Kategorier
Personligt utvecklande

Hitta motivationen genom att ge upp tanken på att du måste känna dig motiverad

Även om man har ett tillfredsställande jobb så kommer det oundvikligen dagar där det känns som tyngdlagarna manipulerats över natten, man kämpar, som genom vatten, med att hitta motivationen för att utföra det arbete man har framför sig. Ofta får vi för oss att den självklara lösningen är att hämta fram någon slags primitiv urkraft inom oss för att gräva fram motivationen.

Vi googlar efter motivation, tittar på bilder som sägs vara inspirerande och upprepar positiva mantran. Vi visualiserar hur vi hittar motivationen till att göra jobbet och påminner oss själva om långsiktiga och kortsiktiga mål, som till exempel att få ihop pengar till den där resan, eller nya sommardäck. Men hur vi än kämpar med dessa strategier så är det sällan de fungerar. Effekten blir ofta den motsatta, att motivationen istället sjunker ännu mer.

Ge upp och hitta motivationen

Hitta motivationen genom att ignorera frustration och ta handlingOrsaken till att ovanstående mentala strategier får motsatt effekt är att problemet inte egentligen är att vi inte känner för handla. Problemet är vårt underliggande antagande att vi tror att vi måste känna oss motiverade och sugna för att skrida till handling. Det är detta som gör de flesta “självhjälps-gurus”mantran meningslösa. Det handlar nämligen inte om HUR man får saker och ting gjorda i livet, det handlar om hur man ska få sig själv i den rätta sinnesstämningen för att få saker gjorda.

Att stå framför spegeln och upprepa ett positivt mantra är mer eller mindre helt verkningslöst. Forskning från Harvard visar att våra försök att kontrollera vår känslor genom ren viljestyrka påfallande ofta leder till självsabotage. När vi peppar oss själva att utföra en syssla vi verkligen avskyr så är det alldeles för lätt hänt att vi istället hamnar i glappet som uppstår mellan känslan vi upplever kontra känslan som vi önskar vi hade…

Genom att internalisera uppfattningen att du måste känna dig motiverad/peppad att göra en viss syssla så skapar du ett hinder mellan där du befinner dig känslomässigt och där du vill befinna dig. Samtidigt som du har jobbiga sysslor att utföra så har du också gjort det hela än mer jobbigt genom att hamra in uppfattningen att du tror att du måste känna positiva känslor när du utför dem. Men allt behöver, kan inte, vara “roligt”.

Tricket för att få saker och ting gjorda utan en massa onödigt grubblande och energikrävande mentala strategier som går ut på att “peppa” eller “banna” sig själv är att helt enkelt inte vänta på att motivationen ska infinna sig. När det uppstår friktion inombords, ignorera det. Än sen om du är omotiverad? Skaka av de negativa känslorna inför uppgiften och bara gör den. Gå bort från arbetsstationen/skrivbordet och ta ett par ögonblick där du fokuserar på din andning, ta in alla negativa känslor utan att försöka trycka bort dem eller omvandla dem. Sedan, och detta är pudelns kärna, utför du dina sysslor de negativa känslorna till trots. Bara gör dem. Inom ett kort litet tag försvinner de negativa känslorna av sig själva.

Även om de inte försvinner har du vunnit, eftersom du handlat istället för att tänka på att du ska känna för att handla, vilket, hur man än vrider och vänder på det, inte utför något av värde.