Kategorier
Kroppsspråk

Därför är det nyttigt att skratta – och världens roligaste historia enligt en undersökning

Couple
Det är nyttigt att skratta

Ett gott skratt förlänger livet heter det, och visst är det så. Forskning har visat att vårt skratt stärker immunförsvaret, minskar kraftiga matsug, ökar toleransen för smärta och är allmänt stresslindrande.

Det finns till och med ”humorterapi” och ”skrattyoga” som går ut på att läka med hjälp av humorns kraft.

En dålig vits får dig att må bra – därför är det viktigt att skratta mycket

  • Ett riktigt skratt sätter magmusklerna och axlarna i arbete och får kroppen att slappna av. Faktum är att skrattet till och med innebär ett litet konditionspass för hjärtat.
  • Skrattet minskar mängden stresshormoner i kroppen och ser till att kroppen utsöndrar bra lyckoämnen som endorfiner. Skrattet producerar också fler T-celler i kroppen vilket är bra för immunförsvaret.
  • Att ha roligt och skratta är en mycket effektiv strategi för att flytta fokus från någonting negativt, som stress och ilska. Skrattet innebär också att vi lättare kan se saker och ting ur ett positivt perspektiv. Har du till exempel en stor utmaning framför dig försök att ta det hela med en klackspark och se humorn i det kapitala misslyckandet. Galghumor har fler poänger än vad man kan tro…
  • Förmågan att skratta med andra, och kanske framförallt att kunna frambringa skratt är ett mycket kraftfullt socialt verktyg som binder dig samman med andra människor och på så sätt får dig att må ännu bättre!

Världens roligaste skämt enligt en undersökning utförd i olika länder på ett brett demografiskt underlag

Den engelske psykologen Richard Wiseman genomförde en mycket omfattande studie som innefattade flera länder för att avgöra världens roligaste historia.

Det vinnande skämtet går så här:

Två jägare var ute i skogen när en av dem kollapsar. Han verkar inte andas och hans ögon är glansiga. Den andre jägaren tar fram sin mobiltelefon och ringer larmcentralen. Han flämtar, ”Min vän är död!! Vad ska jag göra?” Kvinnan på larmcentralen svarar “Lugna ner dig. Jag kan hjälpa till. För det första måste du försäkra dig om att han verkligen är död.” Först uppstår det en tystnad sedan hörs ett skott. ”Ok” säger mannen. ”Vad ska jag göra nu?”

Det näst mest populära skämtet I den internationella undersökningen var följande:

Sherlock Holmes och Dr. Watson åkte på camping och efter att ha avslutat kvällsmaten gick de och la sig. Efter några timmar vaknar Holmes upp och skakar om sin vän och säger: ”Watson, titta upp mot himlen och säg mig vad du ser.” ”Jag ser miljoner och åter miljoner stjärnor”, svarar Watson. ”Och vad deducerar du från detta?” Watson funderar några minuter och svarar ”Astronomiskt tänker jag att bland alla dessa miljoner galaxer finns det potentiellt sett flera miljarder planeter. Astrologiskt observerar jag att Saturnus befinner sig i lejonets tecken. Tidsmässigt, baserat på stjärnornas position drar jag slutsatsen att klockan är 03:15. Meterologiskt misstänker jag att det kommer bli en klar och fin dag. Teologiskt kan jag se att Gud är allsmäktig och att vi är blott en liten och obetydlig del av universum. ”Vad säger stjärnorna dig, Holmes?” ”Watson, du är en idiot!” utbrister Holmes, ”Någon har stulit vårt tält!”

Tredjeplatsen gick till min personliga favorit som är ett paradexempel på ”elak” brittisk humor.

Cynomolgus Monkey
Alla uppskattar inte roliga skämt

En kvinna stiger på en buss med sin lilla bebis varpå hon hälsas av busschauffören med ”Det var den fulaste bebis jag någonsin sett. Uh!”. Kvinnan sätter sig rasande längst bak i bussen och säger kokande av ilska till sin manliga medpassagerare att ”busschauffören förolämpade mig!” Mannen svarar: ”Gå tillbaka till busschauffören du och skäll ut honom! Jag kan passa din apa så länge.”

Så här definierar Wikipedia humor: ” Humor (från humores, kroppsvätskorna i humoralpatologi, ytterst av klassisk grekiska χυμός (chymos), bokstavligt “saft”) är förmågan hos människor, saker eller situationer att framkalla glädjekänslor. För att uppfatta det roliga i en situation krävs ett “sinne för humor”, något som alla människor har, men det finns många olika individuellt styrda faktorer som avgör om en enskild person finner en specifik sak rolig.”

Ett svar på ”Därför är det nyttigt att skratta – och världens roligaste historia enligt en undersökning”

I ER ARTIKEL OM MARDRÖMMAR HAR NI STAVAT FEL! GÅ OCH ÄNDRA DETTA PÅ DIREKTEN! (skschhhhh(det betyder skoja bara))

Stängt för kommentering.