Kategorier
Stresshanteringsmetoder etc

Om den stressiga julen och barns ångestkänslor

Julluvan nedanför ögonenSjälvklart är det kul med långhelger och jullov, men man ska heller inte glömma bort att julen för många är en stor källa till stress och ångest, även för barn!

Juletider medför massor av roliga aktiviteter i såväl skolan som i hemmet, och detta är förstås positivt. Men samtidigt så är det ju också så att scheman och rutiner  ställs på sin ända, barnen får lägga sig senare och äter på oregelbundna tider, etc. Det är då inte konstigt att barnen kan uppleva julen som en källa till oro och stress.

Julklappstips för barn.

Så kan du underlätta det för barnen under julen

Var ett lugnande exempel. Det viktigaste som  föräldrarna kan göra för att lindra oron hos barnen under julhelgerna är att försöka hålla hemmet så lugnt som möjligt. Om ni känner er stressade över allting som måste göras i form av julbestyr visa det inte för barnen. Ta det lugnt och försiktigt. Stress leder ändå bara till att det tar ännu längre tid att åstadkomma saker och ting. Känner ni slitningar i förhållandet under julen? Gräla inte inför barnen. Många vuxna som hatar julen gör det för att det alltid var så stökigt, så stressigt och bråkigt i barndomshemmet i juletider. Med detta i åtanke…

Håll er undan spriten. Många använder alkohol som ett avslappnande medel under julfirandet, vilket bara gör omgivningen ännu mer stökig och förvirrande för barnen. Dessutom finns det väl få saker som är så traumatiserande som stora fyllegräl i släkten på julafton… Öppna glöggen när barnen lagt sig.

Dra inte med barnen i julshoppingen, som i sig är en extrem källa till stress, till och med för vuxna.

Läs också: stresshanteringsmetoder samt symptom på stress.

Glöm inte bort hur viktigt det är med rutiner. Vissa kvällar under julen är det oundvikligt så att sömnrutinerna blir rubbade för barnen. Men försök att hålla upp rutinerna så gott det går och kompensera med lugnande aktiviteter och lite extra sömn dagen efter.

Tappa inte kostvanorna helt. Under storhelger i allmänhet och julen i synnerhet är det lätt hänt att man glömmer bort att ge barnen tillräckligt med hälsosam mat. Undersökningar har visat att barn äter rentav otroliga mängder socker och mättat fett under julledigheten, vilket påverkar återhämtningsförmågan och kan bidra till ökad stress för barnen. Se till att ta med nyttiga alternativ på utflykter och sätt gränser för intaget av godis och sötdricka.

Se också till att barnen rör på sig regelbundet och inte blir sittande framför ett TV-spel de fått i julklapp. Ljus, frisk luft och motion är stressens bästa botemedel!