Kategorier
Tolkning|informationsbehandling

Tippa rätt på V75 – undersökning visar att ju mindre vi tänker ju bättre blir vi på att göra rätt val

World´s Favorite Sport
Tippa rätt genom att gå mer på känsla?

Vem vill inte öka sina chanser att tippa rätt på V75, fotboll, hockey eller någon annan sport? Tipset är att tänka mindre innan du fyller i kupongen!

Människans beslutsprocesser är en komplicerad men fascinerande del av vårt beteende. Den holländske psykologen Ap Dijksterhuis har gjort flera undersökningar om hur vi bör tänka igenom ett problem innan vi tar ett beslut. Hans slutsats? Ju mindre du tänker ju bättre val kommer du göra.

Köpa bil eller tippa matchen? Gå på känslan och låt inte förnuftet ta överhanden

I en studie han utförde visade det sig att man i regel gör ett bättre val när man ska köpa bil om man inte tillåts tänka igenom köpet alltför mycket innan. De omedvetna tankeprocesserna är som leder till en ”magkänsla” är i många fall att föredra framför det logiska tänkandet som alltför ofta färgas av en massa rationaliseringar.

I en annan studie delade Dijksterhuis upp 352 universitetsstudenter i två grupper (baserat på studenternas bedömning av sig själva): 1. Fotbollsexperter 2. Icke-experter.

Båda grupperna fick gissa på hemmaseger, oavgjort eller bortaseger i matcher i den holländska förstadivisionen, Eredivise. Man visade sedan lagen som de skulle tippa på i 20 sekunder, och sedan lät man en tredjedel av studenterna tippa matchen direkt, en tredjedel fick tänka igenom saken i ett par minuter innan de tippade, och den kvarvarande tredjedelen fick ägna sig åt distraherande minnesuppgifter i två minuter innan de fick tippa utgången i matcherna.

För icke-experterna hade det ingen betydelse om de fick tänka igenom sina förutsägningar om matchen eller inte, de hade rätt mellan 40-50 procent av gångerna oavsett.

De självutnämnda fotbollsexperterna var dock mycket mer precisa i sina gissningar när de först distraherades i två minuter. De hade då rätt 60 procent av gångerna jämfört med 40 procent om de först tänkte igenom hur de skulle tippa. Alltså när de använde sina fotbollskunskaper som en grund för sitt tippande men lät ”känslan” (omedvetna tankeprocesser) styra mer än förnuftet på just dessa matcher lyckades de bättre.

I ett annat experiment fick studenter tippa resultatet i matcher i fotbolls-VM, och återigen visade det sig att de som distraherades innan de fick göra sitt beslut på hur de skulle tippa lyckades bättre.

Enligt Dijksterhuis teori ”det omedvetna tänkandet” är det helt enkelt en god idé att ”sova på problemet”, att följa alltså sin intuition eller instinkter istället för att vrida och vända och på saker och ting innan man tar ett beslut eftersom det omedvetna inte är lika benäget att låta sig styras av fördomar.

Intressant i sammanhanget är att andra undersökningar visat att de som i förhand fått tippa på ett resultat innan de tittar på ett sportevenemang njuter mindre av själva eventet eller matchen. Tippandet förtar underhållningsvärdet eftersom man investerat känslor i utgången och blir rädd för att förlora. Undersökningen gällde dock förmodligen inte V75…

That´s wet
Artikelförfattaren behöver vadslagning som krydda för att se på V75