Kategorier
Övrigt

Är smarta människor rikare? Går det att koppla din IQ till hur mycket du tjänar?

Contando Dinheiro
Högt IQ har inget samband med rikedom

Ofta gör man kopplingen att den som har mycket pengar är smartare än andra i genomsnitt.  Pengar anses vara en markör för högt IQ och rika människor uppfattas följaktligen som mer intelligenta än de fattiga.

Men hur ligger det till med den saken egentligen? Är verkligen intelligens kopplat till rikedom?

Svaret enligt en undersökning utförd av universitet i Ohio konstaterar att nej, rikedom kan inte kopplas till en människas IQ. Faktum är att det inte hjälper ens att vara smart om man vill undvika att hamna i skuldfällor.

Däremot har flera olika undersökningar kopplat en människas inkomst till hennes intelligensnivå. Högre IQ innebär i många fall också högre lön.

Classic Scops
En klok uggla har inte nödvändigtvis mer på banken än en puckad gråsparv

Även denna studie bekräftade också att högre IQ kan kopplas samman med hur mycket en människa tjänar. Faktum är att varje poäng i den använda skalan för IQ motsvarade en inkomsthöjning med mellan 202$ till 616$ per år. Alltså (i skrivande stund) motsvarande mellan 1414 till 4312 kronor per år.

Detta betyder alltså att inkomstgapet mellan en människa med en normal IQ (ca 100) till en person i det högre IQ-intervallet (130, som motsvarar cirka 2 procent av befolkningen) är ganska stort. 42, 000 kronor till 129, 500 kronor per år. Dessa siffror gäller alltså i USA, men ser förmodligen ganska lika ut i Sverige också .

Men att vara förmögen innebär mycket mer än enbart hög lön. Och denna enorma studie, som baseras på 7, 403 amerikaner konstaterar alltså att en människas samlade förmögenhet, eller benägenhet att sätta sig själv i skulder, inte har med hennes IQ att göra.

Människor med en genomsnittlig, eller under genomsnittlig IQ, har inte mindre pengar på banken jämfört med de som är riktigt smarta (enligt gängse skala).

Den ansvarige för studien konkluderar att ”professorer är ofta väldigt smarta människor, men om du tittar på ett universitets parkeringsplats så ser du sällan en Rolls Royce, eller Porsche. Du ser helt vanliga bilar. Orsaken till detta är ganska simpel. Intelligens är ingen faktor vad det gäller att samla på sig rikedomar. De med en låg intelligens ska inte känna sig handikappade, och de med hög IQ ska inte tro att de har några fördelar.”

Att tjäna mycket är inte detsamma som att vara ekonomisk. Människor med högt IQ är minst lika benägna att övertrassera sitt kreditkort som alla andra. Det finns viktigare faktorer för att avgöra vad som gör en människa rik i det långa loppet. Som drivkraft och värderingar.

Källa: Journalen Intelligence.

2 svar på ”Är smarta människor rikare? Går det att koppla din IQ till hur mycket du tjänar?”

Många professorer skulle säkerligen ha råd med både Porsche och Rolls Royce, men de åtnjuter också en inre rikedom som kanske gör dom mindre benägna att spendera pengarna på ytliga ting.

@John, tumme upp

Stängt för kommentering.