Kategorier
Märkligt

Grafologi – Vad säger vetenskapen? Säger vår handstil någonting om vår personlighet?

Grafologi är ”vetenskapen” som studerar en persons handstil för att tyda personlighetsdrag, och vilket sinnestillstånd personen var i när han eller hon skrev en viss text (arg, ledsen, glad, sov).

Ordet grafologi härstammar från grekiskans grafein som betyder rista, och logos som betyder lära.

Men vad säger vetenskapliga undersökningar om grafologi? Kan till exempel en mjuk handstil innebära att den som skriver med denna stil är en känslig person? Eller betyder till exempel raka och horisontella linjer att personen som använder just denna stil som oftast är en person med stark självbehärskning?

Det har visserligen visat sig att människor kan gissa könet bakom en handskriven text cirka 70 % av gångerna, och i andra undersökningar har man gissat något bättre än slumpen vad det gäller att gissa en persons socioekonomiska ställning enbart genom att studera handstilen.

Men i en studie på över 200 undersökningar om grafologins effektivhet fastslog man att grafologi är en ren pseudovetenskap. Inte en enda av de vetenskapligt utförda undersökningarna kunde påvisa att det går att utläsa någonting om en människas personlighet från hennes handstil, och grafologi hör därför hemma i samma kategori pseudovetenskaper som till exempel spådomar och astrologi.

Grafologi är en ren underhållning på nöjesparken och om till exempel en arbetsgivare får för sig att du ska genomgå ett grafologiskt test (vilket sanslöst nog lär vara fallet i 5-10 % av rekryteringsprocessen i USA och Storbritannien) bör du nog se dig om efter ett annat ställe att arbeta på. Det är helt enkelt inte seriöst.

Källa: The write stuff: evaluations of graphology – the study of handwriting analysis (Dean, G. 1992).

4 svar på ”Grafologi – Vad säger vetenskapen? Säger vår handstil någonting om vår personlighet?”

söker och söker efter en grafolog att anlita för att tyda en handstil.
Varför ska det vara så svårt? Har sökt på det mesta men inte
funnit någon.

Hej Eva !
Vi är tre personer som utbildat oss i skriftpsykologi/grafologi hos dr Teut Wallner.Vi brukar träffas och tyda handstilar och kan ta oss an din stil om du vill
Vänliga hälsningar
Eva, Eeve, Riitta

hehe Tack, men jag känner inget behov av att få min löjligt usla handstil analyserad. Men det finns säkert andra som nappar! 🙂

Hej. Jag söker en vetenskaplig grafolog som kan undersöka namnteckningar på olika dokument. För att se om samma person skrivit på de olika dokumenten. Eller om det är förfalskning gjord. Var finns en grafolog? Mvh Cicci

Stängt för kommentering.