- Rekordet för den längsta perioden utan sömn (som man dokumenterat) inträffade under ett gungstolmaraton (!) och ligger på 18 dagar, 21 timmar och 40 minuter. Rekordinnehavaren rapporterade hallucinationer, paranoia, dimsyn, sluddrigt tal samt problem med minne och koncentration.
- Under en bebis första år ser han eller hon i genomsnitt till att föräldrarna förlorar 400-750 timmars sömn.
- Många olyckor sägs till stor del bero på den mänskliga faktorn i kombination med sömnbrist. Exempel inkluderar Exxon Valdez oljeutsläpp utanför Alaska, Challenger-rymdfärjan och Tjernobyl. Bill Clinton hävdade med bestämdhet att han gjort alla sina allvarliga misstag i livet i samband med sömnbrist. Trots detta anses dock inte sömnbrist vara sjukpenninggrundande enligt Försäkringskassan…
- Enda sättet för att avgöra om någon sover eller inte är med hjälp av medicinsk utrustning. Faktum är att människor kan ta tupplurar med ögonen öppna. Många gånger somnar vi utan att vi är medvetna om det.
- Exponering för buller nattetid kan hämma immunförsvaret även om den sovande inte vaknar. Obekanta och störande ljud under de första och de sista två timmarna sömn har störst störande inverkan på sömncykeln.
- Sömntabletter skrivs ofta ut till dem som förlorat en närstående vilket är problematiskt då sömntabletter har visat sig ha en negativ inverkan på sorgearbetet.
- En av sex bilolyckor anses bero på utmattning.
- Människor sover i genomsnitt tre timmar mindre per dygn jämfört med andra primater, som schimpanser och babianer.
- Snarkning inträffar endast under REM-sömn.
- Under 1800-talet innan det elektriska ljusets intrång sov man cirka 10 timmar per natt.
Källa: The national sleep research project.
2 svar på ”10 spektakulära fakta om sömn”
Detta forsknngsprojekt gjordes dock 2000, d.v.s. för 13år sedan. Det har ju hänt en del inom sömnforskning sedan dess. T.e.x. att vi inte alls måste ha t.ex. 5-10h sömn i streck per natt för optimal återhämtning. Istället visar nyare forskning på att vi är biologiskt byggda för att sova två gånger per dygn.
Nyare forskning visar alla möjliga resultat. De verkar inte riktigt få grepp om detta med sömn än på ett bra tag.