Kategorier
Psykologi

Facebooks psykologi – så blir du mer populär och detta ska du akta dig för

Facebook har över en miljon användare bara i Sverige

Psyblog har skrivit en intressant artikel, med utgångspunkt i psykologisk forskning, med sju punkter om Facebooks psykologi, vad man ska tänka på för att använda Facebook på bästa vis, hur man blir mer populär, vilka fallgropar som finns, osv.

Ha mellan 100-300 vänner på Facebook. Psykologisk forskning har konstaterat att antalet relationer en människa kan lyckas upprätthålla ligger på 150 personer. Dessutom har en annan undersökning visat att den sociala attraktionen på Facebook når sin topp runt ungefär 150 personer. Har du många fler än 300, eller färre än 100 börjar din sociala attraktion minska.

Se till att folk som skriver på din ”vägg” är snygga. Faktum är att på Facebook, i motsats till ”verkliga” livet, så ökar din attraktivitet om du har attraktiva vänner som är aktiva på din sida.

Det finns sju grundläggande anledningar till varför man skaffar ett konto på Facebook. Att återknyta kontakten med gamla utflyttade vänner, social övervakning (att hålla koll på vad gamla vänner håller på med utan att för den sakens skull kommunicera med dem), att cementera kontakten med vänner man träffat offline, virtuellt tittande på andra människor, statusuppdatering och innehåll.

Låt inte din partner använda sig av Facebook. En studie konstaterade att deltagarna i studien som spenderade mycket tid på Facebook var mer svartsjuka på sin partner. Detta har förmodligen att göra med att man med Facebooks hjälp får mycket information om vad partnern sysslar med, vem han eller hon träffar osv. Saker och ting, som innan de sociala medierna gjorde sitt intrång, kunde hållas hemligt.

Måna om ditt privatliv. En undersökning visade att unga singlar är mer benägna än någon annan grupp att avslöja väldigt mycket om sig själva på Facebook vilket man härleder till att Internet överlag suddar ut hämningar. (online disinhibition effect). Det verkar dock som att även ungdomar börjat inse det problematiska i att vara alltför självutlämnande på nätet. Fler och fler har börjat använda sig av skyddande inställningar i Facebook profilen.

Visa ditt riktiga jag. Lite överraskande visade en undersökning gjord nyligen att Facebookprofiler överlag reflekterar en människas riktiga jag i motsats till en idealiserad bild. Visserligen känner de flesta Facebookanvändare inte alla vännerna på sin lista, men det är sannolikt så att i de allra flesta fall stämmer deras intressen som de angett. De gillar till exempel böckerna, musiken och filmerna som de angett att de gillar.

Använd Facebook för att fixa ett jobb. En studie visar att de som använder sig av Facebook ofta har ett stort socialt kapital, ett brett nätverk, som ofta leder till ett nytt jobb, eller andra möjligheter.

2 svar på ”Facebooks psykologi – så blir du mer populär och detta ska du akta dig för”

Väldigt intressant!

Det finns en studie om otrogenhet och Facebook; man hittar flera artiklar om den om man söker efter “indifelity Facebook”, här är en:

http://abcnews.go.com/Technology/facebook-infidelity-cheating-spouses-online/story?id=12272421#.T0fzFPVuMZE

Det visar sig i studien att tjugo procent av skilsmässor i USA involverar Facebook (träffar någon att vara otrogen med på internet) och 80 procent av skilsmässoadvokater har rapporterat att de ser en ökning av fall där sociala media används som bevis för otrogenhet.

Det finns en websida där folk kan lägga upp berättelser om otrogenhet och Facebook:

http://facebookcheating.com/

Jag gissar att otrogenhet ökar med de där tjugo procenten av en ganska uppenbar anledning: genom Facebook kommunicerar man mer med folk av motsatta könet, vilket ger större möjlighet att stöta på någon man blir attraherad av. Dessutom finns där folk som inte har någon koppling till ens sociala umgängeskrets, så de är lättare att vänsterprassla med.

Allvarligt talat, den mesta kommunikationen mellan män och kvinnor på internet handlar om romantik i grunden, även om det inte går längre än att känna det kittlande i tanken att tala med en potentiell partner. I chatrum chattar folk privat praktiskt taget enbart med det motsatta könet – även när det inte är ett chatrum som har en uttalat romantisk inriktning. När man skaffar en brevvän över internet är det nästan alltid någon av motsatta könet. Det är knappast för att man är intresserad av det motsatta könets annorlunda skostorlek.

Stängt för kommentering.