Kategorier
Övrigt

Därför svär vi – När vi yttrar svärord dämpas smärtan

Forskare från England genomförde nyligen en undersökning med 64 deltagare. Syftet med undersökningen var att de ville testa hur vår tolerans för smärta påverkas när vi använder oss av svärord. Eftersom svärandet ofta är överdriven och inte står i proportion till smärtan trodde forskarna att svärandet skulle leda till mindre smärttolerans. Resultatet blev dock precis tvärtom.

64 deltagare fick hålla händerna nedsänkta i iskallt vatten så länge de orkade samtidigt som de fick använda valfritt svärord. Experimentet upprepades sedan då de istället för att svära fick använda vanliga ord som beskriver ett bord. Och tvärtemot vad man hade trott höll deltagarna händerna nedsänkta i isvattnet längre när de svor.

Man tror att detta har att göra med att svärandet triggar kroppens “fight or flight”-respons och får individen som svär att framstå som mer aggressiv (högre puls, mer syre till lungorna, etc) i samband med smärta. Detta är då , tror de, en av anledningarna till att svärandet en gång uppstod i vårt språk.

2 svar på ”Därför svär vi – När vi yttrar svärord dämpas smärtan”

svärord?! menar du SVORDOM?

Det är helt korrekt uppfattat.

Stängt för kommentering.