En studie för några år sedan publicerad i Journal of Consumer Research kom fram till den fascinerande slutsatsen att ju mer maktlösa vi känner oss ju mer benägna blir vi att gå ut och köpa en dyr eller onödig pryl.
Statussymboler som till exempel dyra klockor eller trendiga kläder och skor får en helt ny innebörd i skenet av denna studie.
De som utförde undersökningen kunde konstatera att när en anställd får kritik av chefen får den föregående en känsla av att ha tappat makten och kompenserar då för detta genom att gå ut och handla. När man upplever denna känsla av maktlöshet är man dessutom villig att betala mycket mer för det man köper. Detta beteende kallas numera för kompenserande konsumtion (”compensatory consumption”).
Problemet är att vi i vårt samhälle associerar makt med status. När vi förlorar vår makt försöker vi kompensera för detta genom att shoppa till oss mer status genom att köpa någonting som uppfattas som en statussymbol och därmed, i alla fall på det emotionella planet, återställa maktbalansen något.
Enligt studien bör du alltså kunna spara en hel del pengar genom att se över ditt liv, om till exempel din nuvarande arbetssituation eller partner på något vis trycker ner dig, istället för att ge dig ut och shoppa dig lycklig.
6 svar på ”Behov av statussymboler beror på upplevd maktlöshet”
Det här håller jag med om! Vad är det som motiverar oss att ägna oss åt kompenserande konsumtion? Jag tror det är ett ganska utbrett fenomen som borde synligggöras mer.
Håller med dig Rebecka. Vi pratar till exempel mycket statistik när det gäller masskonsumtion, men aldrig de underliggande orsakerna till den.
Det är väl som med så mycket annat, det är smidigare att INTE prata om de underliggande orsakerna till olika saker.
Intressant! Jag önskar verkligen att fler vore medvetna om detta. Samtidigt undrar jag om det finns olika sorters maktlöshet (eller personliga sätt att uppleva den), för jag kan ofta känna mig maktlös och lite frustrerad på ett eller annat sätt men helt utan att ha nån förståelse för folks behov av statusprylar.
Men vad har penis med saken att göra?
“Penis” har väl med allt att göra? 🙂 Eller som en förfärad tysk sade under ett midsommarfirande: “Varför i herrans namn dansar de svenska barnen kring en stor penis?!”
Jo, självklart finns det flera olika sätt som man upplever maktlöshet på, och den reflekterar sig på olika vis för alla. Det gäller att försöka se på sig själv på ett så objektivt sätt som möjligt för att förstå varför man gör som man gör i olika lägen. Men det är förstås lättare sagt än gjort!
Bra och korrekt svar, min fråga var mest retorisk. 😉