Kategorier
Sociologi

Våldsbrott fortsätter minskar drastiskt i USA – inte ett mord på 36 timmar i New York!

brottsstatistiken i USA är nere på 60-talsnivåer

I början av den ekonomiska kraschen i USA så publicerades det larmsiffror över brottsstatistiken i landet, och man kunde konstatera att till exempel inbrott ökade med 32 % under hösten 2008. Men samtidigt fortsatte antalet mord att minska i New York.

Många bedömare spekulerade att den ökade arbetslösheten och de allmänt tuffa tiderna i USA skulle leda till en ökning av våldsbrott över hela landet.

Redan 2009 publicerade emellertid FBI en rapport som förkunnade att våldsbrott, mord och rån inkluderat, minskar i USA. Under första halvan av 2009 minskade antalet våldsbrott i landet med hela 10 %.

Faktum är att brottsstatistiken i USA inte varit så låg sedan 1960-talet, och är inte någonstans i närheten av de extrema nivåer som nåddes i början på 90-talet (jag kan själv vittna om hur vansinnigt mycket brott det var vid denna tidpunkt i landet). Det bör dock tilläggas att i vissa städer, som drabbats riktigt hårt av lågkonjunkturen, som Baltimore och Detroit har antalet mord ökat under krisen (i alla fall i början av den). Siffrorna överlag är hur som haver ytterligare ett bevis på hur extremt svårt det är att bedöma människors framtida handlingar baserat på yttre omständigheter.

Inte en enda person sköts eller knivhöggs under det historiska dygnet

Söndagen den 25/11 2012 går till historieböckerna, inte bara i New York och resten av USA, utan i hela genren kriminologisk litteratur. Under detta dygn så mördades nämligen inte en enda person. Under hela 36 timmar (och då bor det ändå fler människor i New York än i Sverige) så rapporterades inte ett enda mord. Myndighetspersoner att de inte kan erinra sig senast detta hände.

Mordtalen i New York har fallit sedan början på 90-talet (då staden och resten av landet hade enorma problem med våldsbrott och mord) och flera olika teorier har lanserats genom åren. Det gäller inte bara New York, utan i flertalet av landets enorma städer rapporteras samma glädjande trend. I Los Angeles rapporterades det under 2012 minst antal mord under de senaste 44 åren. Antalet brott i USA sjönk 2012 för femte året i rad.

Experter spekulerar i att den otroliga minskningen av bland annat mord i USA kan förklaras med faktorer; som att man sedan börjat av 90-talet låter fler poliser patrullera bostadsområden, att myndigheterna har lanserat flera program för att fånga upp ungdomar som har det svårt, att crack-användandet har minskat, att man aktivt arbetar med fångar även efter de tjänat sina straff, att fler ungdomar sitter hemma och spelar TV-spel istället för att vara ute på gatorna och härja, och så vidare.

Men att New York går 36 timmar utan ett enda skottdrama eller knivhuggning låter sig inte förklaras av forskning i första taget. Det är i det närmaste science fiction. Feel good science fiction, helt i nivå med ”Miraklet i New York” (Miracle on 42 street).

[uppdatering 22 december 2013] Under året har antalet mord i New York minskat ytterligare och är nu nere på 50-talsnivåer. Antalet brott har årets sista vecka jämfört med fjolåret sjunkit med 32 procent. I New York säger ingen “det var bättre förr”, men paradoxalt nog har borgmästaren Michael Bloomberg under åren fått mycket kritik för sin nitiska brottsbekämpning.

Källa. FBI (Federal Bureau of Investigation).

3 svar på ”Våldsbrott fortsätter minskar drastiskt i USA – inte ett mord på 36 timmar i New York!”

Jag är förvirrad. Var det inte ens någon skottlossning eller knivskärning rapporterad under dygnet?

Brotten minskade för att abortlagar instiftades i delstaterna. Först ut var Hawaai. sedan följde de flesta andra. Resultatet blev att oerhört många unga, i de flesta fall ensamstående kvinnor, som levde i slum och misär gjorde abort. Hade de fött barn hade dessa p.g.a av fattiga och som helhet usla förhållande så småningom hamnat i våldsbenägna miljöer, som t.ex gatugäng.

Stängt för kommentering.