Kategorier
Övrigt

Miljövänlig konsumtion speglar en önskan att få högre social status

Art Car Fest 2006 - 42.jpg
Hög status?

Konsumenter väljer hybridbilar, miljövänliga tvättmedel och energisparande prylar framför billigare men mindre miljövänliga produkter till viss del för att förbättra sin sociala status enligt en ny studie.

Forskarna menar att konsumenter är villiga att offra lyx och prestanda för att åtnjuta den upplevda sociala statusen som följer av ett ”grönt val”.

En av författarna till studien säger ”Att köra en lyxig icke miljövänlig bil som en Hummer kommunicerar rikedom, men antyder också att köparen är en självisk och egoistisk person som bryr sig mer om sin egen välfärd än om samhällets välfärd i det stora hela. Att köra en hybridbil som en Prius påvisar inte bara att man har mycket pengar utan också att man bryr sig om andra och miljön”.

Om ett träd faller i skogen när ingen hör låter det då…

Studien konstaterar också att konsumenter är mer benägna att välja miljövänliga produkter när de gör ett offentligt val. Detta menar man borde ligga i grunden för till exempel marknadsföring av gröna produkter, eller när myndigheterna uppmanar allmänheten att göra miljövänliga val.

Adam Corner, forskarassistent vid Cardiff University tillika expert på klimatförändringarnas psykologi, menar att social status är en viktig drivkraft för människans val: “Det är inte överraskande att människor försöka hävda sin sociala status genom iögonfallande konsumtion av miljövänliga produkter. Även om man inte bryr sig om klimatförändringarna bryr man sig om vad andra människor tycker om ens person.”

Han menar också att en av de viktigaste aspekterna av studien är att den kanske innebär att den sociala statusens kraft blir ett verktyg för gröna politiska partier och miljörörelser.

I en annan separat studie publicerad för inte så länge sedan fastslog man att etiska konsumenter i övrigt är mer godhjärtade och mindre benägna att stjäla.

Såväl den studien som ovanstående studie har dock fått en hel kritik om att de förenklar konsumtionsmönster. Men samtidigt bör du inte bli förvånad om du ser en massa röstande i höstens val som demonstrativt marscherar till valurnorna med miljöpartiets valsedel i handen…

Källa: The Guardian

Ett svar på ”Miljövänlig konsumtion speglar en önskan att få högre social status”

social stigmatisering är rätt väg om man vill få fram snabba politiska förändringar

sa den socialdemokratiska snällfascisten

Stängt för kommentering.