Kategorier
Psykologi

Vad är Hypnos? Fungerar hypnoterapi?

Hypnos har alltid fascinerat människor
Hypnos har alltid fascinerat människor

Hypnos är egentligen samma sak som trans, samma form av medvetandetillstånd. Ofta när man talar om hypnos har det dock som oftast ett mer specifikt syfte, som till exempel att ändra ett negativt beteende.

Vi befinner oss i en form av transtillstånd när vi är uppslukade av det vi gör; påtar i trädgården, dagdrömmer, läser en riktigt bra bok, eller sportar.

Hypnos innebär att du hamnar i ett förändrat medvetandetillstånd och du är helt fokuserad, dina inre bilder och gamla minnen blir starkare i ditt medvetande.

Ett bra exempel på när man befinner sig i ett hypnosliknande tillstånd är när man precis vaknat, men ännu inte stigit upp och man befinner sig mellan drömmarna och verkligheten och känner att man kan mer eller mindre välja om man vill fortsätta sova eller slå upp ögonen och påbörja en ny dag. Du är vaken men ändå inte!

Hypnoterapi – en effektiv behandlingsmetod?

Sedan urminnes tider har hypnos använts som en metod att bota både psykiska och fysiska problem. Hypnoterapi är, enkelt uttryckt, en kombination av hypnos med psykoterapi och mental rådgivning i syfte att uppnå en terapeutisk förändring.

Vanliga åkommor och negativa beteenden som behandlas med hjälp av hypnoterapi är bland annat: sömnproblem, övervikt, fobier, dåligt självförtreonde, kroniska smärtor, rädslor, migrän, prestationsångest etc. Något som blivit mycket i ropet de senaste åren är att man försöker sluta snusa eller röka med hjälp av hypnos.

Mycket forskning kring hypnoterapi har fastslagit att den är relativt effektiv för till exempel viktminskning. Dock är det svårt att avgöra om det är själva hypnosen och hypnoterapeuten som orsakar förbättringen eller förändringen hos patienten, eller om det är patientens egna självsuggestion och positiva tankar som leder till en läkandeprocess. Hypnoterapin har emellertid ofta som syfte att underlätta och skapa en grogrund för de läkande positiva tankarna hos en patient och bör tas på allvar som en seriös behandlingsmetod.

Hypnosens historia

Man har hittat över tusen år gamla grottmålningar som beskriver hur människor befinner sig i ett transliknande tillstånd de uppnått genom dans och trummor. De gamla grekerna hade så kallade “sömntempel”, vilket även fanns i Egypten och Indien och kelterna använde begreppet ”magisk sömn”.

Att man med hjälp av suggestionens kraft fått människor att falla i trans är väl dokumenterat i de flesta kulturer. I vår västerländska kultur förknippades det hypnosliknande tillståndet ofta med djävulsdyrkan och onda andar.

Skotten James Braid anses ofta vara den moderna hypnosens fader tack vare boken ”Neurypnology” som publicerades 1843. Braid drog paralleller mellan sin egen form av hypnos och hinduisk yoga meditation och andra urgamla läror. Hypnos har sedan dess varit ett populärt ämne för mycket forskning, men har ändå aldrig riktigt haft samma genomslagskraft inom vetenskapliga kretsar som inom populärkulturen.En av USA:s populäraste tv-serier för tillfället, ”The Mentalist”, använder sig en hel del av olika former av hypnos i sitt manus.

Dessutom har alltid mer eller mindre kontroversiella grupper använt sig av en eller annan form av hypnos i tveksamma syften. De senaste är en grupp av ”förförare” som använder sig av NLP, Neurolingvistisk programmering i sin jakt på att förföra så många kvinnor som möjligt. Huruvida NLP verkligen fungerar eller inte är högst kontroversiellt och avfärdas ofta som en ”pseudovetenskap”. Huvudkaraktären Patrick Jane i ovan nämnda ”The Mentalist” använder sig för övrigt av NLP för att manipulera människor i sin jakt på att hitta mördare.

Sanning och myter om hypnos

Det går inte att fastna i hypnos, och det går inte att tvinga en människa att göra saker mot hans eller hennes vilja under hypnos. Just detta att en trollkarl eller hypnositör tar besittning över människors sinnen, utplånar deras fria vilja och styr dem som marionetter är rent nonsens.

Det går heller inte att radera någons minne med hjälp av hypnos, och du befinner dig heller inte i ett sömntillstånd när du är hypnotiserad. Dock betyder hypnos sömn på grekiska.