Kategorier
Psykologi

Blir man lycklig av pengar? Kan man bli lyckligare av att köpa saker?

Blir vi lyckligare av pengar?

Ända sedan de första mynten började användas i Egypten för 4000 år sedan har man debatterat huruvida pengar egentligen gör oss lyckligare. Vi blir dagligen utsatta för ändlösa mängder reklambudskap som uppmanar oss att vi behöver materiell välfärd för att vara lyckliga, att den som har rikedom får alla andra värden som kärlek och vänskap på köpet.

Tidningarna har varje dag någon artikel om hur vi gör för att få högre lön, på nätet kryllar det av sidor om hur man tjänar extra pengar på Internet, politikerna pratar om vikten av att ha en buffert, helst en årslön på banken, så man klarar sig i dåliga tider.

Vi pratar om hur mycket vi tjänar på jobbet och våndas inför löneförhandlingen och jämför våra inkomster med våra kollegor. Ämnet pengar är ständigt närvarande och är en stor del av våra liv vare sig vi vill eller inte.

Men blir vi lyckligare av att ha mer pengar?

Enligt professor Aaron Ahuvia består 3-5 % av vår lycka av våra inkomster och samlade förmögenheter.

Enligt psykologisk forskning jagar vi pengar eftersom vi förknippar mycket pengar med framgång och status, samtidigt som vi strävar efter att tjäna mer än vår omgivning. Men vårt relativa tänkande gör att vi hela tiden jämför oss med andra som är rikare. Vår ständiga jakt på pengar och saker är exempel det klassiska ekorrhjulet.

Men det finns också undersökningar som pekar på att vi visst kan bli lyckliga av pengar, om vi spenderar dem på rätt saker!

Ofta lägger man hellre pengar på saker än upplevelser, på oss själva istället för på andra, på det materiella istället för på det mänskliga. Undersökning efter undersökning visar att detta inte leder till ökad lycka, snarare tvärtom. Men när folk istället lägger pengar på andra i form av välgörenhet eller gåvor leder detta generösa spenderande till en ökad tillfredsställelse och känsla av lycka.

Att köpa upplevelser bidrar också till ökad lycka eftersom dessa upplevelser ofta sker tillsammans med andra, som matlagningskurser, resor, etc.

Själv köpte jag precis en ny bil, och förra veckan köpte jag en ny dator. Blev jag lyckligare av dessa materiella inköp? Svaret är tveklöst ja… Jag tror att så länge man inte glömmer bort de viktiga värdena i livet kan inköp av saker fungera som en liten krydda i den grå vardagen.

Osund lycka...?