte att skrika. jag va sa ledsen och vile hitta min älskare.

Hej! Jag har haft mardrömmar i flera år nu, på senare tid så har det varit perioder där de har varit lite mildare och jag inte varit helt förstörd när jag vaknat men nu har dem börjat blivit värre igen. Har tidigare i mitt liv varit med om traumatiska händelser, och att jag är orolig i mitt nuvarande förhållande kan va en orsak till dessa mardrömmar. Det är ofta att en man som jag är bekant med jagar mig och vill komma åt och slå mig eller så tvingar han sig på mig. Jag lyckas alltid nätt och jämt komms loss men när jag försöker öppna ögonen (i drömmen) så går det inte, hur mycket jag än kämpar så kan jag inte få upp dom och därmed ser jag inte vart ja går eller va som händer och det ger mig mer panik varje gång. Benen är alltid jätte svaga och jag ramlar när ja försöker springa därifrån. Till slut vaknar jag och har panik, gråter och vågar inte röra mig ur sängen för det känns som att drömmen är.på riktigt och “han” hör mig om ja gör något.. sen vågar jag inte somna igen i rädsla att drömma samma sak igen.. vad ska jag göra ? 🙁 🙁

Jag har haft mardrömmar, som barn, drömde jag om att både vuxna och barn ville mig illa och det har tyvärr besannats! jag drömde ofta om att någonting kom emellan och jag försökte titta vad det var inne i rummen, men jag nådde aldrig dit

Hej min lilla dotter på 6 år har mardrömmar & är rädd att sova på nätterna 🙁
Några bra tips?? Skulle vart jätte snällt.

Det finns medicin mot frekventa mardrömmar. Prazosin heter den en ptsd medicin. Funkar bra. Avskriven men går att få ändå

Har haft mardrömmar i princip hela livet så långt jag kommer ihåg kommer då och då ibland så jobbiga så jag stannat uppe länge för desto mindre jag sover desto mindre kommer jag ihåg vad jag drömde om men efter att ha drömt att man blir hängd uppåner framför en spegel o får skinnet i ansiktet avdraget måste jag göra något åt det jag har haft traumatiska upplevelser och ganska mkt stress vilket jag tror är orsaken nån som har några tips skulle det vara till hjälp går inte på nån medicin som skulle kunna orsaka det

Man kan lära sig att kontrollera sin dröm men det är så svårt att göra det för ingen lägger energi på det.

Vi har tänkt att skriva en specifik artikel om klardrömmar framöver. Helt klart ett spännande fenomen som det borde pratas mer om.

Hej. Jag har en dröm som alltid stör mig. Jag är på en slätt med min bästa vän och en den andre är alltid olika personer. Efter ett tag kommer hen man i vit mask och svärd mot oss. Min bästa vän blir alltid jagad först och ibland dödad. Vi andra springer och blir jagade med. Sen vaknark jag. Vad kan jag göra att bli av med den och varför för jag den?

Hej!
Vet inte om någon ser detta men skulle vara hjälpt av någon annans åsikt och tanke om detta.

Jag drömmar ibland mardrömmar, men det som är det konstiga med det hela är att jag endast gör det på ett ställe i rummet.

När jag var yngre hade jag en 110 säng, jag ställde den intill dörren och redan första natten drömde jag hemska saker. Så jag flyttade den, ny har jag ny säng som är större och har ställt den på samma ställe brevid dörren, och igår natt drömde jag jättejobbiga och obehagliga drömmar. Alltså drömmer jag bara mardrömmar när sängen står här. (Om ni undrar varför jag inte låter sånger stå på ett annat ställe så är det för att den inte får plats och för att det står ett element i vägen.)

Hoppas någon läser detta och kan ge mig en annan synpunkt ur en annan synvinkel.
Ta k på förhand:)

Hej.. Jag har så många mardrömmar om mina barn bli döda eller någon försöker ta de. Alltid hemska drömmar där jag skriker o gråter efter hjälp men inget svar.. Det känns så hemskt att jag gå runt och tänker tänk om något sånt händer i verkligheten.. Mina mardrömmar handlar mest om mina barn vill inte sova jag vet inte hur jag ska bli av hemska drömmar.. Mvh ziba

Stängt för kommentering.