Kategorier
Märkligt

Det är en fördel att vara född tidigt på året – särskilt om man vill bli en sportstjärna

ibra
Zlatan Ibrahimovic

Så här i OS-tider och i väntan på årets största sportevenemang fotbolls-VM kan det vara på plats att skriva lite om udda undersökningar om idrottsstjärnor.

Visste du till exempel att flera olika internationella undersökningar på stjärnor inom olika sporter har visat att en väldigt stor andel av utövarna är födda under årets tidigare månad. Till exempel påvisade Malcolm Gladwell i sin bok ”Outliers” att en oproportionellt stor andel hockey, volleyboll-, basket- och fotbollsspelare är födda i januari, februari och mars.

I en analys av den australienska fotbollsligan gällde samma siffror och av ligans spelare är väldigt få födda i slutet av året, och särskilt då i december.

Vad är den logiska förklaringen till dessa siffror?  Enligt de som utförde undersökningen i Australien är det helt enkelt så att skolåret i Australien börjar i januari och barn som är lite längre har en klar fördel att tidigt kunna hävda sig när de spelar fotboll.

Brittiska undersökningar visar dessutom, för att strö ytterligare salt i såren på de som är födda sent på året, att de som är födda i början på skolåret lyckas bättre med sina skolresultat och har bättre självförtroende.

Men när är Zlatan Ibrahimovic, Sveriges bästa fotbollsspelare, född? I regnruskiga oktober.

Och vår bäste ishockeyspelare någonsin, Peter Forsberg, föddes i juli och hjälten från Fotbolls-VM 1994 Tomas Brolin föddes i slutet av november.

Det finns med andra ord hopp även om du skulle vara född sent på året, och statistik kan man aldrig riktigt lita på.

2 svar på ”Det är en fördel att vara född tidigt på året – särskilt om man vill bli en sportstjärna”

På tal om Zlatan som är född i oktober så är han inte ensam om det både Maradona och Pele är båda födda i Oktober, sedan är Nacka Skoglund och Henrik Larsson född i december, Kobe Bryant och LeBron James är också exempel på sent födda.

Så helt illa kan det väll ändå inte vara att vilja bli idrottare även fast man är född sent på året?

Nej, tydligen inte!

Stängt för kommentering.