Kategorier
Märkligt

Att vara synsk – om spådamer och andra bondfångare och deras metoder

I dessa tider verkar det mer inne än någonsin med det övernaturliga som till exempel spådomar. Att vara synsk är ett populärt tema för amerikanska dramaserier och i andra populärkulturella sammanhang. Att döma av Internet-annonser verkar det dessutom, sorgligt nog, som att många hellre rådfrågar en spådam online om sina problem än någon närstående, eller en professionell terapeut.

The Wizard
Spådamer säger sig vara synska

Att vara synsk är ett gammalt begrepp inom folktron och den person som är synsk anses kunna se saker som är osynliga för andra, de ser det övernaturliga, och in i framtiden.

Vad säger forskningen om synska förmågor? Kan en spådam se in i framtiden? Kan ett medium prata med de döda?

Det finns forskning som stöder teorin att människor till exempel kan förnimma händelser innan de skett, men denna forskning har inget stöd från det vetenskapliga samfundet och räknas som en pseudovetenskap då metoderna anses sakna tillförlitlighet.

Så kan du själv försöka framstå som synsk och konkurrera med spådamer

Att försöka framstå som synsk, eller klärvoajant (att till exempel se saker som utspelar sig på platser där man själv inte är närvarande) är emellertid en stor industri, och omsätter förmodligen flera miljarder kronor världen runt varje år.

Enligt de som tror på spådom är Tarot kort ett redskap för mediet som med hjälp av Tarot korten kan avläsa en annan människa genom hennes aura. För en psykolog är det snarare så att man lärt sig läsa av människors reaktioner, deras kroppsspråk, tonfall och ansiktsuttryck.

Just detta att vara bra på att läsa av och manipulera människor är något som bondfångare, illusionister, grafologer etc. är mästare på. Metoden kallas ”cold reading” som ofta går ut på att man framstår som synsk genom att man gör påståenden som verkar mer specifika än vad de egentligen är. Påståendena får personen i fråga att framstå som synsk och detta skapar ett starkt emotionellt band hos den som blir ”avläst”. Typiska påståenden är av typen ”du röker (han eller hon har gula naglar…”, ”du sover dåligt om nätterna” (personen har påsar runt ögonen”, ”du har ryggproblem” (personen är överviktig”, ”du hade en otäck incident i din barndom som involverade vatten” (vem har inte haft det?) och så vidare.

Tänk förresten på en siffra mellan ett till tio… Vilken siffra valde du?

7 säger den synska, och 7 säger även psykologen då undersökningar visat att det är den siffra vi är mest benägna att välja. Mellan 1-100 är 37 den vanligaste siffran som man väljer.

11 svar på ”Att vara synsk – om spådamer och andra bondfångare och deras metoder”

Tack för de fina orden Erik. Jättekul! 🙂 Önskar dock att jag hade mer tid över till att skriva och korrekturläsa, göra research osv. Men det får bli i framtiden det.

Ja men! Man går ju till en spådam för att få lite inspiration. Allt behöver ju inte vara på så blodigt allvar hela tiden.

Sant!

Kan psykologer ge terapi till folk som har utsatts för något väldigt hemskt? Så hemskt att det chockar en hel värld!?
Kan Psykologer ge behanling och be läkare att skriva sjukskrivningar för patienter i trauma och chocktillstånd!

SVAR NEJ!

Jag har bevis!
Den övernaturliga gåvan var mer hjälpsam än den akademiska världen har varit på 8 år. Jag har bevis!

Hej !!!
Jag heter johanna och jag har en fråga jag undrar över…..
i nu 15 år så har jag kunnat läsa andras tankar,jag kan se rakt igenom människor och se hur de mår och känner både psykiskt och Fysist men jag undrar är jag synsk när jag göra det här?
jag har kunnat göra detta sedan 1995 då jag var 13 år….
maila mig ett svar:runevad82@hotmail.com

Jag är väldigt insatt om det här med spöken. Jag är bara 11. Finns det verkligen spöken? Jag vill kunna prata med dem och vara vänner med dem(skoja med dem) jag har sett på julkalendern “Mysteriet på Greveholm” och där leker ju Lillan och Ivar med spökerna Shan och Staffan. Snälla svara: finns spöken och hur gör jag för att få prata med dem?
1 fråga till: är spöken farliga, isåfall vill jag ju inte vara vänner med dem!!!

Problemet är alltid när en uppfattning blir till en religiös överyglese. Då behöver man inte bevisa något – då kan man som i artikeln ovan, smälla ur sig alla okunnigheter utan specifikt bevis för något… för alla vet ju… det ingår i själva religionen – den här gången den vetenskapliga religionen!!!

Tips till artikelförfattaren: Så kan du själv försöka framstå som vetenskaplig kunnig

Skriv en artikel om något du inte vet ett dugg om, kritisera det med samma klichebaserade argument som alla andra använder och gör dig rolig på andras bekostnad. Din artikel blir allmänt accepterad men du har egentligen inte gjort någon nytta i forskningen eller spridandet av kunskap.

Hmm mitt tips var nog överflödig, du verkar väldigt kunnig på den tekniken redan.

Det är tydligen ett väldigt känsligt ämne detta. Spännande. 🙂

verkligen en jätte bra sida! mycket intressant läsning 🙂
jag kommer tbx.. tack o god natt

Stängt för kommentering.