Kategorier
Tolkning|informationsbehandling

Det gyllene snittet för ett vackert ansikte

Kanadensiska och amerikanska forskare har konstaterat att skönheten sitter i avståndet mellan en kvinnas ögon, och avståndet mellan hennes ögon och munnen.

I fyra separata experiment fick universitetsstudenter jämföra bilder av kvinnors ansikten med samma ansiktsdrag men olika avstånd mellan öga-mun och olika avstånd mellan ögonen.

När experimentet var slutfört kunde man konstatera att man hittat två ”gyllene snitt”, ett för längd och ett för bredd.

Kvinnors ansikten bedöms vara mer attraktiva när det vertikala avståndet mellan ögonen och munnen är cirka 36 procent av ansiktets längd, och det horisontella avståndet mellan ögonen är 46 procent av ansiktes bredd.

Dessa proportioner är för övrigt ungefär vad man kan se i ett genomsnittligt ansikte.

Det gyllene snittet har man letat efter ända sedan antikens dagar, och för inte alls många år sedan skrevs det en bedrövlig deckarbok –Da vinci koden – (som sedermera blev en ännu mer bedrövlig film) som hade sin utgångspunkt i det gyllene snittet.

Venus del Milo, Louvre
Venus de Milo

Det gyllene snittet låg för flera hundra år sedan till grund för skönhetsideal och bland annat den kvinnliga symbolen Venus de Milo sägs ha en kropp som följer det gyllene snittet. Måtten har även använts i arkitektur och målningar, som Mona Lisa (även om det inte är bevisat att Da Vinci använde sig av snittet).

Forskarna bakom ovanstående studie säger sig dock ha hittat ”det riktiga gyllene snittet”. Enligt dem förklarar dessa fynd (?) också varför en attraktiv person ibland framstår som mindre attraktiv, eller tvärtom, efter en drastisk förändring av frisyren. Det är helt enkelt så att det är ansiktsproportionerna som förändras!

Nu väntar vi med spänd förväntan på alla plastikkirurgers (och frisörers) respons…

Källa: Science Daily