Kategorier
Manligt & kvinnligt

Kärleken – om attraktion, när vi lättast blir kära, olycklig kärlek etc

Det är inte bara vi vanliga dödliga som dagligen går omkring och tänker på kärlek och attraktion i alla dess former: Hur ska jag hantera olycklig kärlek? Vad ska jag göra när kärleken är obesvarad? Varför faller jag alltid för fel man eller kvinna? Varför gillar jag just den typen? Frågorna är fler än svaren.  Även forskare inom olika vetenskapliga sfärer ägnar dagligen timmar åt att försöka lösa kärleken som är en av livets stora gåtor. Den kommer med stor sannolikhet förbli en gåta men forskarna ger inte upp så lätt.

Evolutionär forskning, till exempel, menar att båda könen väljer partners i syfte att förbättra chanserna för reproduktion, men utefter olika kriterier. Män attraheras av kvinnor som utstrålar ungdomlighet och därmed fertilitet: breda höfter och smal midja, tjockt och ”vackert” (hoppsan, värdeord!) hår, och smidig hud. Kvinnor väljer ofta män med hög status, och mycket resurser, och som är villiga att dela med sig av sina resurser (läs: inga snåljåpar med andra ord). Visserligen kritiserar sociologer ofta detta synsätt, eftersom de anser det vara lite väl förenklat, och att synsättet fokuserar för mycket på könens olikheter istället för att se de många likheterna i hur vi väljer partner.

Men inte ens den mest inbitne kritiker till ovanstående teorier avfärdar dem helt. Det finns alldeles för många vetenskapliga belägg för det. Dessutom säger oss det sunda förnuftet, och vår livserfarenhet att det finns könsskillnader i hur vi väljer livspartner. Ett av otaliga exempel är denna undersökning om hur våra dofter spelar en roll.

Ofta förknippar vi status med rikedom och artister och kända och framgångsrika idrottsmän. Men, status är ett relativt begrepp. Män kämpar utefter sina egna villkor för att höja sin status genom att få befordran och eller högre lön, eller genom olika tävlingar.  I fattiga delar av Spanien, som exempel, skaffar mannen hög status hos kvinnan genom att delta i lokala tjurrusningar. Att vara medlem i det lokala fotbollslaget är ofta också statushöjande, och har han inte den fysiska kapaciteten för detta kan han alltid gå med i Bowlingföreningen. Det är inte sexigt eller riskabelt, men det är bättre än inget. Kvinnan höjer sitt värde på marknaden genom att med olika kläder och kosmetika och smycken accentuera eller kompensera för ”brister” i sitt utseende.

Tips på presenter Alla Hjärtans Dag

Lika lätt som attraktion går över till kärlek kan den hastigt och lustigt ta slut. Mannen som till exempel attraherade kvinnan på grund av sin generösa läggning, och sin snällhet tappar attraktionskraft om han blir girig och elak. Kvinnan som förlorar sin skönhet och ungdom byts ut mot en yngre förmåga, etc. Kärlek uppstår när summan av ens egenskaper och tillgångar överstiger en viss nivå. Det gäller sedan att inte förlora de egenskaper eller tillgångar som skapade attraktionen från första början.

Studier pekar på att när ena partners värde på dejtingmarknaden plötsligt ökar av en eller annan anledning (till exempel högre lön, eller en chefsposition) gör denne ofta slut med sin käresta och letar upp någon med lika hög eller något högre status. Den amerikanske professorn David Buss skriver att:

”I evolutionens dejtingdjungel är det möjligt att vi beundrar kvinnan som står fast vid sin förlorare till make. Men de som gjorde det är inte våra förfäder. Den moderna människan härstammar från förfäder som bytte upp sig när värdestegringen var tillräcklig för att kompensera de negativa konsekvenserna av att göra slut”.

En parentes, men ändå intressant i sammanhanget, är att psykologiska analyser har konstaterat att vi är mer benägna att bli kära när vi mår dåligt, eller är lite ur balans. En människa som är helt stabil och välmående blir helt enkelt inte lika lätt kär av någon anledning.

Olycklig kärlek gör ont

Undersökningar under de senaste decennierna har visat att olycklig kärlek kan vara direkt farlig för hälsan. Till exempel har det visat sig att en alarmerande hög siffra män drabbas av självmordsfantasier i samband med ett uppbrott. Evolutionen har utrustat oss med mekanismer som belönar oss med lycka när vi parar ihop oss (hjärnan utsöndrar lyckoämnen när vi är förälskade), men samma mekanismer orsakar smärta när förhållandet tar slut, eller kärleken plötsligt är obesvarad. Det är synd om människan, som han sa Strindberg.

