Kategorier
Psykologi

Otrohet och religiös tro är tecken på lägre IQ enligt forskare inom evolutionsforskning

Aftonbladet, denna underbara källa till högkvalitativ information publicerar idag en artikel med den engelske evolutionsforskarens Satoshi Kanazawas senaste teori.

Kanazawa menar att otrogna män har en lägre IQ jämfört med trogna män. Detta menar han beror på att män genom utvecklingshistorien alltid varit lätt polygama (lösaktiga) men att detta beteende inte är önskvärt i dagens samhälle vilket män som är lite smartare insett och anpassat sig efter. Kanazawa är övertygad om att ju smartare en man är ju mer värderar han sexuell trohet. Kvinnor å andra sidan har alltid förväntats vara trogna så hans teorier gäller inte dem.

Kanazawa hävdar också att djupt troende människor har lägre IQ än ateister. Enligt hans undersökningar har de som är minst religiösa en genomsnitts-IQ på 103, medan de som är djupt troende ligger på 97. Enligt utvecklingsteori förklaras detta helt enkelt genom att religionen varit en överlevnadsstrategi som längre inte gäller vilket de smarta anpassat sig till.De med högre IQ har lättare att ta till sig nya idéer och koncept, och lämna de gamla förlegade föreställningarna därhän.

Korta män och kvinnor är lite dummare eftersom de är korta

Kanazawa och evolutionspsykologi arkiveras nästan alltid under rubriken: “Tas med en nypa salt”. Sedan tidigare har han väckt uppmärksamhet genom att hävda att  intelligensen har ett samband med längd (han är visserligen inte den första att hävda detta samband). Långa personer har i snitt högre IQ än korta personer enligt teorin. Bland annat könsskillnaderna kan därför förklaras av denna variabel. Män är ju i snitt längre än kvinnor vilket enligt honom är förklaringen till att kvinnor inte har lika hög IQ som män.

Om män och kvinnor och maktfördelningen i samhället

Ellina - Cleopatra
Cleopatra tog makten över Rom genom Aurelis byxor

Han hävdar också att orsaken till att män alltid har haft mer makt i samhället, att de har mer pengar, prestige och politiskt inflytande beror på att de måste söka denna nivå av inflytande för att imponera på kvinnan….

Kvinnor är alltså inte lika benägna att söka till exempel politisk makt och pengar eftersom de inte behöver. De har makten över män ändå. “En hyfsat attraktiv och ung kvinna har alltid lika mycket inflytande över en man som en manlig världshärskare har över kvinnor överlag”.

Som sagt, evolutionspsykologi ger upphov till mycket roliga samtalsämnen och vilda teorier. Men den måste överlag ändå räknas till pseudovetenskaperna.

9 svar på ”Otrohet och religiös tro är tecken på lägre IQ enligt forskare inom evolutionsforskning”

Det är tvåtusentio år sen Gud föddes, det måste firas, jämnt ju!

Nä, men seriöst nu, människan är väl ett djur – dvs en organism eller ett ting som reproducerar sig själv (jämför med t.ex stenar som ju inte gör det) främst för att jordens klimat tillåter oss och men också för att våra kroppar sakta bryts ner. (jämför med t.ex stenar som ALDRIG dör! imagine!) Vi har vad jag antar är något gemensamt bland framgångsrika djur: sexualdrift! Helst stark sådan också så att “vi” kan bli fler, så snabbt det går. Men varför, vad är motivet? Vissa s.k “vetenskapsmän” – kreationister som bygger sin världsåskådning på holistiska, dumma och upprörande ocyniska antaganden om en en allsmäktig och förlåtande (sån tur!) Gud, Jesus, andar, Koranen, Mohammed, rondellrundar osv, är ett exempel på folk som menar att sexualdriften inte är så här stark, att man kan se förbi 100 000 år av människor som knullat eller försökt väldigt mycket med varann och varit riktigt jävla framgångsrika på det, plus 5 miljarder (?) år av andra modiga djur som lär ha trotsat en och annan tiger, oväder och annat hemskt för att… spruta? Fyyra sekunder. Hoppas att man är den första ödlehonan att få uppleva fontänorgasm? Nä, det är enklare än så 🙂 Eftersom det är moder natur som skapat ödlan så är det samtidigt hon som definierar dess syfte och skriver reglerna för dess beteende, behov och mål. En människa och allt annat som lever på jorden (inte en sten, t.ex. den är död.) skriver ju på ett – här skitlöjligt gestaltat men ni fattar – kontrakt som berättar lite smått om varför det är som det är att leva på jorden: “Vill du leva, till skillnad mot stenen? Vill du kunna känna både det piskande regnets tröstlöshet som de dåsiga sommardagarnas själsro? Jag vet att du kommer att älska det för det är jag som har skapat dig, dina motiv och dina behov. Du kommer att hata törsten, men lyckas du släcka den ser jag till att du glömmer det lika fort. Du kommer att uppleva bitande hunger, och jag hoppas att du förlåter mig. I gengäld ger jag dig allt du behöver för att äta och jag lovar, den första tuggan gör det mödan värt. Sist men inte minst har jag gjort dig kåt. Jag har gjort detta för att inget levande hade kunnat fortsätta leva utan en jättejättestark vilja att lägga tid på sex, vilket de själva upplever va ett jävligt mysko och oförklarligt fenomen, men helt klart verkligt och väldigt påtagligt, för vem vill dö oskuld? Ingen, och det har jag sett till.”

