Kategorier
Övrigt

Nattuggla eller morgonmänniska? Vem är smartast enligt forskningen?

Uggla
Underskatta inte en nattuggla

En populär uppfattning har länge varit att nattugglor, det vill säga människor som föredrar att vara vakna på kvällen och natten och sova på dagen är lite latare och dummare än sina medmänniskor som stiger upp i gryningen, lägger sig tidigt, och som alltid så att säga är ”först till kvarn”. ”Early bird catches the worm” som man säger i England.

Det finns dock en undersökning som kan vara till lite tröst för alla morgontrötta människor som är mer nattuggla än morgonmänniska. Enligt denna undersökning, som utfördes 1999, kom man fram till att människor som föredrar kvällen framför morgonen i genomsnitt har högre IQ.

Ytterligare tröst hittas i anekdotiska bevis vad det gäller flera av världshistoriens mest framstående tänkare, statsmän och konstnärer. Churchill, Edison, Franklin, Tesla, Dali, Newton, Bonaparte etc. har alla det gemensamt att de hade väldigt oregelbundna sovtider. Ofta jobbade de på natten och tog långa tupplurar på dagen för att kompensera. Att sova från tio på kvällen till 6 på morgonen är en anpassning till industrisamhället, och innebär inte alltid en ökad produktivitet eller kreativitet för individen.

Många skolor och vårdavdelningar har under senare år experimenterat med att införa lite friare tider för eleverna och personalen, med möjlighet att börja jobbet/skolan senare, vilket i de flesta har lett till mycket goda resultat vad det gäller såväl närvaro som prestation.

B-samfundet som grundades i Danmark är en internationellt växande förening som verkar för att samhället ska ta större hänsyn till att människor faktiskt har olika biologiska rytmer. De vill helt enkelt låta samhällstopparna inse att inte alla är morgonmänniskor och att nattugglorna hämmas av de tidiga morgnarnas tyranni.

Källa:  “Morningness–eveningness and intelligence: early to bed, early to rise will likely make you anything but wise!”, Personality and Individual Differences, 6 numret, December 1999, sidorna 1123-1133

2 svar på ”Nattuggla eller morgonmänniska? Vem är smartast enligt forskningen?”

Det hörde jag redan på 90-talet, innan den där undersökningen, att psykologer och andra menade att intelligenta människor ofta är vakna på nätterna. Som en psykolog sade till en bekant till mig, det är för att de har mer tankar i huvudet som håller dem vakna, och det är mest angenämt att tänka på natten när andra sover. Då känner man sig friare.

Jag har faktiskt inte hört någon säga motsatsen, att den som är nattuggla skulle vara dummare. Däremot kan man ju tänka sig att den som behöver gå upp tidigt men inte gör det ses som en lat person. Den som kommer sent till skola och jobb, eller som inte går upp för att söka jobb.

En annan intressant företeelse, som jag såg i en dokumentär om geniers vanor, är att de med hög intelligens ofta har mindre kläder på sig hemma. Edison var ett exempel. Varför? Kanske för att man inte behöver ha kläder på sig när det är varmt hemma och man är ensam. Vanligt folk har det ändå, för att de alltid ser andra människor när de är påklädda, och rättar sig efter det; genier låter sig styras mindre av vad andra människor gör.

Har de verkligen ett samfund i Danmark för folk som är uppe sent på kvällen? Herregud, det går att klaga på vad som helst. Alla dörrar ska sparkas in, alla ska be om ursäkt för allt. Jag har själv varit nattuggla hela livet, men inte klagar jag på andra människor för att de föredrar att folk är vakna på dagen. Det är ju en förutsättning för att saker och ting ska fungera, att folk är vakna samtidigt. Istället för att kräva att andra ska rätta sig efter mig tvingar jag mig själv att gå och lägga mig tidigt istället. Den med avvikande beteende är inte alltid en hjälte, även om det ser ut så i varenda Hollywoodfilm.

“de med hög intelligens ofta har mindre kläder på sig hemma” haha Helt underbart inlägg! Har aldrig hört det där förut. Vad det gäller samhällets tider tycker jag det vore bra om skolor etc. kunde vara mer flexibla och respektera att många presterar sämre ju längre bort de befinner sig från sin naturliga dygnsrytm.

Stängt för kommentering.