Kategorier
Stresshanteringsmetoder etc

Sömnbrist tar tid att återhämta sig från och leder till försämrade kognitiva funktioner – men du dör inte

Nu skriver tidningar, bland annat Aftonbladet, runtom i världen hur en 25-årig kinesisk man har hittats död tidigt på morgonen i sitt hem efter att ha suttit uppe och tittat på matchen mellan Spanien och Nederländerna. Det råder 11timmars tidsskillnad mellan Kina och Brasilien och fotbollsfansen måste därför hålla sig vakna på nätterna för att se matcherna. Kinesiska myndigheter varnar nu för att stanna uppe på nätterna och hänvisar till att en man dog även under EM 2012 efter att ha spenderat 11 nätter i rad utan sömn.

Men kan man verkligen dö av sömnbrist?

Nej, det finns inget dokumenterat fall av att någon dött som en direkt följd av sömnbrist. Om du jobbar på dagarna och tittar på TV på nätterna och har till exempel ett underliggande hjärtproblem så är det förstås en fara med detta. Men att vinkla nyheten som att man dör genom att sitta uppe länge på natten är enbart löjeväckande, och sprider oro helt i onödan. Hur många har inte svårt att sova nu under ljusa varma sommarnätter? Denna typ av larmrapporter från media är direkt oansvariga. Därmed inte sagt att sömnbrist är nyttigt på något vis…

Många svenskar lider av sömnbrist – och ofta är det självförvållat. Många gånger sover man till exempel väldigt lite under veckorna i tron att man kan ta igen sömnen genom att sova lite extra under helgen. Detta är en myt. Forskning genom åren påvisar att det kan ta en vecka eller mer innan de negativa effekterna av sömnbristen upphör, TROTS att man kanske gett sig själv några nätter med “återhämtningssömn” under helgen. De negativa och alltså ganska utdragna effekterna består med såväl mentala som fysiska besvär.

Sömnproblem tär på de flesta

I en undersökning från 2003, som exempel, konstaterade forskarna att bland annat uppfattningsförmågan är försämrad efter en veckas dålig sömn följt av tre dygn med åtta timmars sömn eller mer. Detta gäller i synnerhet för dem som får så lite som 3-5 timmars sömn per natt.

I en annan sömnstudie, utförd på Karolinska Institutet, visade det sig att när deltagarna i undersökningen sov fyra timmar per dygn under en period av fem dagar och sedan återhämtade sig med åtta timmars sömn per natt efterföljande vecka så uppvisade de ändå en något försämrad kognitiv förmåga (som minnesfunktioner, problemlösningsförmåga och tidsuppfattning). Detta oavsett om de kände sig pigga och utvilade eller inte.

Många som lider av kroniska sömnproblem i perioder kan alltså uppvisa symptom och ha olika typer av besvär utan att de känner till det. De långsiktiga konsekvenserna av sömnproblem kan vara förödande för såväl kroppen som psyket.

En liten tröst för de som vet att de har en period av lite sömn framför sig är dock att det har visat sig att om man kan förekomma de negativa effekterna något och återhämta sig fortare från sömnbrist om man laddar upp med en vecka med mycket sömn (upp till tio timmar dygnet) och inte bara försöker ta igen sömnbristen i efterhand.

Sömnbrist leder dessutom till andra otrevligheter, som till exempel risk för ökad bukfetma. En svensk studie har till exempel påvisat att kvinnor som sov mindre än fem och en halv timme per natt oftare lider av övervikt. Detsamma gäller kvinnor som sover ÖVER tio och en halv timme per natt.

Källa: Nytimes.com

2 svar på ”Sömnbrist tar tid att återhämta sig från och leder till försämrade kognitiva funktioner – men du dör inte”

Klart man kan dö finns en sjukdom som heter FFI fatal familiar insomnia elller SFI sporadic fatal insomnia som oftast leder till döden jag är nog det första fallet i Sverige som lider av sjukdomen

Hej.

Jag tycker det är tråkigt hur ni skriver om ökad bukfetma och övervikt som ett “kvinnligt” problem i artikeln. För det första behöver inte övervikt enligt BMI-skalan vara skadligt, däremot kan skönhetsideal vara väldigt skadligt för ens psykiska hälsa och också för en fysiska om en skulle börja bantar när en inte behöver. En kan ju till och med få en ätstörning.
När det gäller övervikt som får negativa fysiska konsekvenser och därför innebär att man behöver ändra sin livsstil och gå ner i vikt av rent hälsomässiga skäl är ju detta något som kan drabba både män och kvinnor och transpersoner. Att enbart skriva om kvinnor när det gäller övervikt är ett sätt att upprätthålla könsmaktordningen och kvinnoförtrycket.
Jag skulle uppskatta om ni gjorde en ändring i artikeln och skrev om övervikt som något som kan drabba alla människor, inte bara kvinnor. Och jag skulle också vilja att ni gjorde skillnad på övervikt enligt BMI-skalan – som inte behöver vara skadlig för hälsan – och övervikt som är skadlig för hälsan.

MVH
Ariel

Stängt för kommentering.