Haha!

Att någon just nu kan smutskasta, nedvärdera denna heliga sexualdrift (vilket f.ö är så pass viktig att man låter skilja på barn och vuxna efter puberteten) är ju tack vare att den faktiskt alltid har funnits där, och att vi till synes gör allt för att överbefolka jorden, gör tekniska landvinningar etc. Jag tror behovet står bakom större delen av människans lyckosamma evolution för vad förändras mer än det sociala och dynamiska? Dock måste ju några primära och direkt livsviktiga drifter (för individen) så som hunger, törst etc få företräde vid behov, men det är i nödfall. Seriöst då 🙂 Visst är sex inte nödvändig för att du ska kunna resa dig upp ur sängen på morgonen, men jag du hade antagligen inte sett nån poäng med det i längden.

/Inte nymfoman

(höstadieanpassad version)

(ja, det blev visst en essäää, mot min vilja. jävla sexdrift va)

Det var alltså meningen med livet.

Vad som sen skiljer kvinnan och mannen åt och hur vi är olika när vi ska välja partner kommer man nog aldrig att begripa om man trots en gedigen psykologutbildning inte förstår att pengar, prestige och politiskt inflytande alla är symbol för samma sak: framgång.

[…] mått – om konsten att mäta mångfald . Ett nyckeltal för organisatorisk mångfald . Otrohet och religiös tro är tecken på lägre IQ enligt forskare inom evolutionsforskning . *Något föråldrad och inte helt seriös parningskampanj från Folkpartiet?. . Share […]

Jag ifrågasätter detta som han påstår faktiskt.
Jag är “djupt troende” men jag får ändå väldigt bra resultat på riktiga iq-tester. Har funderat på att göra inträdes provet till en viss förening som börjar på M.. eftersom jag får resultat strax under på deras provtest.. (runt 120 i IQ).

Det denna forskare missar är att man tror inte med hjärnan.
Därav borde det inte gå att få lägre resultat på IQ tester genom att vara troende eller bli troende.

Eftersom man tror på något (jag tror på Jesus t.ex) så tror man, och man tror inte med hjärnan. Alltså borde man varken bli smartare eller dummare av att tro eftersom det inte handlar om en aktivitet där man använder hjärnan för att lösa ett problem t.ex. – man tror, det är det det handlar om, inte att lösa Rubriks kub eller något annat valfritt sudoku.

Däremot så anser jag man kan bli visare av det som står i Bibeln (läs t.ex. i ordspråks boken så förstår ni vad jag menar). Men att va vis är inte samma sak som att vara smart. En extremt dum människa som har jättelågt på IQ-tester, om den människan ändå gör visa gärningar så överväger det hög IQ. Den som är verkligen smart förstår att det är viktigare att göra goda gärningar än att få bra på IQ tester. För det kan finnas extremt intelligenta människor som ändå bara är elaka, då kan man ju undra om dom egentligen inte är så smarta trots allt.

Din egen existens bygger på ett sammarbete mellan människor här på jorden, skulle man dra det till sitt yttersta så kan man va så elak så man utrotar allt och alla – men då får man det mycket svårare och jobbigare själv. Därav är det visare att va snäll emot alla än få bra på IQ tester och sen betee sig vice versa.

Han kanske råkade få en aningens mindre smarta personer bara i sin test grupp som han hade den där forskaren?

Sen undrar jag vad längden hos en människa har att göra med Intelligensen? Har man jättelånga ben så är man smartare då eller?
Otur om man skulle behöva amputera båda benen för då måste ju IQ-nivån sjunka direkt! (vilket inte stämmer).Jag trodde IQn i första hand sitter i huvudet, inte i övriga kroppen..

Aja , nu bara svamlar jag på här…
Tack för du läste, hoppas det gav något 🙂
Hej!

Vill bara understryka att intelligens och klokhet inte är samma sak. Hitler hade nog en hög IQ, liksom flera ruskiga seriemördare men särskilt kloka var de inte. En hund har avgrundsdjupt lägre IQ men kan vara väldigt klok vilket man kan se hos en del hundar som har en ex missbrukande eller sjuk husse/matte som de överser med eller när de hittar en varelse i nöd och ser till att delge omgivningen detta.

Intelligens har endast en uppgift och det är att lösa problem och därför är det beklämmande med politiker och företagsledare som blir hyllade pga sin intelligens – oavsett hur mycket elände de ställer till med.

Klokt inlägg Lasse! Kunde inte hålla med mer.

Troende har bättre hälsa och bättre jobb, samt lever längre.
De har mindre hjärtsjukdom, cancer och tillfrisknar bättre än icke troende.. De lever 7 år längre… och det finns en massa andra positiva faktorer som att de har bättre utbildning, bättre jobb och stabilare familjer…
så det gör säkert inget om troende har lägre IQ
för de har ju så mycket högre livskvalité i genomsnitt.
och det finns flera studier på området som visar samma sak…

Om du följer länken så ser du att i just den här studien har man har tittat på 100 000 personer från flera länder.
Så det är ingen liten studie. http://www.smp.se/nyheter/troende-manniskor-har-battre-halsa%28122665%29.gm

Ja, att tro djupt på något, vad som helst, är nog bra för hälsan överlag.

Stängt för kommentering.