Enligt en relativt ny teori som lanserades för några år sedan så kan man direkt förutsäga om någon är intresserad romantiskt eller bara känner fysisk attraktion till en annan människa genom att studera var vederbörande först fokuserar blicken. Enligt en studie så fokuserar man ögonen mer på ansiktet hos någon man ser som en potentiell partner, men mer på kroppen om man “bara”känner upphetsning. Enligt forskarna på universitetet i Geneve så tar det bara en halv sekund för hjärnan att göra beslutet om du är potentiellt intresserad romantiskt, eller bara fysiskt, av en annan människa.

Enligt forskning från tre år sedan kan kärlekshormonet Oxytocin, som annars är mest känt för att skapa starka band mellan älskande och nyfödda barn och dess mor, bidra till att vi känner oss mer accepterande till andra människor såväl som oss själva.

I en studie lät man dela in deltagarna i 2 grupper. Den ena gruppen fick oxytocin och den andra placebo. Gruppen som matats med kärlekshormon kunde snabbare känna igen bekanta ansikten trots att de var förvridna i experimentet, och dessutom gav de de högre betyg till såväl sina egna som andras ansikten. Upptäckten tros på sikt påverka våra kunskaper om hur banden mellan mor och barn bildas, hur man behandlar sociala funktionshinder och vår syn på relationer överlag.

14 svar på ”Kärleken – om attraktion, när vi lättast blir kära, olycklig kärlek etc”

Stämmer tyvärr inte när min kvinna hade gott om kapital till skilnad mot mig själv när vi träffades men där hon ändå trots dina kriterier blev kär i mig. 🙂

Wow…det var den snabbaste kommentar jag någonsin varit med om. Tror till och med du kommenterade innan jag hann trycka på publicera! 🙂 Det finns miljoner exempel, som tur är, som motbevisar artikeln. Den är en bred generalisering över hur vetenskapen ser på attraktion och hur vi väljer partner. Det finns mycket intressant att säga om kärlekens psykologi, men i slutändan är det alltid någon som kommer med motbevis ändå!

Tackar för ditt svar och håller med om att allt som skrivs och behandlas i dessa ämnen kan vara diffust mellan varven.Av det jag själv lärde mig när jag läste psykologi i vården var att det helt klart var en bra hänvisning som du själv påstår men där det som sagt var alltid finns avvikelser när detta spektrum är så brett så att det i det närmaste är helt omöjligt att sammanföra alla individer i en grupp.Kul man var först någon gång i posterna och ha en BRA dag. 🙂

Grymt bra artikel:) som jag tog mycket fakta till min uppsats om, uppskattas!

Tack. 🙂

Kärlek är som ett stearinljus som sakta slocknar!

jag håller med en del men inte helt..
vi människor kan inte bli kära när man mår som mest dåligt.. så.. 😛

Jag skulle kanske tänka mig att man vill gärna bli kär någon för att rymma från sina egna problem när man mår som dåligt men man gör inte det med medvetenhet. Men om inte det är kärlek varför tänker man då på den personen man “blev kär i” när man inte mådde bra, som man olyckligtvis inte hade en chans med denna person, under lång tid?

“Kärlek uppstår när summan av ens egenskaper och tillgångar överstiger en viss nivå. Det gäller sedan att inte förlora de egenskaper eller tillgångar som skapade attraktionen från första början.” – denna formulering gillar jag. Nästa artikel blir en uttömmande lista med dessa egenskaper, väl? bra artikel.

Förslag: “De XX karaktärsdragen som skapar attraktion hos en manlig/kvinnlig partner”. – snacka om att admin kommer locka läsare! =)

Haha, kul länk ju “The truth is women are always attracted to guys with unique and interesting personalities.”, svårt att skriva en uttömmande lista med egenskaper då kanske…

Den artikeln har flera brister: inga referenser till studier som gjorts, info som är väldigt osäkert eller behöver specificeras “So instead of talking about serious stuff like work, school or your family, try to behave in a flirtatious manner and talk about fun things.” – detta skulle ju absolut kunna ge intrycket av att man är en oseriös, ytlig person med låga målsättningar, okej annars är den bra.

Stämmer tydligen inte och det som inte stämmer bör inte läggas upp på nätet.
Håller heller inte med. . Attraktion kan se ut på många olika sätt. Vi människor attraheras inte alla av samma saker. Det var då verkligen en generaliserande text.

Stängt för kommentering.