Kategorier
Psykologi

Man utsattes för tortyr av deltagare i franskt reality TV-program – Milgrams experiment nästa TV-fluga?

Milgram´s experiment
Milgrams experiment involverade också elchocker

Ett tv-program som baserades på Stanley Milgrams berömda lydnadsexperiment från 60-talet, som påvisade människors benägenhet att lyda auktoriteter och delta i massmord, har satt Frankrike i chock.

Det enormt kontroversiella ”Dödens spel” sändes på bästa sändningstid på den större markbaserade kanalen France 2 i början på mars.

Programmet visade 80 personer som deltar i vad de trodde var pilotprogrammet för ett reality-TV program.

Eftersom det var bara ett testprogram fick deltagarna information om att de inte skulle kunna vinna någonting, men de fick en ersättning på 40 Euro var.

Innan showen, skrev de under kontrakt om att de skulle utsätta andra tävlanden för elektriska stötar. En efter en fick de sedan gå in i en lyxig studio liknande den vi brukar se i populära svenska tävlingsprogram.

De ombads sedan att ”zappa” en man som de trodde var en annan tävlande med stötar på upp till 460 volt när han misslyckades med att svara på en fråga.

Eggade av en glamorös programledare och påhejade av rop om “bestraffning” från studiopubliken och dramatisk musik lydde en överväldigande majoritet av deltagarna uppmaningarna att fortsätta leverera elchocker – trots att mannen skrek i smärtor och stönande bad dem sluta.

Så småningom tystnade mannens skrik, till synes död eller medvetslös.

De tävlande (och publiken) visste inte att mannen, fastspänd i en stol inne i en hytt utom synhåll, var en skådespelare. De elektriska stötarna var fejkade och det hela var ett experiment för att se hur långt de skulle gå.

Endast 16 av de 80 deltagarna slutade med sin tortyr innan den ultimata, potentiellt dödlig elchocken.

Ingen som låg bakom programmet hade räknat med det skakande resultatet. Hela 80 procent av deltagarna deltog tills mannens skrik tystnade.

Tv-programmet har fått stark kritik i Frankrike, men de ansvariga avfärdar det med att det hela var anordnat som en varning mot hur det kan sluta om man okritiskt lyder auktoriteter och kritik mot extrema dokusåpor och reality-TV program som förnedrar eller skadar deltagarna.

Deltagarna i programmet valdes ut av en grupp psykologer. En av deltagarna som intervjuades efter programmet sa efteråt att hon gick med på att tortera mannen trots att hon visste att hennes morföräldrar var judar som förföljdes av nazisterna.

Kritiker menar att faktumet att deltagarna fick skriva på kontrakt som förband dem till tortyr och den hetsiga omgivningen med publik och tv-kameror gjorde dem extra mottagliga för manipulation. Hela poängen med programmet, enligt skaparna, var dock att påvisa hur vi sitter fast i TV-apparatens auktoritära grepp. ”När TV beslutar sig för att missbruka sin makt kan den göra vad som helst mot vem som helst” konkluderar en av producenterna.

Räkna med att vi kommer få se fler dokumentärer på TV, även i Sverige, framöver som inspireras av Stanley Milgrams socialpsykologiska  experiment.